Coşkun Teziç

Coşkun Teziç


Yeni nesil TOFAŞ

03 Şubat 2019 - 10:58

Tofaş kurumsal değerlerinin önemli bir parçası olan 'sürdürülebilirlik', kurumun yapısı ve her organizasyonunda, kuruluşundan, günümüze, her an işleyen bir değer olmuştur. Kulübün faaliyetleri içinde önemli bir yer alan sosyal sorumluluk projelerinin duyurularına, reklam amach rastlayamazsınız. Nadir yer alır medyada. Ancak bu projelerin kulübün bugünkü konumuna gelmesindeki payı da tartışılmaz.

25 yıldır devam eden "Tofaş Spor Okulları', 15 yıl süren 'Basketbol Gönüllüleri' projeleri, ülkemizde Bursa ve Bursadan uzak onlarca şehirde, noktada on binleri aşan sayıda çocuk ve gence dokunarak basketbol sevgisini, spor kültürünü aşılamış, sosyo-ekonomik açıdan kaynak yaratma gücünü elde edememiş bölgelerde kulüpleşme ve yerel ligleri oluşturma ile basketbol dinamiğini harekete geçirmiş, kulüp alt yapısına önemli kaynak yaratmıştır. Hadi Özdemir (Sivas) ve Doğan Şenli (Van) gibi şu anda BSL'de yer alan isimler bu projeler sayesinde keşfedilmiştir.

Kulüp 2015 yılında Basketbol Gönüllüleri Projesi'ni sonlandırmış, yerine, çağdaş bir revizyonla 'Yeni Nesil Tofaş' sosyal sorumluluk projesini hayata geçirmiştir. Basketbol Federasyonu'nun 2018 yılında "En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi ödülünü kazanan Yeni Nesil Tofaş Projesi'nin başında, genç nesil spor eğitimi adına çağdaş bir vizyoner Kartal Önel proje koordinatörü olarak yer alıyor.

Proje, dünya standartlarında spor kültürünü her çocuğa eşit şekilde ulaştırma fikri üzerine kurulmuş. Bu konuda Önel'in ifadesi; "Biz de öyle bir proje yapalım ki bilgi transferi kolay olsun, biz başında olmadan da sistem işlesin ve sonsuza kadar yenilenerek devam etsin istedik" şeklinde. Önel ve ekibi projeyi hazırlarken öncelikle günümüz basketbolundaki sorunlar ve sonrasında da yıllara dayanan gözlemler ışığında çözümlere odaklanmış.
Bu sorunların ve gözlemlerin birkaç önemli ana başlığı da şu şekilde:

- 7-8 yaşlarında basketbola başlayan çocukların sadece yüzde 5'i genç takımlarda lisanslı olarak spora devam ediyor. Bunun birçok nedeni var. En büyük nedeninin küçük yaşlarda başlayan maç kültürü olduğunu düşünüyoruz. Gereğinden fazla övgüyle değerlenen çocuklar, ileride bu övgüleri alamadığında spordan uzaklaşıyorlar. Madalya ya da kupa kazanamadığında zevk alamaz hale geliyorlar.

- Ailesinin, koçlar tarafından yönlendirilen aşırı beklentisini karşılayamayan çocuklar sınav baskılı yıllarda sporu bırakıyor. İşin üzücü yanı sokaklarda amatörce bile devam etme oranları çok düşük.

- Klasik sistemde eğitim metotları günümüz z kuşağına hitap etmekten uzak ve eski kalıp davraniş metot ve tercihleri bu kuşağın değer yargılarına zarar vermekte.

- Korku disipliniyle takım takım olma ve söylenenleri taklit etme kültürüne alıştırılan küçük sporcular, yaşları ilerledikçe dünyadaki diğer sporcularla yaratıcılık anlamında becerilerini sergileme rekabetinden çok uzakta kalıyor.

- Aileler eskiden biz yapamadık çocuklarımız en iyisini yapsın zihniyetinde ve koç-sporcu ilişkisine çok müdahiller ve özellikle çocuklarının haklarını koruma adına yanlış örnekler sergiliyorlar.

- Erken yaşta, çocukların yeteneğini keşfetme ve kendilerine has oyun stilini geliştirmek yerine, stratejik oyunlar, kolaycılık olarak tanımlayabileceğimiz savunma eğilimleri ile oluşan yarışma kültürü, çocukların temel teknik yerine fazlaca takım antrenmanlarıyla zaman geçirmesine ve bundan dolayı yaratıcılıklarının gelişmemesine neden olmakta. Aynı zamanda, genetik olarak geç kuvvetlenen çocuklar, yarışma kültürü içerisinde fiziksel yetersizlikten dolayı başarılı olamamakta ve özgüvenini kaybetmekte.

- Birebir savunması desteklenmemiş ve gelişmemiş ayrıca kolektif ve yaratıcı oyun becerisini kazanamayan çocukların, 14 yaşından sonra entelektüel basketbol yapısına geçebilme oranı da çok sınırlı kalmakta.

Tüm bu sorunlar detaylı bir şekilde analiz ediliyor. Akabinde, adeta bir düşünce devrimi yapılıp, yeni bir spor kültürünü inşa etme yoluna gidiliyor. Aileleri, sporcuları ve en önemlisi koçları eğiten 'E-Learning' programı hazırlanıyor. Bu eğitim programında, koçlara, ailelere ve sporculara ayrı ayrı olarak, 3 dakikayı geçmeyecek içerikler ve animasyonlarla videolar yaratılıyor.

Videolar için herkesin şifresi var ücretsiz izleyebiliyorlar. Her videonun sonunda beş soru geliyor ve doğru cevap alınırsa diğer videoya geçilebiliyor. Aksi takdirde video tekrar izlenip sorulara doğru cevap veriliyor. İzlenmeyle ilgili tüm raporlar anında proje merkezine ulaşıyor. Böylece hangi bölgede kimin hangi bilgiyi aldığı da ispatlanıyor.

Bu hazırlığı takiben, Bursa ve çevresinde 15 farklı noktada, tüm finansmanı Tofaş Spor Kulübü tarafından karşılanan ve 8-12 yaş grubu kadın-erkek çocukların katılabileceği spor okulları hayata geçiriliyor.

Yapılan çalışmalarda devamlılık ve yatkınlığa göre minik takımlar oluşturuluyor. Bu takımlar için de sadece yeteneklerin ön plana çıkabileceği ve herkesin eline top değdiği ve eşit dakika oynama fırsatı yakaladığı bir platform oluşturuluyor. Yetenekler asla 12 yaşından önce toplanıp tek takım yaratılmıyor. Bunun hem koçlarda, hem de seçilmeyen çocuklarda negatif etkilerini bilindiği için, çocuğun öncelikle mahallesinin, akrabalarının yıldızı olmaları ve bulundukları yerde basketbol çıtasını yukarı taşımaları isteniyor.

Bununla birlikte takımlar birbirine karşı maç yaparak oynamıyor. Yaş kategorisinden çok beceri ve fiziksel uygunluğa göre karışık takımlarla ve farklı oyun kurallarına göre oynanıyor. Herkes kuralları takip ederken bir anda oyun akıcı ve homojen bir yapıya ulaşıyor. Aslında her şey 'koçların elinden taktik kahtasını alarak çocuklara yaptıkları çalışmaların 'beceri' olarak sergilenme fırsatı verilmesinden ibaret.

Gelişim gösteren çocuklardan 12-13 yaş kategorisinde üç takım yaratılıyor. Burada devreye çocukların ezbere dayalı olmayan, yaratıcı ve sorumluluk alabilen bir yapıda olmalarını sağlayacak, kolay öğrenilebilen Tofaş Motion Offense Sistemi' giriyor.

Bunun yanında haftada 3 gün kulübün çatısı altında Yeni Nesil Tofaş sporcularının müzik eğitimiyle nota bilgisi, ritim ve ses algısı, yaratıcı zeka eğitimiyle robot atölyesi, analitik düşünme ve takım oyunu becerilerine katkıda bulunuluyor.

Üç sene sonunda, Bursada 15 farklı noktada 5000 üzeri çocuğa ulaşılmış durumda. Şu an aktif 1500 çocuk, 6 koç, 20 asistan koç, 40 monitör koç bu projenin eğitim sisteminden geçti.

Yeni Nesil Tofaş Projesi ile bu projede yer alan binlerce çocuk ve gencin; zihinsel yaratıcılık olarak yakın gelecekte sporcu ya da spor adamı şeklinde çok büyük fark yaratacaklarından eminim. Tebrikler Tofaş...

YORUMLAR

  • 0 Yorum