Bertan Erman

Bertan Erman


Potansiyel pivotlar

05 Kasım 2021 - 12:47

NBA’de gelecek sezon, Ersan İlyasova’nın netleşmeyen durumunu bir kenara koyarsak, 4 Türk oyuncu sahada yer alacak. Cedi Osman Cleveland’da, Furkan Korkmaz ise Philadelphia’da yollarına devam ediyor. Ancak bu ligde ülke basketbolunun geleceği için önem arz eden iki isim daha parkede yer alacak. Alperen Şengün Houston’da, Ömer Faruk Yurtseven ise Miami’de, alacakları her süre içinde
kendilerini göstermek için ellerinden geleni yapacak.
 
ÇAYLAK TÜRK | ALPEREN ŞENGÜN

"Eskiden sık sık gördüğümüz pivot hareketlerini iyi uygulayan Alperen, içeride ribaundlarıyla, bloklarıyla, smaçlarıyla boyalı alan canavarına dönüşüyor… Buna dışarıdan şutları da eklemesi gerekir ki, zaten Alperen bunun bilincinde ve ona göre çalışıyor."
 
Geçtiğimiz şubat sayısında Alperen Şengün ile uzun ve güzel bir sohbete imza atmıştık. O sohbette gönlünden geçen NBA takımlarını ve birlikte oynamak istediği oyuncuları da söylemişti. Golden State Warriors ve Boston Celtics gönlündeki takımlardı; Chris Paul ve Trae Young ile birlikte oynamak istediğini belirtmişti.
 
Ancak bunların hiçbiri olmadı. Zira Alperen, Beşiktaş Icrypex’te göstermiş olduğu performansla daha iyi bir sıradan seçileceğinin sinyallerini vermişti. Sezon sonunda ING Basketbol Süper Ligi’nde MVP seçilmesi de bunun en güzel ödülüydü. Diğer bir tabir ile pastaya konulan çilek.
 
2021 NBA Draftları neticesinde, Alperen Şengün’ü seçen takım, 1. tur 16. sıradan Oklahoma City Thunder olsa da, yapılan takas sonucunda, milli basketbolcunun gittiği takım Houston Rockets oldu. Rockets’ın geçen sezonki durumunu göz önüne alınca, bir de gençleşip yeni bir yapılanmaya giden bir takımdan bahsedince, Alperen Şengün için en iyi seçeneğin Houston Rockets olduğunu görebiliriz.
 
Bu tarz takımlarda Avrupa’dan gelen yetenekler sivrilip star olabilir. Bunun birçok örneğini gördük ki, şu an en güzel örneği, bir başka Teksas takımı olan Dallas Mavericks’in Sloven starı Luka Doncic. Neyse, biz Teksas’ın ortasından sahil kısmına doğru geri dönelim.
 
Bir çaylak için kendinizi göstereceğiniz ilk arena, hiç şüphesiz Yaz Ligi’dir. Alperen Şengün burada inanılmaz güzel işler çıkardı. Alperen bir savunmada bir hücumda… İstatistik kağıtlarına bakınca da, oynadığı dört maçta 14.5 sayı (takımının en skorer dördüncü ismi) 11 ribaund ve 3 blok ortalamaları göz kamaştırıcıydı. (Takımın ribaund ve blok lideri oldu)
 
Ancak pivotların tarzları, rolleri, günümüz basketbolunda değişti. Artık pivotlardan sadece içeride etkili olması beklenmiyor. Dışarıdan da sayı kaydedebilen, atletik ve komple pivotlar öne çıkmaya başladı. Alperen Şengün’ün bu noktadaki artıları, eskiden sık sık gördüğümüz pivot hareketlerini iyi uyguluyor olması, içeride ribaundlarıyla, bloklarıyla, smaçlarıyla boyalı alan canavarına dönüşmesi… Buna dışarıdan şutları da eklemesi gerekir ki, zaten Alperen bunun bilincinde ve ona göre çalışıyor.
 
Basketbol dışında ise, Alperen Şengün’ün İngilizcesini geliştirmesi gerekecek. O da ihmal edilmemesi gereken bir konu... Eğer Alperen Şengün, eksik yönlerini tamamlamayı başarırsa, NBA’de kalıcı bir isim olabilir. Jalen Green, Usman Garuba gibi büyük potansiyel taşıyan diğer çaylaklarla birlikte Alperen de Rockets’a uzun vadede artı sağlayacaktır.
 
Houston Rockets, Alperen Şengün için en iyi ortam. Orada basketbolunu geliştirir, her sezon üstüne ekler ve bir aksilik olmazsa, yıllar sonra kendisinin adını Moses Malone, Ralph Sampson, Hakeem Olajuwon ve Yao Ming ile birlikte anabiliriz.
 
ALPEREN ŞENGÜN
Doğum tarihi: 25 Temmuz 2002
Boy: 2.08 m.

OYNADIĞI TAKIMLAR
 2018-2019 Bandırma Kırmızı
2019-2020 Tek Süt Bandırma
2020-2021 Beşiktaş Icrypex
2021- Houston Rockets
 
İÇERİDE MÜCADELE | ÖMER FARUK YURTSEVEN
 
"Bam Adebayo’nun başı çekeceği bir Heat Pota altında Ömer Faruk Yurtseven'i, Dedmon ile çetin bir mücadele bekliyor. Ömer, idmanlarda göstereceği performans ve maçlarda alacağı süreleri iyi değerlendirebilirse, Miami’de Erik Spolestra’nın oyuncu havuzunda önemli bir yere sahip olmaya aday."
 
Miami Heat, belki de ciddi anlamda megastar (LeBron, Giannis, Doncic, Durant gibi) diye tabir edeceğimiz oyunculara sahip değil. Ancak Jimmy Butler ve Bam Adebayo gibi süperstarlara sahip olmakla birlikte, Erik Spolestra yönetiminde çok iyi bir şekilde değerlendirilen geniş bir rotasyona sahip. Rotasyon ne kadar geniş olursa, her oyuncudan nasıl fayda sağlanırsa, o takım için başarı gelir.
 
LeBron, Lakers’taki ilk sezonunda play-off yapamamıştı. Sebebi de yanındaki oyuncuların yetersizliği ve bu nedenle rotasyonun daralmasıydı. Miami Heat ise tam tersi bir durumu 2020’de yaptı. Birçok kişinin o zaman adını yeni duyduğu isimlerle birlikte, Goran Dragic ve Jimmy Butler önderliğinde, Milwaukee ve Boston gibi kendilerinden daha üst seviyedeki takımları geride bırakıp NBA Finali’ne kalmıştı.
 
Bu noktaya şu açıdan değindim; Ömer Faruk Yurtseven, Miami’nin bu rotasyon değerlendirmesinde önemli bir role sahip olabilecek bir isim. Şu an Miami Heat’in pivot rotasyonuna baktığımızda üç isim var; Bam Adebayo, Dewayne Dedmon ve Ömer Faruk Yurtseven.
 
Şu an Bam Adebayo, bu takımın süperstar isimlerinden. Birçok teknik konuda başarılı ve komple bir 'pivot' olduğunu söyleyebiliriz. Yalnız burada bahsettiğimiz kişi, fiziksel olarak 5 numaradan ziyade bir 4 numara fiziğine sahip. Daha ziyade 4.5 diyebileceğimiz pivot-uzun forvet karışımı. Bu da gerekli durumlarda Miami Heat’in uzun bir 5 ile sahaya çıkması durumunda alternatif pivotlara yönelmesini
sağlayacak bir faktör.
 
O zaman 5 numara oynayacak iki isim kalıyor. Dewyane Dedmon, Ömer ile aynı boyda (2.13 metre) ve tecrübe sahibi bir isim. 32 yaşındaki oyuncu, şu an NBA’de yedinci farklı takımında. Bu da onun nasıl bir açıdan 'istikrar' sahibi olduğunu gösteriyor. Yani, alacağı süreler bazında düşünürsek, Ömer Faruk için içerideki en büyük rakip Dedmon.
 
Fenerbahçe’den tartışmalı bir şekilde ayrıldıktan sonra NCAA’de boy gösteren Ömer Faruk Yurtseven, özellikle Georgetown’da ABD basketbolu için iyi bir deneyim kazandı. Zira oradaki antrenörü de, eski bir Georgetown mezunu ve New York Knicks’in efsane pivotu Patrick Ewing idi.
 
Geçen sezon OKC Blue ile NBA G-League’de 14 maçta sadece bir kez ilk 5 başlamasına karşın 15.2 sayı ve 9.4 ribaund ortalamalarını tutturan milli basketbolcu, NBA Yaz Ligi’nde de Miami Heat formasıyla muazzam oynadı. 3 maçta 20 sayı, 9.7 ribaund ve 2.7 blok ortalamalarını tutturan Ömer Faruk, hem fiziksel hem de mental olarak, bir NBA takımında rotasyona girebileceğini gösterdi. Bunun neticesinde Heat, milli oyuncu ile 2 yıllık sözleşme imzaladı.
 
Unutmadan, Türkiye şu sıralar pivot bolluğu yaşıyor. Ömer de Olimpiyat Elemeleri’nde Alperen Şengün ve Sertaç Şanlı ile birlikte bu rotasyonun önemli bir parçası olduğunu gösterdi.
 
Uzun lafın kısası, Bam Adebayo’nun başı çekeceği bir Heat Pota altı var ama Ömer Faruk Yurtseven, içerideki mücadelede; antrenmanlarda göstereceği performansla ve maçlarda alacağı süreleri iyi değerlendirmesiyle Miami’de Erik Spolestra’nın oyuncu havuzunda önemli bir yere sahip olmaya aday.
 
ÖMER FARUK YURTSEVEN
Doğum tarihi: 19 Haziran 1998
Boy: 2.13 m.
 
OYNADIĞI TAKIMLAR
2013-2016 Fenerbahçe
2016-2018 North Carolina State (NCAA)
2019-2020 Georgetown (NCAA)
2021 Oklahoma City Blue (NBA G-League)
2021- Miami Heat

YORUMLAR

  • 0 Yorum