Bertan Erman

Bertan Erman


Beşinci Altın Çağ | Boston Celtics

01 Nisan 2023 - 14:52

"NBA’i NBA yapan unsurlardan biri olan Boston Celtics, kuruluşundan bu yana 4 zirve dönemi yaşadı. Hepsinin ömrü ve şekli birbirinden farklı oldu. Şimdi ise Jayson Tatum önderliğinde bir Celtics var ve uzun bir zaman sonra şampiyonluğun kokusunu bu kadar yoğun almamışlardı.”
 
Boston Celtics…
NBA’in kurulduğu ilk günden bu yana, New York Knicks ile birlikte ismini veya şehrini değiştirmeyen iki takımdan biri. Celtics, belli dönemlerde dikkat çeken işlere imza attı. Bunlara, Celtics’in zirve dönemleri diyebiliriz. Massachusetts ekibinin NBA’deki önemini daha iyi kavramak için geçmişine göz gezdirmekte bir fayda var.
 
1. ZİRVE DÖNEMİ (1957-1969)
Boston Celtics, 1950’lerin sonlarında göze çarpan bir takım olmaya başlamıştı. Bu konuda Celtics’in en büyük sembollerinden Red Auerbach’ın kurduğu kadro ve sistemin işe yaramasıydı. Bir de dönemin ABD’sinin sosyolojik yapısının bir kısmından bahsetmek gerekir; Boston, beyazların yoğunlukta olduğu bir şehir ve ülkede siyahi vatandaşlara karşı ciddi bir ırkçılık var. Böyle bir ortamda Boston Celtics, 1956 yılında Bill Russell’ı draft etti. Russell sonrasında farklı siyahi oyuncular da geldi; fakat Russell’ın burada bir önder olduğunu düşünürsek, Celtics, zorlu bir ortamda kırılması çok ama çok güç bir başarıya imza attı.
 
İlk NBA şampiyonluğunu 1957’de alan Massachusetts ekibi, 1958’de St. Louis Hawks’a kaptırdığı zaferin ardından üst üste 8. kez mutlu sona ulaştı. 1959’dan 1966’ya kadar olan bir süreç. Tabii ki o zamanlarda oynanan basketbol bambaşka, koşullar bambaşka… Ama Boston Celtics’in bir marka oluşu, ilk zirve dönemlerine denk gelir. 1967’de şampiyonluk serileri son bulsa da, 1968 ve 1969 sezonlarında bunun son demleri yaşanmıştı. Bu bahsedilen yıllarda Bill Russell, hem oyuncu
hem de koç olarak mutlu sona ulaşmıştı. Auerbach ve Russell, Celtics’in ABD’de bir marka olmasını sağlamıştı.
 
2. ZİRVE DÖNEMİ (1974-1976)
 
1970’lerde, ABD toplumunda belli bariyerler aşılmış olsa da, basketbolda NBA’in en karanlık dönemlerine giriş yapılmıştı. Daha renkli ve eğlenceli ABA’in de dikkatleri üzerine çekmesiyle NBA’in popülaritesi düşmüş, bu dönemde sivrilen süperstarlar olmamıştı. Kareem Abdul-Jabbar bile ciddi anlamda popülaritesini 1970’lerde Milwaukee’de değil, 1980’lerde Magic ile birlikte Lakers’ta kazanmıştı.
 
Celtics’te 60’lardaki başarıları yaşayan John Havlicek’in yanı sıra Jo Jo White, Dave Cowens gibi isimler yer alıyordu. Burada bahsetmek istediğim, bu isimler, “Bak işte Bill Russell! Bak işte Larry Bird ya da Paul Pierce” denecek gibi değil. Şampiyonluklar sıkça el değiştiriyordu. Üst üste şampiyon olan bir takım çıkmadı 70’lerde. Celtics bu süreçte 1974’te Milwaukee Bucks’ı ve 1976’da Phoenix Suns’ı geride bırakarak müzesine 2 kupa daha ekledi.
 
3. ZİRVE DÖNEMİ (1981-1987)
 
1979 NCAA Finali’nin, 1980’lerde NBA’in globalleşmesindeki ilk aktörleri karşı karşıya getirdiği final olduğunu söylemek gerekir. Bugün NBA bir noktaya geldiyse, zamanında kupaya ismi verilmiş olan komisyonerleri Larry O’Brien ve David Stern ile 1979’daki iki yetenek; Magic Johnson ile Larry Bird’ün NCAA Finali’ndeki rekabetin, ABD’deki iki uç takımın rekabetine dönüşmesine borçlu. Burada biz tabii ki konu gereği Larry Bird’den bahsedeceğiz. Celtics’in küreselleşmesini sağlayan efsane yani. 80’lerde, Bird’ün önderliğinde, Kevin McHale, Robert Parish gibi diğer yardımcı starların olduğu Celtics, bu süreçte 5 final yaptı ve 3 kez mutlu sona ulaştı.
 
1986’dan itibaren, 1990’lardaki geleceğini garantiye almak isteyen Celtics, draft ettiği Len Bias’ın ertesi gün aşırı doz uyuşturucudan dolayı ölü bulunması ve 1993’te Reggie Lewis’in ani vefatı, belki de burada bir zirve döneminin daha eklenemeyişine neden oldu.
 
4. ZİRVE DÖNEMİ (2008-2010)
 
2000 yılında Doğu Konferansı Finalleri’ne kalan; ama Indiana Pacers’a diş geçiremeyen Boston Celtics, 1988’de Doğu’nun liderliğini Detroit Pistons’a kaptırdığından beri kendini ulaşabilecek en yüksek noktaya atamamıştı. 2006-2007 sezonu ise Celtics adına tam bir faciaydı; 24 galibiyetle dibi boyladığı bir sezon olmuştu. Takımın yıldızı Paul Pierce, diğer NBA yıldızlarının yanında geri planda kalıyordu ve o da bu büyük kulüple bir şampiyonluk istiyordu. Yapılan takaslar neticesinde Seattle Supersonics’in keskin şutörü Ray Allen ve Minnesota Timberwolves’un süperstar uzun forveti Kevin Garnett takıma dahil edildi.
 
Pierce-Garnett-Allen ile bir BIG 3 oluşturan Boston, yıllar sonra o şampiyonluk kokusunun burnuna geldiğini hissetmişti. Neticesinde yeşil beyazlı ekip, son yıllara Kobe Bryant önderliğindeki Lakers’a diş geçirdi ve 22 yıl sonra “Dipten Zirveye” başlıklı bir şampiyonluk yaşadı. 2010 yılında bir final daha gören Celtics, serinin son maçında Lakers’ın rövanşı almasına engel olamadı.
 
VE BUGÜN…
 
Boston Celtics, yaşlı süperstarlarla uzun vadede bir şey yapamayacağını biliyordu. Brooklyn Nets ile yaptıkları takas sonrasında 4. zirve döneminin başrolleri Paul Pierce ve Kevin Garnett’i gönderdi. Fakat bu takasta elde ettikleri draft haklarıyla bugün Doğu'nun zirvesinde oluşlarının temelini hazırlamışlardı. 2014 yılında Marcus Smart, 2016 yılında Jaylen Brown ve aralarında en önemlisi, 2017 yılında Jayson Tatum… Bu konuda 3 zirve döneminde oyuncu olan genel menajer Danny Ainge’i tebrik etmek lazım. İyi bir yönetim. Tabii ki antrenör değişiklikleri, bazı oyuncuların eklenip çıkarılması derken, Celtics geçen yıl NBA Finalleri’ne kaldı. 12 yıldır başaramadığı bir noktaya gelen bir takımdan bahsediyoruz.
 
Bu sezon Boston Celtics, 2021’de şampiyon olmuş Milwaukee Bucks ile bir zirve mücadelesi veriyor. Bucks zor bir rakip ve kötü bir sürpriz yaşamazlarsa Doğu’da bir Bucks-Celtics Konferans Finali eşleşmesi en yüksek ihtimal. Hâl böyleyken, geçen sene de final yapmışken, bunun üstüne koymak ne demek? Tabii ki şampiyonluk. Geçen yıl tekrardan toparlanan ve %100 sağlıklı ve formda bir Golden State ile karşı karşıya gelmeleri Celtics’in 18. şampiyonluğuna ulaşamamasında en büyük nedenlerden biriydi.
 
Tabii ki Celtics’te en önemli oyuncuların bir final tecrübesi olmaması da bu noktada tökezlemelerine sebep oldu. Ama biz bugüne dönecek olursak, şu an ve gelecek için 5 zirve dönemini yaşayacak bir Boston Celtics var. Bu kadronun başrolü ise, 2017 Draftı’nda seçilen Jayson Tatum’dan başkası değil…
 
BİR LAKERS EFSANESİNİN İZİNİ TAKİP EDEN CELTICS YILDIZI
 
NBA’de Boston Celtics, tarih boyunca Los Angeles Lakers ile büyük bir çekişme yaşadı. Peki, şu an Celtics’in çıkışında bir Lakers efsanesinin etkisi nasıl olabilir?
Bunun için uzun uzun yazmaya gerek yok. Cevabı tek bir isim: Kobe Bryant. Kobe’nin basketbola bakış açısını, çalışma prensiplerini de burada detaylandırmaya pek gerek yok. Artık neredeyse bütün basketbol severler biliyor. Sosyal medyada, “Mamba Mentality” diye yazınca, Kobe’nin basketbol disiplini ile ilgili birçok argümana ulaşabilirsiniz. Celtics’te de şu an takımın en büyük yükünü çeken isim; Jayson Tatum, Kobe Bryant’ın izini takip eden bir oyuncu.
 
Tatum, 2018 yılında, idolü olan Kobe Bryant ile antrenman yapmış ve basketbol üzerine dersler almıştı. Celtics’in yıldızı, 2021 yılında verdiği bir röportajda, Kobe’nin, kendi basketbolu üzerindeki etkisini şu açıklamalarla dile getirmişti: “Bir gün bana, ‘Basketbol senin için ne anlama geliyor?’ diye sormuştu ve bu belli bir bakış açısı yakalamamı sağlamıştı. Büyük oyuncu olmak ya da şampiyon olmak için nelerden vazgeçmeye, neleri feda etmeye hazır olduğumu sormuştu. Ve bana kalırsa, kendisi zaten bu mottolar üzerinden yaşayan biriydi...”
 
Jayson Tatum, 2022 Doğu Konferansı Finalleri’ni kazandıkları maçta da Kobe’yi onurlandırmak için 24 numara yazan bir kol bandı ile sahada yerini almıştı. Bu konu ile ilgili açıklaması da şu şekildeydi: “Kobe Bryant benim idolümdü, ilham kaynağımdı… Onu onurlandırmak ve anı paylaşmak için kol bandını takmak istedim.”
 
Bu sezon NBA All-Star maçında 55 sayı ile bir All-Star maçında en çok sayı atan oyuncu unvanını da eline alan Tatum, Kobe Bryant’ın adının verildiği All-Star MVP Ödülü’nün de sahibi oldu. 11 Mart 2023 tarihi itibariyle çıktığı 62 maçın hepsinde ilk 5 başlayan ve 30.3 sayı, 8.8 ribaund ve 4.7 asist ortalamalarıyla oynayan Tatum, bu alanlarda kariyerinin en yüksek ortalamalarını yakalamış durumda ve sezonun en değerli oyuncusu olmaya aday.
 
Şu an garantilememiş olsalar da yüksek olasılıkla play-off’a kalacak olan Celtics, kritik yerlerde doğru hamleleri yapıp bir kez daha NBA Finalleri’ne kalabilir. Batı’da ise durumlar karmaşık. Tecrübeli ve çıkış yakalayan Golden State, “Artık zamanı geldi!” diyerek kadrosunu güçlendiren Phoenix Suns ve tarihlerinde ilk kez Finaller’e kalmak isteyen Denver Nuggets, Sacramento Kings, Memphis Grizzlies ve Los Angeles Clippers’ın yanı sıra 12 yıldır şampiyonluk hasreti çeken Dallas Mavericks; Celtics’in kalması takdirde NBA Finalleri’ndeki potansiyel rakipleri. Hepsine bakınca, Celtics buralardan farklı hikâyeler ve bakış açıları çıkarabilir. Ve günün sonunda kupanın 18 kez Boston’a gittiğini görebiliriz. Bu da Celtics’in 5. altın çağının başlangıcı anlamına gelir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum