Coşkun Teziç

Coşkun Teziç


Yeni sezon adına beklentiler

05 Nisan 2019 - 11:59

Bir normal sezonun sonuna daha yaklaştığımız şu günlerde, gelecek sezonla ilgili soru işaretlerinin ortadan kalkma vakti de geldi. Bu sezonun kurtarıcısı olan ekonomik dalgalanma bahanelerini bir kenara bırakarak, yeni sezonda bir takım kulüplerin geçmiş
yönetim tercihleri sorgulanarak yeni önlemlerin alınması kaçınılmaz görünüyor.

Birkaç sezondur ayağını yorganına göre uzatmayan bir kısım kulüpler ya kapandı, ya da kapanma arifesinde. Bu kulüplerin yönetim tercihleri “ya bir ara, bir şekilde hallederiz” felsefesiyle yürüdüğü sürece de daha çok zarar görüleceği aşikar.

Kulüpleri yönetenlerin anlaşmalara ve sözleşmelere attıkları imzalardan birinci derecede sorumlu olmamaları halinde bu hususun düzelmesi de zor görünüyor. Sporcuların ve kulüp profesyonellerinin maddi, manevi mağduriyetlerini önleyecek düzen şu an yetersiz kalmakta. Sistem yöneticinin insafına bağlı yürümekte…

Kulüpler birliği, sporcular birliği gibi unsurların olmaması ya da gerektiği gibi çalışmaması, bu durumun yaşanmasına sebep olan etkenlerden bir tanesi. Belli başlı kulüpler dışında,
maddi sorunlar ve yönetim zafiyetleri yaşayan kulüplerden sağlıklı organizasyonlar, özellikle
sağlıklı altyapı yatırımı beklemek sadece hayal. Bu şekilde fuzuli yer işgali gibi, bulundukları lige ve ülke basketboluna da ‘değer’ anlamında verilen zarar da cabası.

Yeni sezonda finansal kriterlerin ilk adımı, profesyonel basketbol yöneticisi kriterleri, salon, seyirci, organizasyon kriterleri gibi unsurlar hayata geçirilmelidir. Aksi durum, bu işi layıkıyla yerine getiren kulüpler adına etik rekabet unsurunu ortadan kaldırması bir yana, basketbolun marka değerine de artarak zarar verecektir.

Bir yanda vizyonu, organizasyonu, salonu, altyapı yatırımları, istikrar tercihleri olan, örnek alınması gereken kulüpler ile diğer yanda bu unsurların onda birine bile sahip olmayan kulüplerin aynı rekabet ortamında yer almaları kime, ne fayda sağlayacaktır?..

Basketbol Süper Ligi'nde (BSL) yer almak, bu ligin değerine uygun kriterleri 'gerçekten' yerine getirme becerisi ve tercihi olan kulüplerin hakkı olmalıdır. Bu nedenle de artık bu ligin hak ettiği kriterleri de ortaya koymak ve taviz unsuru olmadan uygulamak gerekmektedir.

TBL’den, BSL'ye alınacak kulüplerde aranan şart sportif başarıdan ziyade, BSL kriterlerine tam uygunluk unsuru olmalıdır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum