Coşkun Teziç

Coşkun Teziç


Tercih edilen olmak

06 Mayıs 2019 - 15:29

"Ekonomik zorluklar aşılır, siyasi krizler çözümlenir, ancak çocukları harcanmış bir toplumu yeniden onarmak mümkün değildir." Suna Kiraç

Son gelen haber; Banvit... 16 takımlı ligimizde en az 10 takımın maddi sorunları da cabası ve yeni sezonla ilgili soru işaretleri de... Banvit'in durumu iki sezon önce belli iken, bugün esefle bu konudan bahsetmek çok enteresan olmamalı. Önemli olan iki sezon boyunca Banvit Basketbol adına bugüne ne önlem alındığı...Bu tür gelişmelerde artık sponsorun neden desteğini çektiğini eleştirmek yerine doğru soru; herhangi bir sponsorun bu lige neden yatırım yapması gerektiğidir. Sponsor olmak için lig hangi cazibe unsurlarına sahip?...

NBA, Jordan yıldızını yaratıp parlatarak yıllarca ligin marka değerini en üst seviyede tuttu. NBA, bugün dünyada You Tube da en çok veri paylaşan, Formula 1 ve Dünya Kupası ile birlikte milyarlar ile ifade edilen kitleye ulaşan ilk beş organizasyonun içinde. Sabit istikrar ve sürdürebilirlilik adına en başarılı örnek.

Basketboldaki ikinci büyük organizasyon İspanyol'ların yönetimindeki EuroLeague'de naklen yayınlar 200 ülkede milyonlara ulaşmakta. Keza Liga ACB Avrupa'nın en değerli ve naklen yayınlarda en çok ülkeye ulaşan ligi.

Bu örneklere baktığımızda ilk başta dikkat çekenin katı kriterler olduğu, sürdürebilirliğin temelini de bu kriterlerin oluşturduğunu, bu sayede 'sahiplenmek' unsurunun istikrar içeren politikalar ile yaratıldığını da görmekteyiz.

Kriterlerin devamlılık arz eden kalite ve tercih edilen olma unsurlarını yaratmak adına ne kadar önemli olduğunu da bu örnekler sayesinde görüyoruz. Buradan, yukarıda bahsetmiş olduğum 'cazibe unsuru' yaratmanın, kalıcı kriterleri oluşturmak sayesinde gerçekleşeceğini de görmüş oluruz.

1990'ların başında seyirci salona gelsin de nasıl gelirse gelsin diyerek, bedava ve taşıma seyirci yarattığımız günlerden, kombine bilet, loca, elektronik ortamdan bilet satışı gibi organizasyonlara 20 yıl gibi bir sürede ulaşabildik. Keza süper lig salon kriterlerine de adapte olmamız 10 yıl sürdü diyebilirim, ki halen bu konuda sorunlar yaşanmakta.

Artık Basketbol Süper Ligi (BSL) konusunda kalıcı ve sürdürülebilir kriterlerin de oluşturulması zamanı gelmiştir. Mevcut durumun devamı ise, kapanan, kapanma arifesinde olan, sorun yaşayan organizasyonların lig kalitesinin önünde yer almasına vesile olmaktan, olmayan sponsorlara yakınmaktan öteye faydası olamayacaktır.

Ve elbette, en önemli kaybı hayalleri, motivasyonları, gelecek planları alt üst edilecek yüzlerce genç sporcuda yaşayacak olmamızdır.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum