Bertan Erman

Bertan Erman


Liste dışı

01 Mart 2022 - 15:18

"Tony Parker'dan Vince Carter'a kadar 75. yılını kutlayan NBA'in 75 oyuncu arasında olmayı hak edip, listeye giremeyenleri hatırlatmak istedik..."
 
BERTAN ERMAN
 
Bu sezon açıklanan ve NBA All-Star’da tanıtımı yapılan, NBA’in 75. yılına özel en iyi 75 oyuncu seçildi. Ancak listedeki bazı isimlerden daha çok orada olmayı hak eden ama seçilmeyen isimler var. Gelin NBA’in en iyi 75 oyuncusu arasına girmeyi hak eden ama seçilmeyen 5 oyuncuya göz atalım.
 
1- TONY PARKER (2001-2019)

Oynadığı takımlar: San Antonio Spurs, Charlotte Hornets
Öne çıkan başarıları: 6 kez All-Star, 4 kez NBA Şampiyonu, 4 kez NBA en iyi takımlar, 2001-2002 NBA en iyi çaylak takımları, 2006-2007 Finaller MVP’si
 
Listede NBA şampiyonu olamamış isimler var. Hatta ve hatta final görememiş oyuncular bile var. Bireysel olarak önemli dereceler elde eden isimler vs. Fakat Dirk Nowitzki, Giannis Antetokounmpo’nun da olduğu bu listede Tony Parker’ın olmaması bir hayli düşündürücü. San Antonio’nun en iyi döneminde, Tim Duncan’dan sonra gelen en iyi isimdi.
 
Güç olarak bakınca, Bulls’ta Jordan’ın yanındaki Pippen ne ise Spurs’te de Duncan’ın yanındaki Parker da oydu. Hatta kıyaslayınca, Pippen NBA Finalleri’nde MVP olamadı. Fransa tarihinin gelmiş geçmiş en iyi basketbolcusunun bu listede olması lazımdı.
 
2- VINCE CARTER (1998-2020)

Oynadığı takımlar: Toronto Raptors, New Jersey Nets, Orlando Magic, Phoenix Suns, Dallas Mavericks, Memphis Grizzlies, Sacramento Kings, Atlanta Hawks
Öne çıkan başarıları: 8 kez All-Star, 2 kez NBA en iyi takımlar, 1998-1999 en iyi çaylak 5, 1998-1999 Yılın Çaylağı
 
Hadi diyelim NBA’de şampiyon olamamış isimleri de listeye eklediniz. Bu isimler arasında Vince Carter kesinlikle olmalıydı. 2000 yılında NBA Smaç Yarışması’nda bizleri büyüleyen ve bu yarışmadaki smaçlarıyla da ikon olan, maçlarda bastığı ölüm smaçlarıyla herkesi heyecanlandıran, izlemesi büyük bir keyif olan Vince Carter, kimsenin yapamadığı bir şeyi de yaptı; dört farklı 10 yıllık dönemlerde (1990’lar, 2000’ler, 2010’lar ve 2020’ler) forma giyen tek oyuncu oldu.
 
New Jersey Nets’i bir kenara koyacak olursak, Carter’ın tam anlamıyla yüzüğe ulaşacak bir takımı olmadı. Ne Raptors ne de başka bir takım. O kadar isim arasında Vince Carter’ın olmaması da bir hayli şaşırtıcı…
 
3- CHAUNCEY BILLUPS (1997-2014)

Oynadığı takımlar: Boston Celtics, Toronto Raptors, Denver Nuggets, Minnesota Timberwolves, Detroit Pistons, New York Knicks, Los Angeles Clippers
 
Öne çıkan başarıları: 5 kez All-Star, 3 kez NBA en iyi takımlar, 2 kez en iyi savunma takımları, 2003-2004 NBA Şampiyonluğu, 2004 Finaller MVP’si
 
2004’te şampiyon olan ve 2005’te final oynama başarısını gösteren Detroit Pistons’ın ilk 5’inden kimse NBA’in en iyi 75 oyuncusu arasına girmedi. Tayshaun Prince aralarında en cılızı diyelim; diğer isimlerin asla ama asla yabana atılmaması gerekirdi. Richard Hamilton, Rasheed Wallace, Ben Wallace ve tabii ki bu takımın yönetici mekanizması Chauncey Billups. Kadrosunda Shaq, Kobe, Karl Malone ve Gary Payton’ın olduğu müthiş Lakers’ı devirip şampiyon olan Pistons’ta öncü isim Billups idi.
 
2008-2009 sezonunda Allen Iverson karşılığında takas olup Denver’a ikinci kez geldiğinde, Nuggets’ı üst seviyeye çıkarmıştı. Nuggets, merkezden Carmelo Anthony’nin olduğu takımlarla ne Andre Miller ne de Allen Iverson ile yapmak isteyip de yapamadığını Billups’ın gelmesiyle yapmıştı. Billups öyle bir oyuncuydu. Listeye bakınca, şu an Portland Trail Blazers’ın başantrenörlüğünü yapan Billups, oyuncusu Damian Lillard’dan daha çok hak etmiştir bu listede olmayı.
 
4- TRACY MCGRADY (1997-2013)


Oynadığı takımlar: Toronto Raptors, Orlando Magic, Houston Rockets, New York Knicks, Detroit Pistons, Atlanta Hawks, San Antonio Spurs
Öne çıkan başarıları: 7 kez All-Star, 7 kez NBA en iyi takımlar, 2 kez NBA Sayı Kralı, 2000-2001 NBA En Çok Gelişme Gösteren Oyuncu, Hall Of Fame (Şöhretler Müzesi)
 
2000’lerde NBA’e damga vuran isimlerden biri de Tracy McGrady idi. Bu konuda net konuşabilirim; eğer sakatlıklar olmasaydı ve daha sağlam bir organizasyon içinde yer alsaydı, T-Mac kesinlikle Kobe Bryant seviyesinde bir oyuncu olabilirdi. İzlediğim komple oyunculardan biriydi. Skorerliği, atletizmi, oyuna yön vermesi vs. Shaq-Penny ikilisi sonrasında Orlando Magic’e öncülük eden isim Tracy McGrady idi.
 
Houston Rockets’ta Yao Ming ile güzel bir ikiliydiler; ama sakatlıklar o takımın baş belası olmuştu. Eğer T-Mac ve Yao 2008-2009 sezonunda diri olsaydı, Lakers’ı eleyeceklerinden de emindim. Zira iki süperstarını kaybetmiş o Houston, Lakers’a karşı son maça kadar direnmişti.
 
Rockets sonrası kariyeri parlak olmayan T-Mac, Çin’den dönüp 2013 yılında, D.J. Mbenga vari bir şekilde San Antonio ile şampiyonluk yaşamaya da yakındı; Ray Allen son saniyede üçlüğü atmasaydı… Fakat kesin olan bir şey var ki, o listede Tracy McGrady, o listedeki birçok isimden daha iyi bir oyuncuydu.
 
5- GRANT HILL (1994-2013)


Oynadığı takımlar: Detroit Pistons, Orlando Magic, Phoenix Suns, Los Angeles Clippers
Öne çıkan başarıları: 7 kez All-Star, 5 kez NBA en iyi beşler, 1994-1995 en iyi çaylak beşi, 1994-1995 Yılın Çaylağı, Hall Of Fame (Şöhretler Müzesi)
 
Kobe Bryant gelene kadar, Michael Jordan’ın ardından gelecek oyuncu havasını veren isim Grant Hill idi. Hatta o dönemlerde NBA’i sıkı takip edenler bilir; Hill’in Türkiye’de de yayınlanan meşhur bir gazoz reklamı vardı. Başarılı kısa forvet, NBA’in yeni yüzü olabilirdi. 'Çevresinde güçlü isimlerden bir takım oluştu mu' diye düşünürsek, Detroit’in o Bad Boys döneminden eser kalmamıştı. Joe Dumars olsa da…
 
Zirvede olacağı zamanlarda da bir ayak bileği sakatlığı yaşadı ve o sakatlık da kariyeri boyunca peşini bırakmadı. Orlando Magic’e sağlıklı bir Grant Hill gelseydi, Tracy McGrady’nin de zirvede olduğu o anlarda bambaşka bir Doğu Konferansı’ndan bahsederdik. Fakat Hill’in azmi, kariyerine 2013 yılına kadar devam etmesini sağladı.
 
Magic’te, Suns’ta uzun dönemler oynadı; ama Grant Hill, sakatlık denen illetten dolayı olacağı seviyede bir türlü olamadı. Buna rağmen Hill, efsanelerin olduğu Şöhretler Müzesi’ne girdi; fakat NBA’in en iyi 75 oyuncusu arasında yer alamadı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum