Bertan Erman

Bertan Erman


Florida'dan bir mucize | Miami Heat

01 Haziran 2023 - 20:26

Normal sezonda beklentilerin altında kalan Miami Heat, inanılmaz bir çıkışla play-off müsabakalarında Doğu’nun en iyisi ve tarihi bir finalin parçası oldu. 2020’de Lakers’a taklıan Heat, 3 yıl sonra tekrar geldiği son aşamada ne yapacak?”

NBA’de bu sezonun en ilginç işlerinden birine Miami Heat imza attı. Deyim yerindeyse, 40 yılda bir olacak bir senaryo… 2020’deki finalden sonra istenilen noktaya ulaşamayan Heat, normal sezonu 44 galibiyet ile 7. sırada tamamladı ve play-off’a kalmak için play-In müsabakaları oynamak zorunda kaldı.

Kazansa ilk turda Boston Celtics’in rakibi olacaktı ama 8. sıradaki Atlanta Hawks’a 116-105 yenilerek işi son maça bıraktı ve Toronto Raptors’ı geride bırakan Chicago Bulls’un karşısına çıktı. Kaybetselerdi, bugün bu yazı olmayacaktı fakat Miami Heat, Bulls’u 102-91’lik skorla geçti ve son sıradan play-off’a çıktı. Florida temsilcisinin buradan sonraki hikâyesi ise bambaşkaydı.

BİRİNCİ TUR 
BUCKS VS HEAT


Play-off'a son sıradan giriyorsanız, sizin ilk turda favori olamayacağınız aşikardır. Hele hele rakip, Giannis Antetokounmpo gibi bir atlete sahip, Doğu Konferansı'nın lideri Milwaukee Bucks ise… Fakat hiçbir şey oynanmadan belli olmuyor. Heat bunu bütün play-off maçlarında gösterdi.

Serinin ilk karşılaşmasında Jimmy Butler’ından Bam Adebayo’suna, Kevin love’ından Tyler Herro’suna bir takım oyunu ortaya koyan Miami, deplasmanda 130-117 kazanarak seride öne geçip saha avantajını aldı. 35 sayı ve 11 asistle oynayan Butler, bu süreçte neler yapacağının ilk sinyalini vermişti. İkinci maçta Milwaukee Bucks’ın sahada hakimiyeti vardı ve 2 yıl öncesinin NBA şampiyonu, seriye denge getirdi. Miami’ye
taşınan seride Heat, üçüncü mücadelede 121-99 gibi net bir galibiyete ulaştı.

Bu maçta Jimmy Butler’a birçok oyuncu yine destek verdi ama dikkat çeken isim Duncan Robinson idi. İlk karşılaşmada silik bir performansı vardı; ikinci maçta da 14 sayısının herhangi bir tesiri olmadı. Ancak üçüncü mücadelede 6’da 5 üçlük ve toplamda 20 sayılık oyunu, Florida ekibinin seride 2-1 öne geçmesinin en etkili unsurlarından biriydi.

Dördüncü karşılaşmadan itibaren Milwaukee Bucks, serinin ellerinden kayıp gideceğini gördü ve daha dirençli maçlar çıkardı. Miami’de oynanan dördüncü mücadeleye Giannis’in dominant girişi de bunun göstergesiydi. Fakat Jimmy Butler, “Ben buradayım ben!” dercesine 56 sayı atarak hem kariyer rekorunu kırdı, hem bir play-off maçında en çok sayı atan dördüncü oyuncu oldu hem de Miami Heat’i
119-114’lük galibiyete taşıdı.

Beşinci karşılaşma Milwaukee’de idi. Önde götürdüğü maçta Heat, son 29.7 saniye kala farkın 2 sayıya düşmesine engel olamadı. Akabinde Gabe Vincent ile 3 sayılık atış kaçıran Heat, son topta yaptığı defansla kalan sürede Bucks’a şut atacak imkan tanımadı ve maçı 128-126 kazandı. Seriye de 4-1 ile nokta koyan Miami Heat, Doğu’nun liderinin şampiyonluk hayallerini suya düşürdü.

KONFERANS YARI FİNALİ
KNICKS VS HEAT


Sürpriz yapan iki takımın karşılaşması... Fakat bir karşılaşmadan daha fazlası… Geçmişe bakınca, 1990’ların sonlarında Larry Johnson ile Alonzo Mourning’in birbirlerine pata küte girdikleri dönemden başlayan, daha sonra 2010’ların başlarında LeBron ile Carmelo’nun karşı karşıya geldiği New York Knicks – Miami Heat rekabetinde yeni bir perde açılıyordu.

Heat, 1999 yılında Knicks’in yaptığı gibi, 8. sıradan NBA Finalleri’ne kalmak istiyordu. Bunun için de New York engelini aşmak zorundaydı. Villanova Üniversitesi’ni NCAA’de şahlandıran isimlerden Josh Hart ve Jalen Brunson’ın yeniden buluşmasıyla çıkışa geçen ve ilk turda Cleveland Cavaliers’ı play-off dışına iten New York Knicks, Miami Heat’e karşı favoriydi ama… Jimmy Butler yine yapacağını yaptı; 25 sayı ve 11 ribaundluk performansıyla Heat, 108-101 galip geldi.

Saha avantajını kapan Miami, ikinci mücadelede, tıpkı Milwaukee serisinde olduğu gibi kaybetti. Fakat farklı değil, 111-105’lik skorun ardından seriye denge geldi.

Üçüncü maçta tam anlamıyla bir Miami Heat dominasyonu vardı. Bir de 3. çeyreğinin sonlarında Heat’ten Cody Zeller ve Caleb Martin ile Knicks’ten Julius Randle ve Isaiah Hartenstein arasında gergin anlar… Yüksek tansiyon ev sahibinin işine yaramış olacak ki, 48 dakikanın sonunda 105-86 kazanan Miami Heat, seride yine öne geçti.

Dördüncü karşılaşmada Miami’nin başrol ikilisi Jimmy Butler ve Bam Adebayo sahnedeydi ama yine takım olarak ortaya konan bir karakter ile sonuca varıldı. 109-101 kazanan Florida ekibi, New York’a gidip seriyi orada sonlandırmak istiyordu. Fakat bir önceki seri gibi olmadı.

Beşinci maçta Jalen Brunson-R.J. Barrett-Julius Randle üçlüsü oyuna ağırlığını koydu ve Knicks evinde 112-103 kazandı. Seri bir kez daha Miami’ye taşındı. Knicks adına Brunson, 41 sayılık performansla elinden geleni yaptı fakat nafile… Bu play-off ortamına daha alışkın olan Miami Heat, son sözü 96-92’lik galibiyetle söyledi ve 4-2 ile Doğu Konferansı Finalleri’ne kaldı. Knicks’ten sonra Florida ekibini bekleyen, kaderin cilvesi gibi bir şeydi…

KONFERANS FİNALİ
CELTICS VS HEAT


Eğer play-in’in ilk maçında Atlanta’yı yenselerdi, play-off’un ilk turunda Boston Celtics’i geçebilirler miydi? Orası farklı bir senaryo ve birçok ihtimali var… Biz gerçeğe dönelim; Miami Heat eninde sonunda karşısında Celtics’i buldu. Geçen sezonun finalisti, Jayson Tatum önderliğinde Beşinci Altın Çağı’nı yaşayan Boston Celtics, Sixers’ı eledikten sonra NBA Finalleri ve şampiyonluk için daha da umutluydu. Ancak dünyanın en ilginç serisi ile karşı karşıya kalacağımızı bilmiyorduk.

İlk maçta Jimmy Butler’dan 35, Bam Adebayo’dan 20, Gabe Vincent, Max Strus, Caleb Martin ve Kyle Lowry’den 15’er sayı bulan Heat, Celtics’i 123-116 yenerek seride 1-0 öne geçti. İkinci karşılaşmada Boston’da Celtics seyircisi için şoke edici bir sonuç oldu. Heat 111-105 kazandı ve seride durum 2-0 olarak Miami’nin yolu tutuldu. Üçüncü mücadelede havayı iyice yakalayan Miami Heat, 128-105 kazandı ve Finaller’e sadece bir galibiyet ama bir galibiyet uzaklıktaydı. Sonra ne mi oldu?

Herkes Miami’nin seriyi süpürmesini beklerken Boston Celtics, 33 sayı ve 11 ribaund kaydeden Jayson Tatum’un önderliğinde 116-99’luk bir galibiyet elde etti ve kazanmaktan başka çaresi olmayan bu takım, seriyi son maça kadar taşımak zorundaydı. Celtics 5. karşılaşmayı 110-97 aldı ve 6. maç için bir kez daha Miami’ye gidildi.

Serinin 6. sınavı tam bir drama idi. 102-100 geride olan Heat’te Jimmy Butler, üçlük sırasında Al Horford’dan faulü aldı ve çizgiye geldi. Butler serbest atışları kaçırmadı ve maçın son 3 saniyesine girilirken Miami Heat 103-102 öne geçti. Seri bitiyor muydu? Bunun cevabını topu kenardan oyuna soktuktan sonra Miami savunmasına kendini unutturan ve kaçan şutu son saniyede tipleyip Celtics’e maçı kazandıran Derrick White verdi: HAYIR!

Bu noktada Miami için bir peri masalının sonu geliyor gibiydi. Çünkü seri son karşılaşmaya kalmış ve saha avantajı Boston’da idi. Fakat maçın henüz başında Jayson Tatum, ayak bileğinden bir sakatlık yaşadı. Tatum oyuna devam etse de bu durum, performansını etkiledi ve 14 sayıda kaldı. Takımın taşıyıcısı aksayınca, Celtics, Miami’ye maçın hakimiyetini ve final biletini kaptırdı. Neticesinde son karşımaşmayı deplasmanda 103-84 kazanan Miami Heat, Denver Nuggets’ın Finaller’deki rakibi oldu.

PERİ MASALI NASIL BİTECEK?

Miami Heat, “Yazılsa, bu kadarı da olmaz artık” dedirtecek bir şekilde NBA Finalleri’ne kaldı. Bu başarı sahada oynayan basketbolcular kadar, o oyunculara bir takım olgusunu aşılayan başantrenör Erik Spolestra’ya ve Heat Kültürü’nü geldiği günden beri yaşatmaya devam eden patron Pat Riley’e yazar. Play-off tecrübesi böyle bir şey. Heat bunun meyvesini bir şekilde aldı. Milwaukee ve Boston, tecrübeli ve güçlü rakipler ama Heat’teki kültür ağır bastı. Şimdi 2020’de tecrübelenen bu takımın 3 yıl sonra yarım kalan bir işi tamamlamak gibi bir hedefi var…

BUTLER’A GELİNCE…

10 yıl önce NBA’e gelmeden verdiği demeçte “Asla giymeyeceğim şey bir Miami Heat forması” diyen Jimmy Butler, büyük lokma yiyip büyük konuşmaması gerektiğini her gün daha iyi anlıyor desek yalan olmaz. Çünkü asla giymeyeceğim şey dediği o forma ile ikinci kez NBA Finalleri’nde boy gösterecek ve o, takımın başrolü; Heat'i de saha içinde bir maestro gibi yönlendiriyor. 3 yıl önce pandemi koşulları
vardı, LeBron önderliğindeki Lakers’a karşı her şeyini ortaya koydu ama tecrübe farkı, kupanın Los Angeles’a gitmesine neden olmuştu. Şimdi daha farklı bir 'Butler ve Arkadaşları' var. Hedeflerinde ise 8. sıradan play-off’a girip NBA şampiyonluğuna erişen ilk takım olmak var…

YORUMLAR

  • 0 Yorum