Bertan Erman

Bertan Erman


Artık en skorer LeBron James

09 Şubat 2023 - 14:09

“5 Nisan 1984’te Wilt Chamberlain’ın rekorunu kıran ve 1989’da kariyerini 38.387 sayı ile tamamlayan Kareem Abdul-Jabbar’ın rekoru, kırılması güçtü. Uzun bir süre bu sayının üzerine çıkılamayacağı düşünülüyordu; ama o rekor ABD zaman dilimine göre, 8 Şubat 2023’te kırıldı. Evet, LeBron James tarafından…”
 
Her şey neredeyse 3-4 sene içinde oldu. 6 Mart 2019’da basketbolun en iyisi konusunda kendisi ile kıyaslanan Michael Jordan’ı geçip NBA’in en skorer 4. oyuncusu konumuna gelen LeBron James, gözünü bu alanda liderliğe daha net bir şekilde dikmeye başlamıştı.
 
Kariyerindeki belli sakatlık dönemlerine ve her geçen gün yaşlanmasına rağmen fiziksel olarak inanılmaz bir yapıya sahip, hem içeriden hem dışarıdan şut sokan Kral, 25 Ocak 2020’de, Philadelphia 76ers’a attığı sayılarla 29 sayı ile kariyerinde toplam 33.655 sayıya ulaştı.
 
LeBron, 2000’li yıllarda Cleveland’da ve daha sonra 2010’ların başlarında Miami’de oynarken kendisi ile kıyaslanan Lakers efsanesi Kobe Bryant’ı geride bırakmıştı. (33.643 sayı) Hem de Lakers forması ile…
 
LeBron, toplamda 36.344 sayıya ulaştığında, kendisinin geçtiği Kobe Bryant, onu bu tweet ile tebrik etmişti: “Oyununu ileriye taşımaya devam @KingJames. Çok saygılar kardeşim” Bu tweet maalesef Kobe’nin son tweet'i olmuştu; çünkü ertesi gün Kobe Bryant herkesi şoke eden o helikopter kazasında aramızdan ayrılmıştı. Belki de bu bakımdan LeBron için en trajik rekor olmuştu. Aslında LeBron’ın hedefi belliydi; ama belki de bu trajediyi unutturmak için 36.928 sayı kaydeden Utah Jazz efsanesi Karl Malone’u geçmesi gerekiyordu. Yani, 3000’den fazla sayı atması…
 
Kral, 20 Mart 2022’de, Washington Wizards deplasmanının 2. çeyreğinde, içeriden basit bir turnike bıraktı; ama bu basit turnike, 2003-2004 sezonunda Lakers forması giymiş Malone’un 36.928 sayısını geçmesini sağladı LeBron'un. Bu geçişleri Lakers formasıyla yapmaya devam eden James’in gözü o andan itibaren tek bir şeye odaklanmıştı; tüm zamanların en skoreri olmaya…
 
LeBron, yılların getirip götürdüklerine rağmen sayılarını atmaya devam etti. Üçlükler, smaçlar, turnikeler, geriye çekilerek atılan basketler… Herkesin gözü onda idi. Çünkü Kral, 16 Ocak 2023’te, Kareem Abdul-Jabbar’dan sonra 38.000 sayı barajına ulaşan ikinci isim olmayı başarmıştı. Bunun üzerine 388 sayı daha attığı takdirde, 1989 yılından bu yana süregelen rekor kırılacaktı.
 
Takvimler 8 Şubat 2023’ü gösteriyordu. Lakers’ın rakibi Oklahoma City Thunder idi. o maç için herkes biletini önceden almıştı; LeBron’ın o rekoru kıracağından eminlerdi. Karşılaşma öncesinde mevcut rekorun sahibi; ama daha sonra bu rekoru geçilecek Lakers efsanesi Kareem Abdul-Jabbar da maçı kenardan izleyenler arasındaydı. LeBron James, üçüncü çeyreğin son 10.9 saniyesinde, boyalı alandan bir geriye çekilerek atış yaptı ve isabet! Kral kariyerindeki 38.388. sayısını kaydetti ve NBA’de tüm zamanların en çok sayı atan oyuncusu unvanını aldı.
 
Basketten sonra oyun durdu ve bütün kameralar, fotoğraf makineleri bu anları ölümsüzleştirmek için LeBron’ın etrafını sardı. Kral’ın annesi, eşi ve çocukları yanına geldi. Hepsinin yüzünde mutluluk ve gurur vardı. Daha sonra Kareem Abdul-Jabbar, rekorun kırıldığı topu LeBron James’e verdi ve tebrik etti.
 
LeBron bu oyunun en büyüğü mü bilmiyorum ama artık en skoreri…

YORUMLAR

  • 0 Yorum