Bertan Erman

Bertan Erman


Yarım asırlık hasret bitti! Şampiyon Milwaukee

01 Ağustos 2021 - 12:03

“Belki de bir hayal kırıklığı hikâyesinin son bölümü olabilirdi bu sezon. Ancak ne Giannis Antetokounmpo, ne koç Budenholzer ne de diğerleri… 1971 yılından sonra ilk kez NBA'de şampiyonluk kupasının kendi şehrinde kalktığını gördü Milwaukee...”
 
Şu an NBA’i takip edenler, yıllar sonra bir döneme damgasını vurmuş Milwaukee Bucks’ı izledi, izliyor ve izlemeye de devam edecek. Her bir takımın hikâyesi ayrıdır. Bazıları, 1990’larda Chicago Bulls, 2000’lerde San Antonio Spurs ve Los Angeles Lakers, 2010’larda Golden State Warriors gibi ligi domine eder.
 
Bazıları da hayal kırıklıkları ve bahtsızlıklarla dolu sonuçlarla tarihe geçer; 1999-2000 yılları içinde Portland Trail Blazers, 2005-2010 yılları arasındaki Phoenix Suns ve Houston Rockets gibi bir noktanın ötesine ulaşamayan muhteşem isimlerin yer aldığı kadrolar. Milwaukee Bucks da bu bahsettiğimiz ikinci grup içine girmek üzereydi.
 
2019 yılında Doğu Konferansı Finali gören Milwaukee Bucks, 2020 yılında NBA tarihinin play-off’a kalmayı en erken garantileyen takım olmuştu ve genele bakınca güzel sonuçlar vardı. Ancak Covid-19 vakaları bilemeyeceğimiz bir ilerlemenin önüne engel olarak geçti.
 
Orlando’daki Bubble’da Bucks tam bir hayal kırıklığıydı. Orlando Magic karşısında zor bela maçlar kazanan ve adını bir üst tura yazdıran
Bucks, bir sonraki etapta Miami Heat karşısında hüsrana uğramıştı. Artık favori olarak gösterilen Bucks’ın konumu bir noktadan sonrası sürpriz olura gelmişti.
 
SADAKAT
GIANNIS ANTETOKOUNMPO


"Her oyuncu NBA’de şampiyonluk kazanmak ister. Ama bunu sizi draft eden takımla, sizi kucaklayan şehirle ve size yardımcı olan organizasyonla yapmak, çok daha anlamlı." Giannis Antetokounmpo
 
Yeni sezon öncesinde birçok spekülasyonun olduğu isimlerden biri Giannis Antetokounmpo idi. Yıllardır Milwaukee’de olan ve istediği sonuca bir türlü ulaşamayan Greek Freak (Yunan Canavar) için Golden State’e gitme ihtimali ve daha bir sürü şey yazıldı. Yanında tamamlayıcı bir oyuncu olmadığı söylendi.
 
3-4 yıldızın bir arada olduğu ve ligi domine ettiği son dönemlerde Giannis’in tüm dünyaya vermek istediği bir cevap vardı. Bu cevabı vermek, sadakat gerektirirdi; o da buna sahip biri olarak, Milwaukee Bucks’ta kalmayı tercih etti. Hem Giannis Milwaukee’ye, Bucks’a güvendi hem de Milwaukee şehri ona inandı. Çünkü 50 yıl sonra gelecek zaferin ana karakteri Giannis Antetokounmpo’dan başkası olamazdı.
 
Herkesi heyecanlandıran, eski NBA dönemlerini hatırlatan hırslı oyunu, gücü ve mücadelesi ile Bucks’ın en büyük yükünü çeken Giannis, normal sezonda 61 maçta 28.1 sayı, 11 ribaund, 5.9 asist, 1.2 top çalma ve 1.2 blok ortalamalarıyla takımının Philadelphia 76ers ve Brooklyn Nets’in ardından Doğu Konferansı’nda üçüncü sıradan play-off’a girmesini sağlamıştı.
 
Sixers ve Nets kadar şampiyonluk için şans tanınmayan Milwaukee Bucks, ilk turda, bir önceki sezon onları hüsrana uğratan Miami Heat’ten rövanşı aldı. Konferans yarı finalinde, herkesin “Şampiyon olacak!” dediği Brooklyn Nets’e karşı seride 3-2 geriye düşmesine karşın işi son maça taşıdı ve Brooklyn’deki karşılaşmada, uzatmada 115-111’lik galibiyete uzanıp adını konferans finaline yazdıran
Bucks’ın başroldeki ismi Giannis Antetokounmpo’dan başkası değildi! Durant, Harden, Irving gibi yıldızların toplandığı Nets’e karşı 40 sayı, 13 ribaund ve 5 asistle oynamıştı.
 
Doğu Konferansı Finali, belki de Bucks’ın kaderini etkileyebilecek olumsuz bir seri olabilirdi. Zira serinin dördüncü maçında, Clint Capela ile girdiği pozisyonda sol dizinden Sakatlanan Giannis’in, görüntüde sahalara kolay kolay geri dönemeyeceği ve bir yıldızın sönüşünün ilk anları izlenimini vermesi, her şeyin bu noktada biteceği ihtimalini kuvvetlendirmişti. Ancak Yunan yıldızın arkadaşları, Atlanta’nın bir sürpriz yapmasına izin vermedi.
  
“Zordu… Başlangıçta bir yıl forma giyemeyeceğimi düşündüm. Geri dönmek için elimden gelenin en iyisini yaptım. Sağlık ekibimi dinledim. Doğru tedaviyi yaptım. Vücuduma iyi baktım ve takım arkadaşlarımı destekledim. Şimdi geri döndüm. Yürüyemiyordum ve dizim iki katı büyüklükteydi. Genellikle dizim şişmez. Ama bilirsiniz, ertesi gün uyandım, MR veya röntgen denilen şeye gittim. İyi olduğumu söylediler  ve bende tanrıya şükrettim.” Giannis Antetokounmpo: Atlanta maçındaki sakatlığı ve sahadaki geri dönüşü ile ilgili.
 
Belki de sezonu kapatmak zorunda kalabilecek Giannis Antetokounmpo, Atlanta serisi sonrasında, Phoenix Suns ile oynanacak NBA Finalleri’nde sahalara geri döndü. Sakatlık sonrasında 20 sayı ve 17 ribaundluk performansı, Yunan Canavar’ın ne kadar güçlü ve istekli biri olduğunu ortaya koyuyordu.
 
Giannis, büyük bir karakter ortaya koyuyordu Milwaukee Bucks için. Suns, evindeki ilk 2 maçı kazanmasına karşın, diğer karşılaşmalarda onlardan daha çok inanmış, birbirine kenetlenmiş Milwaukee Bucks, evindeki 3 ve 4 maçlarda rakibine şans tanımadı. Kıran kırana geçen serinin 5 ve 6 maçlarında da Giannis Antetokounmpo önderliğinde galibiyete uzanan Bucks, 1971 yılından sonra; yarım asırlık aranın ardından NBA’de şampiyon oldu.
 
Seride oynadığı 6 maçta 32.2 sayı, 13 ribaund, 5.6 asist, 1.4 top çalma ve 1.2 blok ortalamalarına imza atan Yunan Canavar, 'Finaller’in en değerli oyuncusu seçildi. Giannis ve Bucks, günümüzde güce ve yıldızlara sahip olanlara hayran popülist kişilere karşı güzel bir cevap vermiş oldu.
 
YARDIMCI ROLLER 
KHRIS MIDDLETON & JRUE HOLIDAY

 
Giannis Antetokounmpo için bahsedilen en büyük eksikliğin, yanında ikinci bir süperstar olmamasıydı. Lakers’a bakınca, LeBron James’in yanına Anthony Davis gelince 2020 yılında şampiyonluğa ulaşıldı. Suns ise Devin Booker’ın yanına Chris Paul’ü getirdi ve 1993 yılından sonra ilk kez finale kalma başarısını gösterdi.
 
Ancak Giannis’in yanındaki en iyi isim Khris Middleton, kendini güçlendirdi, Milwaukee’de kendini süperstar seviyesine çıkarttı. Özellikle play-off müsabakalarında, Giannis’in etkin olmadığı zamanlarda devreye girdi; şutlarıyla, skorer yapısıyla Bucks’ın bu büyük zaferindeki önemli parçalardan biri oldu.
 
Jrue Holiday ise New Orleans Pelicans’ta bir sonuca varamayacağının farkındaydı. Holiday’in Bucks’a geçişi, hem kendisi hem de Wisconsin ekibi için faydalı oldu. Bucks, oyuna yön verecek ve can yakacak basketlere imza atacak bir oyun kurucu ihtiyacı duyuyordu. Holiday de tam da bu noktada en uygun isimlerden biriydi; Milwaukee Yönetimi bir dart oyuncusu olsa, Jrue Holiday transferi de tam 12’den tabirini karşılar. Kaldı ki, neticesinde Middleton ve Holiday, Tokyo 2020 için ABD Milli Takımı’na seçildi.
 
TARAFTARIN SEVGİLİSİ 
BOBBY PORTIS

 
Eğri oturup doğru konuşalım; ne Chicago Bulls, ne Washington Wizards ne de New York Knicks Bobby Portis’in değerini anlayabildi. Bazı isimler süperstar değildir. Portis de bir süperstar değil. Bazı oyuncular vardır; kenarda oturup, takım için ortaya koyduğu ruh ve tutku ile taraftarın sevgilisi olabilir. Brian Scalabrine gibi… Bobby Portis, hem Scalabrine gibi taraftarı coşturan hem de saha içinde oynadığı oyunla da adından söz ettiren oyuncu olmayı başardı bu play-off’ta.
 
Özellikle de konferans finali ve büyük finalde. Onun bir reaksiyonu ile Fiserv Forum, “BOBBY! BOBBY!” sesleriyle inliyordu. Hem takım arkadaşlarının hem de Milwaukee halkının sevgisini kazanmak büyük bir iş. Portis, basketbolun sadece topla oynanan bir oyundan daha fazlası olduğunu bizlere bir kez daha gösterdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum