Coşkun Teziç

Coşkun Teziç


Rövanş zamanı...

10 Haziran 2018 - 10:27

Türkiye Kupası'nın iki finalisti Tofaş ile Anadolu Efes, bu kez Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi yarı finalinde birbirlerine rakip oldular. Orhun Ene'nin Tofaş'ı kupanın rövanşını alma, Ergin Ataman'ın Efes'i ise Türkiye Kupası'nın ardından Süper Lig'de de mutlu sona ulaşma amacında...
 
Çeyrek final eşleşmelerinde Eskişehir Basket'i iki maçta da (85-58, 99-98 (uz)) mağlup eden Tofaş, ile EuroCup şampiyonu Darüşşafaka'yı iki karşılaşmada da dize getiren (78-69, 79-78) Anadolu Efes'in karşı karşıya geldiği yarı final eşleşmesi ortada duruyor.  

PEKİ FİNALİ KİM OYNAR?
Bu sorunun cevabına önce rakamsal, sonra mental olarak cevap arayalım.
Her iki takımın ligdeki ortalamalarına baktığımızda tablo şu;

TOFAŞ ANADOLU EFES
85,3 Sayı 83,1
22 S. Ribaundu 23,1
8,9 H. Ribaundu 9,4
30,9 T. Ribaund 32,5
21,1 Asist 17,6
8,2 Top Çalma 6,1
2,1 Blok 3,2
%75,4 Faul Atış %75,3
%55 İki Sayı %54,6
%41 Üç Sayı %35,8

Bu verilere baktığımızda; Birbirine neredeyse eşit konumda olan iki takımdan Tofaş’ın iyi savunmasını 40 dakika boyunca devam ettirmesi, rakibine ribaundlarda yenilmemesi ve Efes’in sert savunmasına iyi hücum edebilmesi gerekiyor. Anadolu Efes’in de Euroleauge sertliğindeki savunmasıyla Tofaş’ın asist ortalamasını aşağıya çekip, kolay sayı bulmasını engellemek üzerine strateji belirlemeleri gerekiyor.

BU YIL EFES 2-1 ÖNDE
Bu verilerin doğrultusunda her iki takımın birbirleri ile yaptıkları 3 maça (1 Türkiye Kupası, 2 Süper Lig) baktığımızda, Anadolu Efes 2 galibiyet, 1 mağlubiyet ile Tofaş’a üstünlük sağlamış durumda. Tofaş bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak için saha avantajını kullanarak finale kalmanın hesaplarını yapmaya çalışacaktır.

ÖNE HANGİ YILDIZ ÇIKAR?
Bu seride öne çıkacak oyuncular Tofaş’ tan Sammy Meija, Tony Crocker ve Raymar Morgan, Anadolu Efes’ten de Errick Mc Collum, Krunoslav Simon, Brock W. Motum ve Bryant Dunston olacak gibi gözükmekte. Bunlar yanında Efes’ ten Doğuş Balbay, Birkan Batuk ve Darüşşafaka serisinde çok iyi iş yapan Clarence Weems’in, Tofaş’ tan da Barış Ermiş, Pierria Henry ve kenardan gelecek olan Yiğit Arslan, Muhsin Yaşar ve Berkan Durmaz’ ın takımlarına verecekleri ekstra katkı serinin gidişatında belirleyici olacaktır.

Tofaş’ ta Eskişehir serisinde sakatlanan Kenneth Kadji’nin de oynayıp oynamaması, Tofaş adına özellikle ribaundlar ve müdafadaki caydırıcılık unsurları adına önemli olacaktır.
Son söze gelirsek Tofaş'ın bu serideki hücum organizasyonu, Efes'in ise EuroLeague sertliğindeki savunması final vizesinde belirli olacaktır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum