Coşkun Teziç

Coşkun Teziç


Bir kulübün ötesinde... TOFAŞ...

09 Kasım 2018 - 11:35

"Alışılagelmiş spor kulübü yönetim anlayışlarının ötesinde, her zaman, günün şartlarının ilerisinde, çağdaşlık ve kurumsallık değerleri önde olan ve sürdüren bir kulüp oldu Tofaş. Yarım asra yaklaşan tarihinin her anında, sporcuya ve spor adamına yatırım yapmak, bulunduğu şehrin spor vizyonuna katkıda bulunmak, milli takımlara sporcu ve spor adamı kaynağı yaratmak en temel hedef idi."

Tofaş Spor Kulübü 1974 yılında Tofaş Fabrika'da görevli, spor vizyonu her zaman takdir edilen bir yönetici olan Yalçın İpbüken ve çevresinde aynı vizyona sahip yöneticilerin ve çalışanların kişisel gayretleri sonucu, o dönem Bursa’da faaliyet gösteren SAS Spor Kulübü ile birleşerek kuruldu ve ilk adı Tofaş SAS Spor Kulübü oldu.

Kurulduğu yıl ana branşı güreş olan kulüp, basketbol, voleybol, futbol, masa tenisi, su topu ve briç branşlarında faaliyetlerini sürdürdü. Güreş branşında Avrupa Kulüpler Şampiyonluğu'nu elde etti.

İlerleyen yıllarda kulübün ana branşı basketbol oldu. Basketbol başta olmak üzere tüm diğer branşlarda da altyapı yatırımı kulübün vazgeçilmez misyonu oldu. Sporcu ve spor adamı kaynağı yaratmak kulübün 50 yıla yaklaşan tarihinde vazgeçilmez hedefi oldu.

Türkiye Kupası, Lig, Cumhurbaşkanlığı Kupaları'nın yanında, sayısız altyapı şampiyonlukları kazandı. Buraya kadar olan kısa tarihçe her kulübün yaşayabileceği, yaşama şansının olduğu bir durum. Tofaş Spor Kulübü’nün esas incelenmesi gereken en önemli özelliği “Etik Rekabet Değerleri” ve bu değerlerin “Sürdürebilirlilik İlkeleri” olmalıdır.

ASLOLAN SAYI TABELASI DEĞİL, SPORCU SAYISI OLDU
 
Alışılagelmiş spor kulübü yönetim anlayışlarının ötesinde, her zaman, günün şartlarının ilerisinde, çağdaşlık ve kurumsallık değerleri önde olan ve sürdüren bir kulüp oldu. Yarım asra yaklaşan tarihinin her anında, sporcuya ve spor adamına yatırım yapmak, bulunduğu şehrin spor vizyonuna katkıda bulunmak, milli takımlara sporcu ve spor adamı kaynağı yaratmak en temel hedef idi.

Kulüp yönetimi için sayı tabelasında yazan rakamlar yerine, A Takım seviyesinde ve milli takımlar düzeyinde yetişen sporcu sayısı her zaman daha önemli oldu.

BURSA'NIN VİZYONUNA DA HİZMET ETTİ

Diğer önemli konu bu etik hedefin sürdürebilirliği idi. Bu nedenle kulüp bütçesi her zaman bu esasa uygun ve günün ekonomik şartlarına göre belirlendi. Buna rağmen Tofaş Spor Kulübü ana branşı basketbolda 3 sezon dışında bütçesi ötesinde başarılara da imza attı.

Bunun son örneği 2017-2018 Basketbol Sezonu Play-Off Finali oldu. Daha önceleri yine gerek Avrupa kupalarında, gerek ulusal kupalarda finaller de oynadı. Tüm bunları gerçekleştirerek aynı zamanda Bursa’nın spor vizyonuna da büyük hizmet etti.

Standart bütçesinin dışına çıkarak, zirveye oynayan rakipleri seviyesinde bütçe ortaya koyduğu 1998-2000 yılları arasında da basketbolda kazanılacak tüm kupaları kazanarak, bütçe tercihinin yanında yönetim becerilerinin bir kulüp adına ne kadar önemli olduğunu da ispat etti.

Tüm bu süreçlerde kulüp, etik rekabet kuralları ilkeleri ve kurumsallık değerlerinden taviz vermeden, örnek alınması gereken bir yönetim tercihi ile yönetildi ve yönetilmeye de devam etmekte...

Profesyonel sözleşmelerden, yönetim vecibelerinden ve benzeri unsurlardan hiçbir zaman verdiği sözlerden geri adım atmadan, sözleşmelerin ve verdiği sözlerin her zaman noktası, virgülüne kadar arkasında durarak ülkemizde hatta Avrupa’da birkaç nadide kulüp arasında yer aldı ve almaya devam etmekte. Bu nedenledir ki; uluslararası alanda, FIBA, EL ve benzeri unsurlar nezdinde ve tabii ki yerli ve yabancı sporcular gözünde her zaman tercih edilen ve her zaman değerli bir kulüp oldu.

İKİ DEĞERLİ ÖRNEK: EFE AYDAN VE TOLGA ÖNGÖREN
 
Sporcuya ve spor adamına verdiği değeri uzun uzadıya tarif etmektense iki değerli örneği hatırlatmak daha kalıcı olacak. 
 
Birinci örnek; Efe Aydan…
Türk basketbolunda önemli iz bırakan yüzlerce kez milli olmuş bir sporcuyu, önce sporcu olarak, takım kaptanı olarak ve aktif sporculuk hayatın sonrasında, genel menajer ve kulüp başkanı olarak kulübün adeta simgesi haline getirdi.
 
İkinci örnek; Tolga Öngören
Aynı şekilde, önce sporcu, takım kaptanı olarak kulüpte yer alan Tolga, sırasıyla, yardımcı antrenör, baş antrenör, teknik koordinatör ve şu anda genel menajer olarak kulüpte önemli bir değer oldu. Bu aşamalarda kulüp Tolga’nın yurt dışı eğitim sürecine de önemli destekler verdi.

Tofaş bünyesinde yer alan spor adamlarını her zaman kendi içinden yetiştirme tercihinde idi. Kulüp dışından yer alacak olanlarda da her zaman kulübün etik değerleri ve misyonuna uygunluk kriterleri vaz geçilmez şart oldu.

2015 yılında Tofaş Fabrika CEO ‘su ve bir basketbol tutkunu Cengiz Eroldu’nun aynı zamanda kulüp başkanı olması ile –ki öncesinde kulübe önemli destekleri oldu– kulüp önemli ivme kazanarak Orhun Ene ve ekibini teknik yönetimin başına getirdi. Yine mevcut değerlerden ve bütçeden taviz vermeden önemli başarılara imza attı, atmaya devam etmekte.

Sportif programların dışında kulübün sosyal sorumluluk ve tesisleşme konularında yaptığı çok önemli hamleler de örnek alınacak kalitededir.

Ülke geneline yaygın Tofaş Spor Okulları, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ile birlikte organize ettiği Basketbol Gönüllüleri Projesi, Yeni Nesil Tofaş Projesi, Mustafa V. Koç Spor Kompleksi, Tofaş Spor Salonu projeleri ilk akla gelen organizasyonlardır.

TOFAŞ 15 SENEDE 13 BİN BASKETBOLCU GENCE DOKUNDU
 
Basketbol Gönüllüleri Projesi 2000-2015 yılları arasında ülkede en uzun sürdürülen sosyal sorumluluk projeleri içinde ilk sıralarda yer alır ve UNESCO tarafında ödüle layık proje olarak gösterilmiştir. 15 sene boyunca 7-14 yaş arası 13 bin genç basketbol ile tanışmış, temel basketbol eğitimi almıştır. 350 yetişkin bu projede gönüllü antrenör olarak eğitilmiştir. Van, Mardin örneği illerde basketbol dinamiği yaratılmış, kulüpleşme çalışmalarına destek verilerek yerel ligler yaratılmıştır. Hadi Özdemir ve Doğan Şenli bu proje sayesinde Tofaş Spor Kulübü Basketbol A Takım sporcusu olmuştur.

Şu an bu projenin yerini Yeni Nesil Tofaş Projesi almış olup, ilk hedef Bursa ve çevresinde 15 farklı noktada basketbola yatkın nitelikte seçilen 1200 genç ve 40 antrenöre ve “ailelerine” çağdaş basketbol eğitimi verilmekte, nitelikli sporcular ile Bursa ve çevresindeki altyapı hizmeti veren diğer kulüplere kaynak yaratılmaktadır. Eğitim videoları sporcu ve aileler niçin ayrı ayrı hazırlanmakta, elektronik ortamda soru-cevap şeklinde iletişim sağlanmaktadır. Şu ana kadar 68 bin gibi çok önemli bir rakamda cevaplanmış video geri dönüşü vardır.
 
AİLEMİ ANLATMAKLA EŞDEĞER...

Bunlar dışında, Basketbol Hakem Semineri, FIBA Hakem Semineri, Ümit Milli Takım Sponsorluğu, Uluslararası Basketbol Yaralanmaları Sempozyumu gibi etkinliklerde de kulübün imzası vardır.

Ülkemizi sarsan ve aynı zamanda Yunanistan’da da gerçekleşen 1999 depreminde Tofaş, o dönem kadrosunda İbrahim Kutluay’ı bulunduran Panathinaikos ile birlikte Atina ve Bursa’da “Dostluk-Barış-Kardeşlik” etkinliği düzenlemiştir. Aynı zamanda Yalova’da yıkım yaşayan bir köyün konteynır ihtiyacını o dönem Murat Konuk kaptanlığında David Rivers, Rashard Griffit gibi A takım oyuncularının önemli desteği ile karşılamıştır.
 
Benim adıma sayfaların yetmeyeceği değerlere sahip bir kulüp olan Tofaş’ı anlatmak ailemi anlatmakla eşdeğer. Daha bilinmeyen nice değerleri burada sıralayabilirim. Önemli olan neler yaptıkları değil, ne için yaptığının anlaşılması gereken bir kurum için söylenecek son söz; “Örnek Alın” olacaktır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum