Bertan Erman

Bertan Erman


Saras ruhu hâlâ parkede

09 Ocak 2019 - 13:48 - Güncelleme: 09 Ocak 2022 - 14:00

Sarunas Jasikevicius’un son yıllarda koç olarak elde ettiği başarılar, geçmişte hayranlıkla izlediğim oyun kuruculuğundan geliyor. Saras başarıdan başarıya koşarken, kendisi de sahada oynuyor hissiyatını veriyor.

Bir basketbol ekolü olan Litvanya’dan Sarunas isimli iki efsane guard çıkmıştır. Biri, 1990’lı yıllarda NBA’de oynayan, özellikle Mitch Richmond ve Tim Hardaway gibi yıldız isimlerin yer aldığı Golden State Warriors’ta oynadığı sezonları çift haneli sayı ortalamalarıyla tamamlayan şutör gard Marciulionis. Diğer Sarunas ise, gerek oyun temeli, gerekse karakteriyle herkesin gönlünde taht kuran point gard Jasikevicius.

Sarunas Jasikevicius, her ne kadar Arvydas Sabonis ve Sarunas Marciulionis gibi NBA’de çok kalıcı olmasa da, THY Euroleague’in gelmiş geçmiş en iyi beşinde kesinlikle yer alır. Profesyonel kariyerinin ilk yıllarında Rytas Vilnius ve Union Olimpija’da oynayan Jasikevicius, 2002-2003 sezonunda Barcelona ile Euroleague’de şampiyonluk kazansa da, asıl çıkışını Maccabi Tel-Aviv formasıyla yapar. 

Ancak Saras, Maccabi macerası başlamadan önce, Litvanya Milli Takımı’nın EuroBasket 2003’teki şampiyonluğunda gösterdiği performansla turnuvanın en değerli oyuncusu olur. Deyim yerindeyse, perşembenin geleceği çarşambadan bellidir.

O dönem Maccabi Tel-Aviv, Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı’nda da forma giymiş Candace Parker’ın ağabeyi Anthony Parker ve Sarunas Jasikevicius ile herkesin, “Aman!” dediği bir takımdır. Jasikevicius, İsrail ekibi ile 2004 ve 2005’te Euroleague şampiyonluğu yaşarken, ikinci zaferde en değerli oyuncu olmuştur. Ülkesinin ekolünü Maccabi’de muazzam bir şekilde yansıtan Saras, NCAA macerasının 8 yıl sonrasında ABD’ye döner ve NBA’e adım atar.

Sarunas Jasikevicius, NBA’de ilk olarak, Indiana Pacers’ta 1.5 sezon geçirir. Jasikevicius, her ne kadar Euroleague’deki performanslarından bize kesitler sunsa da, bu süre zarfı ne kendisi için, ne de takım olarak Pacers için iyi geçer. Saras, 2007 yılında takas yoluyla gittiği Golden State Warriors’ta 26 maça çıkmasına karşın sadece 2 maçta ilk 5 başlar. Kaliforniya ekibinin tercihi, o zamanlar çıkış yapan Baron Davis’ten yanadır. Jasikevicius, o dönem kendisine daha çok süre verip birçok maçta ilk 5 başlayacağı bir takıma gitse, belki de kalıcı olabilirdi ama bu durum daha hayırlı olacaktır.

Çünkü Sarunas Jasikevicius, 31 yaşında kendini birçok açıdan daha da geliştireceği Panathinaikos’a transferi ile, şimdi Fenerbahçe’de başarıdan başarıya koşan Avrupa’nın efsane antrenörü Zeljko Obradovic’in öğrencisi olur. Atina ekibinde, Obradovic ile geçirdiği sezonlar, bugünkü Koç Jasikevicius’un temellerini oluşturur. Keza Jasikevicius, 2009’da bir Euroleague şampiyonluğu daha kazanır.

2010-2011 sezonunun başında Rytas’a dönen Sarunas Jasikevicius, burada kısa bir süre kalır ve aralık ayında Fenerbahçe’ye transfer olur. Jasikevicius, sarı lacivertli ekiple Türkiye Basketbol Ligi şampiyonluğu yaşar.  Saras’ın Fenerbahçe’deki macerası kısa sürse de, taraftarların sevdiği isimlerden biri olmuştur. Daha sonra yeniden Panathinaikos ve Barcelona’da oynayan Jasikevicius, son olarak 2013-2014 sezonunda ülkesinin köklü kulübü Zalgiris Kaunas’ın formasını giyer ve sezon sonunda oyunculuk kariyerine nokta koyar.

Ancak Sarunas Jasikevicius’un basketbol macerası burada bitmez. Litvanya’nın efsane guardı, 2015-2016 sezonundan beri Zalgiris Kaunas’la yine sahadadır; fakat kenarda takım elbiseli, oyuncularına direktif verirken…

Jasikevicius, geçen sezonun başında kimsenin Euroleague’de Final Four yapmasını beklemediği  Zalgiris’i Avrupa’nın en iyi üçüncü takımı yapar. Aslında böyle bir başarının geleceği normal sezondan bellidir ve bunu Fenerbahçe ile Anadolu Efes’e karşı, İstanbul’da oynadıkları maçlarda canlı bir şekilde gördüm.

Ortaokul ve lise çağımda, oyuncu olarak zevkle izlediğim Sarunas Jasikevicius’u, bu iki maçta da canlı takip fırsatını buldum. Jasikevicius’un saha kenarındaki hırsını ve tepkilerini gözlemledim. Kendisi takım elbise giymiş, saha kenarında olsa da, ruhu sahanın içinde basketbol oynuyordu.
Anadolu Efes maçı sonrasında gerçekleşen basın toplantısında da, bunu kendisine söyledim ve Koç Jasikevicius gülümseyerek, "Keşke oynasam ama şu an takımın bir coacha ihtiyacı var" demişti.

Evet; Sarunas Jasikevicius oyunculuk kariyerinde elde ettiği başarıları şimdi antrenörlük döneminde gerçekleştiriyor ve dahası da gelecek…

YORUMLAR

  • 0 Yorum