Bertan Erman

Bertan Erman


LeBron'suz Cavaliers'ın başarısı

05 Mart 2022 - 15:10

“Cleveland Cavaliers’ın LeBron James olmadan da üst sıralarda olacağı kimin aklına gelebilirdi ki? Clevelandlılar bile bunu pek düşünmemiştir”

NBA’de mazisi 50 yılı geçen takımlardan biri de Cleveland Cavaliers. Belli dönemlerde, Nate Thurmond, Steve Kerr, Mark Price, Shawn Kemp (All Star da seçilmişti ama Sonics’teki gibi değildi) gibi efsaneler gelip geçse de bu takımın kırılma noktası diyeceğimiz tarih 2003'tü. Bu sezonda ilk sıradan LeBron James’i draft ederek yepyeni bir sayfa açan Cavs, basketbol dünyasının odağındaki takımlardan biri olmuştu. 

Michael Jordan’ın emekliliği sonrasında NBA’e adım atan LeBron, gerek forma numarasıyla, gerekse kronolojik olay örgüsü ile Majesteleri yerine gelen Kral idi; ancak Cavaliers, LeBron’a istediğini tam anlamıyla verememişti. Sonuç: 2003-2010 yılları arasında sadece bir NBA Finali ve o finalde San Antonio Spurs tarafından süpürülmek.

Bu sonuç LeBron’un kendisi ile daha uyumlu oyuncularla birlikte olacağı ve bu ortamı ona sağlayan Miami Heat’e gitmesine neden olmuştu. Cleveland Cavaliers da LeBron’un gitmesiyle bir çöküş yaşamıştı. 

2011 yılında Cavs’ın draft’taki ilk sıra seçimi Kyrie Irving olmuştu. Herkes Kyrie’den bir şeyler bekliyordu; ama bir numara olabilmeyi ya da bir diğer deyişle ‘Alfa’ olmayı başaramamıştı. LeBron da kendisine kızgın olan hemşerilerine 2014 yılında geri döndüğünü açıklamıştı. 

Tabii ki Cavaliers da Miami’yi görüp LeBron’un ne istediğini anlamıştı. Hali hazırda bu takımı taşımaya çalışan bir oyun kurucu Kyrie Irving vardı. Yeni nesil bir uzun olarak Kevin Love da takıma dahil edilmişti. 

Golden State Warriors ile art arda yapılan 4 NBA Finali ve 2016 yılında gelen şampiyonluk! LeBron Cavaliers’a olan borcunu ödemişti. Sonra ne mi oldu? Cavaliers şampiyon olduktan sonra Golden State Warriors’tan Kevin Durant hamlesi geldi ve “Ben sana karşı mislisini yaparım!” diyen Kaliforniya ekibi, Ohio takımına karşı hakimiyet kurmuştu. 

LeBron James de Cavaliers’ta buna karşı koyamıyordu ve işi kökten çözmek için Los Angeles Lakers’a geçti. Kral’ın NBA sayfasını kapatmasına da az yıllar kaldı. Cleveland Cavaliers’ın önünde de 2018 yılından beri şu cümle hep oldu: LeBron olmadan başarı…

İşte Cavs bunun peşinden koşuyor. Başantrenör J-B Bickerstaff önderliğindeki Ohio ekibi, birbirine çok yakın olan takımların zirve mücadelesi verdiği Doğu Konferansı’nda, kağıt üzerinde kendilerinden daha kuvvetli Boston Celtics, Milwaukee Bucks ve Brooklyn Nets’i altına almış durumda. 
 
Peki, Cavaliers’taki bu yeni dönemde LeBron’un yerine hangi isim yeni kral olacak? Benim bunun için söyleyebileceğim bir isim var…

YAŞASIN YENİ KRAL
DARIUS GARLAND


Her devrin bir sonu var. Şu anki performanslara bakacak olursak, Cleveland Cavaliers’ın yeni kralı Darius Garland olacak gibi duruyor. 2000’li bu gard, skor katkısına çift yönde hizmet veren isimlerden…

Ben Darius Garland’ı izlediğimde; Utah Jazz’deki Deron Williams’ı gördüm. Takıma önderlik eden, oyunu kuran, asistleri yapan ve skorer yapısıyla, D-Will’e benzer bir isim.
 
2000’lerin ikinci yarısında, Mehmet Okur’un da formasını giydiği Jazz’in havasını taşıyan bir Cleveland Cavaliers var ve bu takımın Deron Williams’ı da hiç şüphesiz Darius Garland. Bu sezonki performansıyla All-Star’a seçilmeyi de başardı. Oyununu daha da ilerlettiği takdirde, Cleveland’ın yeni kralı Darius Garland olur!
 
DARIUS GARLAND
SEZON ORTAMALARI

SÜRE: 34:6 dk.
SAYI: 20.3
RİBAUND: 3.3
ASİST: 8
BLOK: 0.1
TOP ÇALMA: 1.2
TOP KAYBI: 3.7
 
YENİ CAVS’TA CEDİ’NİN ROLÜ
 
Bu sezon NBA’de Türk oyuncuların dikkat çeken performansları göze çarpıyor. Bu isimlerden biri de hiç şüphesiz Cedi Osman…

Bazı isimler, Cedi Osman’ın NBA’de pek yapamayacağını konuşuyordu. Cleveland’a gelmeden önce, oynadığı dönemde birçok öne çıkan yabancı oyuncu arasında Anadolu Efes’te ilk 5 başlayarak ve tüm hünerlerini sergileyerek NBA için yeşil ışık yakıyordu. 
 
Efes’ten birçok isim NBA’e gitti. Hidayet Türkoğlu ve Mehmet Okur da Efes’ten NBA’e geçti. Onlar da ilk zamanlarda istediği süreleri bulamıyor ve kendilerini tam anlamıyla gösteremiyordu. Daha sonra Hidayet Türkoğlu, Orlando Magic’te NBA’de Yılın En Çok Gelişim Gösteren Oyuncusu seçildi ve final gördü. Mehmet Okur da Detroit Pistons ile şampiyonluk yaşadı; ama orada iki Wallace’ın (Ben ve Rasheed) arkasında kalıyordu. Utah Jazz’de kendini gösterdi ve bunun ödülü de 2007 yılında NBA’de All-Star’a seçilmek oldu. Yani iki isim de önemli noktalara geldi ve başarılar elde ettikleri takımların efsaneleri oldu.
 
İşte Cedi de tam da buna benzer bir sürecin içinde. Şu an Cavaliers’ta Cedi Osman, kısa forvet pozisyonunda ikinci tercih olarak bençten geliyor. Aslında bakacak olursak, bu durum Cedi için demoralize edici bir durum. 
 
Çaylak sezonunda, LeBron James’in olduğu bir takımda Cedi Osman’ın arka planda kalması doğaldı. Ancak Cedi, LeBron ile birlikte antrenmanlar yaptı, ondan bilgiler edindi, önemli tecrübeler kazandı. Ertesi sezon LeBron James Lakers’a gittiğinde onun boşluğunu dolduran isim Cedi Osman olmuştu.
 
Fakat son yıllarda yapılan bazı takviyeler; Isaac Okoro’nun draftı, Chicago’dan Lauri Markkanen’in gelişi ve Caris LeVert’ün transferi, Cedi’nin buradaki süre ve rolünde azalmalara sebep oldu. Bunun en büyük kanıtı da, All-Star öncesinde oynanılan 46 maçta sadece 3 kez ilk 5 başlamış olması. 
 
Ama Cedi’nin buna rağmen maç başına 10.8 sayı, 2.8 ribaund ve 2 asist ortalamalarını tutturmuş olması da bir hayli önemli. Ayrıca Cedi, bu sezon Cavaliers’ta, 2018 yılından bu yana, LeBron’dan sonra bir çeyrekte 18 sayı barajına ulaşan ilk isim oldu.
 
Cedi Osman bu sezon yaşadığı sırt sakatlığı nedeniyle ve bir müddet de sağlık protokolüne takılmış olmasından dolayı, bazı maçlarda takımını yalnız bırakmak zorunda kaldı. Milli oyuncu buna rağmen çok önemli maçlarda, kenardan gelerek, alınan galibiyetlerde öncü isimler arasında yer aldı.

Evet, Cleveland Cavaliers’ta yeni bir yapılanma var. LeBron sonrası çıkışın anahtarını arıyorlar ve bunu da şimdilik bulmuş gibi gözüküyor. Bizim de buradaki temennimiz, Ohio ekibinde ülkemizi temsil eden Cedi Osman’ın yeniden çıkışını daha güçlü bir şekilde yapıp bizi daha da gururlandırması olacak…
 
CEDİ OSMAN
SEZON ORTAMALARI

SÜRE: 23 dk.
SAYI: 10.8
RİBAUND: 2.3
ASİST: 2
BLOK: 0.2
TOP ÇALMA: 0.9
TOP KAYBI: 0.9

YORUMLAR

  • 0 Yorum