Bertan Erman

Bertan Erman


ABD özünde değil...

15 Temmuz 2021 - 09:08


“Basketbolun merkezi neresi?” diye sorulunca bu dünyada cevap bellidir: ABD zamanında herkes NBA maçlarını izlemek için can atardı. Michael Jordan’ı, Hakeem Olajuwon’u, Shaq’i, Kobe’yi, Jason Kidd’i… Bu isimler, ABD Milli Takımı ile diğer ülkelere karşı şov yapardı. Ama hem hücumda hem de defansta!

Defansta diyorum; zamanında NBA’de ne sert maçlar olurdu. Sertlik dediğin sadece itmek vs. değil. Rekabet, ruh, mentalite… Yukarıda bahsettiğim efsanelerde bunlar vardı. Şimdiki NBA oyuncularında bunu tam olarak göremiyorum. Bu durum ABD Milli Takımı’na da yansımış durumda. Dışarıdan at, doğru düzgün defans yapma, akılalmaz rakamlar ortaya çıksın; NBA’e zarar veriyor bunlar. ABD Milli Takımı da bunun bedelini son iki günde izlediğimiz hazırlık maçlarında ödedi. İlk olarak, bir zamanlar acayip fark attığı Nijerya’ya kaybetti, sonra da Avustralya karşısında 8 sayı farklı bir yenilgi aldı.

Arjantin ile oynanan son hazırlık maçında ABD’nin alışılmış skorlarından birini görsek de (108-80) büyük resme bakınca durum yine de şüpheli…

2019 Dünya Kupası’nda bu kadar kuvvetli bir takım yoktu ama bu kadro 2 sene öncesinden kat kat iyi. Gerçi, NBA Finalleri’nde oynayan ve Tokyo’da takıma katılacak isimler var ama bu hazırlık maçlarında oynayan isimler de kendi takımlarının süperstarları. Damian Lillard Portland’ın, Kevin Durant Brooklyn’in, Jayson Tatum Boston’ın, Bradley Beal Washington’ın vs.

Ama bunların NBA’de oynadığı oyun FIBA ortamında pek sökmüyor. Avustralya öyle bir defans yaptı ki, ABD şaşırdı. Özellikle yeni kuşak NBA yıldızları; gerçek basketbola hoşgeldiniz!

1980’lerde, 1990’larda, 2000’lerde, NBA’de oyun anlayışı farklıydı. Rekabet vardı, taktik vardı, mücadele vardı, ruh vardı, hayat vardı. Şimdi bazı şeyler çok değişti. Oyun tarzı, yaşam tarzı ve birçok şey, ekmek elden su gölden olsun modunda… NBA’in “dönüşümünü”, kalitesinin düşüşünü ABD Milli Takımı’nda gözlemleyebiliyoruz. Koskoca ABD’de pivot yok!

Kevin Love mı pivot? Bam Adebayo mu? Forvet oynayan Draymond Green’i 5 numarada oynatmak mı? Akıllara durgunluk veren bir durum var. Eskiden ABD’den inanılmaz pivotlar çıkardı ve rahatlıkla sayardık. Hakeem Olajuwon, Shaquille O’Neal, David Robinson, Patrick Ewing, Alonzo Mourning, Ben Wallace…

Şimdi bu tarzda isimler yok piyasada. Boyalı alanda bu efsaneler gibi hakimiyet kuracak kişi kim var? Net cevap: Hiçbiri! Ne Love, ne Adebayo ne de Green… Toplasan 0.5 pivot eder tarzlarıyla. NBA’in ve ABD’nin bir an önce pivotlar ve oyun anlayışı konusunda eski düzenine dönmesi gerekir. Bu gidişat Rüya(?) Takım için hayırlı değil.

YORUMLAR

  • 0 Yorum