Fatih Saboviç

Fatih Saboviç


Bir kavgadan düşler sahnesine...

10 Nisan 2018 - 19:57 - Güncelleme: 14 Temmuz 2021 - 20:18

14 yaşında kadar basketbol oynamamış bir NBA yıldızı düşünün... Kariyerinin, ‘işaret fişeği’ polis memuru olan babasının 14 kişiyle girdiği kavgadan yere yıkılmadan çıkmasıyla yanan bir yıldız... İşte karşınızda; Portland Trail Blazers formasıyla ‘yeniden doğan’ Bosna Hersekli pivot Jusuf Nurkic.

‘Tesadüf anlamsız bir kelimedir. Hiçbir şey sebepsiz var olamaz’ der François- Marie Arouet... Veya herkes tarafından bilinen ‘kalem adı’ ile Voltaire. Kimi zaman; günlük hayatta yaşadıklarımız, duyduğumuz herhangi bir hikâye veya olay dahi bize, “Acaba tesadüfler
mümkün mü?” sorusunu defalarca sordurur. İçine düştüğümüz bu sarmaldan çıkmak ise,
hiçbir zaman mümkün olmayacaktır.

Bir şeyin tesadüf olup olmadığını gerçekten öğrenebilmek için insanoğlunun atabileceği herhangi bir somut adım bulunmaz çünkü...

ALIŞILMADIK BİR SENARYO

Spor tarihinin rafları da daima; pek çok farklı branşta dünya yıldızı olmayı başaran, adını her kıtaya duyuran ve markalaşan isimlerin ilginç keşfedilme hikâyeleri ile doludur. Bu defa Bosna Hersek’e, Yugoslavya mozağinin en güzide parçalarından birine düşüyor yolumuz...

Bosna Hersekli basketbol menajeri Enes Trnovcevic, 2008 yılında bir gün gazete okurken dikkatini ilginç bir haber çekti. Haberde tam olarak şöyle yazıyordu; “Polis memuru Hariz Nurkic, girdiği kavgada 14 kişiyi dövdü!”

İşte gelecekte herkesi şaşırtacak o senaryonun ‘lambası’ tam da o anda Trnovcevic’in zihninde yandı!

“ONU BÜYÜK BİR YILDIZ YAPACAĞIM”

Gazeteden edindiği bilgi doğrultusunda söz konusu olayın Bosna Hersek’in Tuzla kentinde yaşandığını gören Enes Trnovcevic, “O adamı bulmalıyım” diye düşündü. Ertesi gün Tuzla’nın yolunu tuttu ve polis memuru Hariz Nurkic’le yüz yüze geldiğinde tek bir soru sordu; “Hariz Bey, oğlunuz var mı?” 2,13 boyundaki ve 181 kilo ağırlığındaki baba Hariz Nurkic, 14 yaşında bir oğlu olduğunu söyledi. Trnovcevic, “Hiç basketbol oynadı mı” sorusunu yönelttiğinde baba Nurkic, “Hayır” yanıtını verdi.

Menajer Trnovcevic, “Onu bana verin. Şimdiye dek basketbol oynaması ya da oynamamasının hiçbir önemi yok. Onu yıldız yapacağım” dedi.

“BENİM İÇİN ÇILGINCA BİR ANDI”

Daha sonra baba Nurkic, Trnovcevic’i oğlu Jusuf ile tanıştırdı. Hikâyenin ‘tanışma’ kısmını, şimdilerde NBA’de Portland Trail Blazers forması giyen ve 23 yaşında olan Jusuf’un ağzından dinliyoruz; “O zamanlar normal vücut ölçülerinde bir çocuktum.

Enes bana baktı ve gülümseyerek, ‘Bu çocuk bir gün NBA yıldızı olacak’ dedi. Babam, ben ve o, hepimiz güldük. Çünkü bu çılgınca bir andı.” Menajer Enes Trnovcevic, dediğini yaptı. Jusuf’u alıp, basketbola başlatmak ve onunla özel olarak ilgilenmek için Slovenya’ya götürdü. Genç Jusuf, bu imkanı muhteşem şekilde değerlendireceğinden habersizdi.

ÖZEL KOÇ TUTTU, YETENEĞİ ÇIKARDI

O zamanlar basketbola dair en ufak bir bilgisi dahi olmayan Jusuf, özel koç eşliğinde çalışmalarına başladı. Jusuf Nurkic, basketbola olan yatkınlığını fark etti. Slovenya
ekibi Zlatorog Laško’nun genç takım seviyesinde ilk kariyer adımını atıyordu.

Şubat 2012’de Union Olimpija’ya kiralandı ve Belgrad’da düzenlenen Nike International
Junior Turnuvası'na katıldı. Turnuva sonunda 5 maçta 18.8 sayı ve 11 ribaund ortalaması
tutturup ses getirdi.

Turnuvadan kısa süre sonra Zlatorog Laşko ile (O dönemki hocasının kendisine
yeterli süreyi vermediğini düşündüğü için) yolları ayırıp, Hırvat ekibi Cedevita Zagreb ile idmanlara çıkmaya başladı.

2014’TE BAŞLAYAN ÖNLENEMEZ İVME

Cedevita’da birkaç ay idmanlara başlayan Nurkic, Ekim 2012’de 4 yıllık sözleşme imzaladı. Bunu başardığında 18 yaşındaydı. Ocak 2013’te kiralık olarak gittiği Zadar’da göze girdi ve Cedevita’ya döndüğünde 2014 yılı onun açısından ‘parlama senesi’ oldu. Jusuf Nurkic, takımının Hırvatistan Ligi ve Hırvatistan Kupası’nı kaldırdığı 2014’te, Hırvat Ligi finallerinde
MVP (En değerli oyuncu) oldu.

Aynı yıl FIBA tarafından, “Yılın Genç Oyuncusu” ödülüne layık görüldü. Artık bir gazete haberiyle başlayan kariyerinde atılım yapma vakti gelip çatmıştı.

SAKATLIKLARI AŞTI, ÇOK ÇALIŞTI

Haziran 2014’te Chicago Bulls tarafından 16. sırada draft edilen Nurkic, draft gecesinde Denver Nuggets’a takas edildi. Denver’da çaylak kontratını imzaladıktan sonra forma şansı buldu. Ancak üst üste gelen iki sakatlık sebebiyle yolu hafif de olsa sekteye uğradı.

Jusuf, söz konusu sakatlıkları başarılı şekilde atlatıp Nuggets ve NBA’deki başlangıcını
2014-2017 arasına yayılan dönemde başarılı bir şekilde sürdürüp noktalandırdı.

‘MUTLU OLACAĞI’ YERE YOLCULUK

13 Şubat 2017’de Denver Nuggets’ın 2,13 boyundaki ve 127 kilo ağırlığındaki pivotu Jusuf Nurkic ile Portland Trail Blazers’tan Mason Plumlee takas edildi. Portland 2018 ikinci tur draft hakkını Denver’a, Nuggets ise 2017 birinci tur draft hakkını Trail Blazers’a verdi. Denver’da aldığı sürelerden mutlu olmayan Bosna Hersekli yıldız, Portland’da kendini buldu.

Sivri dilini, eleştirilerini ve özgüvenini hep yüksek tutan 23 yaşındaki Nurkic’in, gelecekte NBA’de nelere imza atacağını hep birlikte izleyip göreceğiz. Ama keşfedilme hikâyesi gibi çarpıcı adımlar atacağına kimsenin şüphesi yok.

AMERİKA FİLMLERDEKİ GİBİYMİŞ! 
- Bosna Hersek’in bir köyünde geleneklerine bağlı olarak büyüyen Jusuf, Chicago tarafından draft edildiğinde, “Amerika filmlerdeki gibiyse, oraya gitmem” demişti.
Bosna Hersekli yıldız daha sonra, “New York’taki ilk gecemde biri bana, ‘Uyuşturucu ister misin’ diye sordu. Amerika gerçekten filmlerdeki gibiymiş!” demişti.

10 BİN DOLARA KRALSIN!
- The Crossover’a verdiği bir röportajda, “Bosna’da aylık bin dolarla müthiş bir hayat yaşayabilirsin. Aylık 10 bin dolarla, kral olabilirsin” dedi.

LİGDEKİ EN İYİ PİVOT BENİM...
- “All-Star olabileceğimi biliyorum. Bana sorarsanız, ligdeki hiçbir pivot benden iyi
değil. Kendim için savaşmazsam, benim için kim savaşacak ki?”

KOŞMAYI BİLE BİLMİYORDUM!
- “Basketbola 14 yaşımdayken Slovenya’da başladım. Eğer oyunum için 1’den 10’a kadar bir değerlendirme olsaydı, ben eksi 10’dum! Nasıl koşacağımı bile bilmiyordum.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum