Bertan Erman

Bertan Erman


Nerede kalmıştık?

01 Ekim 2019 - 10:40

Son şampiyon Anadolu Efes ile F.Bahçe Beko'nun ağır favori olduğu Basketbol Süper Ligi'nde, Cimbom, Beşiktaş, Telekom, Tofaş, Kaf Kaf, Daçka, G.Antep, TEKSÜT Bandırma ve Bahçeşehir'de öncelik play-off'lar olacak.

1966-1967 sezonundan itibaren oynanan Basketbol Süper Ligi’nde heyecan, 54. kez başlayacak. Avrupa’nın en değerli liglerinden biri olarak gösterilen Basketbol Süper Ligi’nde şampiyonluğa giden yol pek kolay olmayacak.

FAVORİLER

Basketbol Süper Ligi’nin favorileri, en çok şampiyon olan ve ülkemizi bu sezon da EuroLeague'de temsil edecek ezeli rakipler Anadolu Efes ile Fenerbahçe Beko...

Geçen sezon muazzam bir final serisinin ardından 14. şampiyonluğuna uzanan Anadolu Efes, rakipleri ile arasında olan şampiyonluk sayısı farkını açmak istiyor. Unvanını korumanın peşinde olan Efes, başantrenör Ergin Ataman ile iyi bir hava yakaladı ve takımı sırtlayan ABD’li oyun kurucu Shane Larkin başta olmak üzere birçok yabancı oyuncusunu kadroda tuttu.

Fenerbahçe Beko da, sakatlıktan dönecek isimler ve EuroLeague için yapılan transferlerle daha da güçlendi. Ancak yabancı sınırlamasından dolayı, lig maçlarında bazı yıldızlarını kadro dışında tutmak zorunda kalacak.

Hem Efes hem de Fener için yıldızlardan faydalanamamak bir dezavantaj; rahat bir şekilde rotasyon yapmaları da avantaj olacak. Bu durumu avantaja çeviren, yine zirvede olacak. Tabii ki, sezon içindeki birçok durum, dengeleri değiştirebilir. Lakin bu iki EuroLeague takımının, diğer takımlara göre ağır basacağı kesin.

SÜRPRİZ KOVALAYACAKLAR

Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko’yu kağıt üzerinde en çok Galatasaray Doğa Sigorta, Pınar Karşıyaka ve Türk Telekom zorlayacak gibi görünüyor ve sezon içinde ellerine geçecek fırsatları iyi değerlendirmesini bilen, herkesin sürpriz diyeceği bir şampiyonluk yakalayabilir.

Ertuğrul Erdoğan yönetimindeki Galatasaray Doğa Sigorta, geçen sezon ligde yarı final yapan kemik yapıyı bozmadı. Kadrosuna kattığı yeni ABD’li oyuncularla daha da atletik bir yapıya kavuşan Aslanlar, normal sezonu üçüncü sırada tamamlayıp enerjisini korursa, finale kalabilir.

Pınar Karşıyaka, 2014-2015 sezonunda peri masalına imza atan ve tarihinde ikinci kez lig şampiyonluğuna ulaşan takımın başantrenörü Ufuk Sarıca’yı 3 sezon sonra yeniden 35.5 plakalı semte getirdi. Kadrosunu Sarıca’nın sistemine uygun yapılandıran, tüm yabancılarını
değiştiren ve Milli Takım’da da yer alan deneyimli pivot Semih Erden ile gelişime açık forvet Metecan Birsen’i de, renklerine bağlayan Kaf Kaf, ligde yeniden play-off’a kalıp, ilerlemeye müsait bir takım kimliğine büründü.

Öte yandan, geçen sezon talihsiz bir şekilde Fenerbahçe Beko’ya play-off çeyrek finalinde elenen Türk Telekom, giden forvetler Kenny Gabriel ve Reggie Redding’in yerlerini iyi bir şekilde doldurdu. Kyle Wiltjer ve R. J. Hunter ikilisiyle daha şutör bir takım olan Ankara ekibi, yine birçok takımı zorlayacak ve daha ileriye gidebilmek için parkeye %100’ünü koyacak.

PLAY-OFF POTANSİYELLERİ VAR

Play-off potansiyeli yüksek ekipler arasında Tofaş’ta ufak da olsa bir düşüş riski var. 2017-18 sezonu finalisti ve 2018-19 sezonu yarı finalisti olan Bursa ekibi, bazı hazırlık maçlarında olumlu sinyaller vermedi. Kadrosunda değişiklikler olan Tofaş’ta, başantrenör Orhun Ene’ye büyük bir iş düşecek. Hem EuroCup’ta üst turların peşinde koşmak hem de Basketbol Süper Ligi’ndeki istikrarı korumak, Tofaş'ın bu sezon da olmazsa olmazı olacak.

İsmini ve sponsorunu değiştirerek yeni bir sayfa açan TEKSÜT Bandırma, 1994 yılından beri değişmeyen misyonunu sürdürmeye devam ediyor. Başantrenör Hakan Demir ile iyi bir uyum yakalayan Bandırma ekibi, genç yetenekleri ve başarıya aç yabancı oyuncularıyla, kağıt üzerinde bazı takımlara göre daha az güçlü gibi gözükse de, her sezon yaptığı güzel sürprizlere bir yenisini daha ekleyebilir... Ancak bu sezon rakipler de bir hayli dişli.

Deneyimli antrenör Dusko Ivanovic önderliğindeki Beşiktaş Sompo Sigorta da, play-off potansiyeli olan, yetenekli isimleri kadrosuna kattı. Özellikle James McAdoo’nun atletizmi ve NBA deneyiminden faydalanacak olan Kara Kartallar, oyuncular arasındaki ufak tefek iletişim sorununu kısa sürede çözerse, yine ilk 8 içinde olacaktır. Ancak bu sorun çözülmez ise, potansiyelli bir kadronun ilk 8 dışında kalması söz konusu olabilir.

Yeniden çıkışa geçmek isteyen Darüşşafaka Tekfen de, geçen sezon yarattığı hayal kırıklığını unutturmak istiyor. Kadrosunu genç ve deneyimli isimlerle harmanlayan Daçka, bu zorlu ligde geçen sezon yapamadığını yaparsa; yani son çeyrekleri iyi oynarsa, yine ilk 8’e dönebilir.

HER AN HER ŞEY OLABİLİR

Geçen sezon mütevazı kadrosuyla büyük bir sürprize imza atan Gaziantep Basketbol, Tonye Jekiri ve Shaq McKissic gibi iki yıldızının gitmesiyle güç kaybı yaşadı. Şahinler, yine aynı sürprizi yapmanın peşinde olacaktır. Fakat başantrenör Nenad Markovic’i yoğun bir süreç bekliyor. Zira Gaziantep, Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde de mücadele edecek ve burada alınan kötü sonuçlar, Güney Doğu Anadolu ekibini yıpratabilir.

İlk sezonda hedefledikleri Play-off’a kalamayan Bahçeşehir Koleji’nde de kadro, geçen sezona göre biraz daha zayıf. Avrupa deneyimi de yaşayacak olan Kırmızı Ejderhalar, FIBA Europe Cup’ta mücadele edecek ve Bahçeşehir’in buradaki performansı, BSL’deki gidişatı da etkileyecek.

Ligin yeni Ankara takımı Ormanspor, deneyimli isimlerle yeni bir yola çıkıyor. Onlar için ilk hedef, ligde kalıcı olmak olacak ve bunu rahatlıkla başarabilir. 2015-2016 sezonundan bu yana istikrarlı bir şekilde BSL’de mücadele eden Arel Üniversitesi Büyükçekmece ve basketbolu seven bir kente sahip olan Afyon Belediyespor’un yanı sıra, TBL şampiyonu olarak lige yükselen Bursaspor, BSL’de kalma mücadelesi verecek.

İstanbul BBSK’nin çekilmesinin ardından, sezonun başlamasına az bir süre kala lige dahil olan Sigortam.net İTÜ Basket ise kısa zamanda nasıl bir adaptasyon sağlayacak? Hep beraber göreceğiz...

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum