Bertan Erman

Bertan Erman


Kupa başka bahara

01 Haziran 2021 - 11:27

“2013 yılında evde kaybedilen EuroChallenge, geçen yıl pandemi barikatı… Bu sefer Avrupa kupası Karşıyaka’ya geliyor dedik ama son şampiyon San Pablo Burgos’un elinden alınamayan Basketbol Şampiyonlar Ligi Şampiyonu unvanı. Pınar Karşıyaka ne zaman Avrupa’da adını zirveye yazdıracak?”
 
Son maçlarda geçilen grup aşamaları, hedefe adım adım ilerleme ve büyük bir heyecan… Pınar Karşıyaka, Rusya’da düzenlenen Final 8’de büyük bir iş çıkardı. Zorlu rakiplerle mücadele eden temsilcimiz, son sözü söylemeye de yakındı ama olmadı. İşte, Kaf Kaf’ın Basketbol Şampiyonlar Ligi Final 8 macerası…
 
AŞILAMAYAN BARİYER NİHAYETİNDE GEÇİLDİ
 
Pınar Karşıyaka’nın çeyrek finaldeki rakibi, ERA Nymburk idi. Orada kilit isimler vardı ki, birinin adını maalesef 2019 FIBA Dünya Kupası’nda Milli Takımımız karşısında gösterdiği iyi performansla öğrenmiştik; Çeklerin pota altında birçok işi yapabilen ismi Vojtech Hruban. Bir diğeri de geçen yıl çaylak sezonunu geride bırakan ABD’li forvet Hayden Dalton. 
Temsilcimizde Kennedy, Nymburk maçına istediği gibi başlayamadı. Gerek basit hatalar, gerekse elinden yaşadığı sakatlık, bence Pınar Karşıyaka’nın 3 numarada tıkalı musluğu açacak ismin oyuna girmesini sağladı. Bahsettiğim kişi Metecan Birsen. 
 
Uzun süre oyunun hakimi olan ve ilk 2 çeyreği önde tamamlayan Çek ekibi karşısında mental üstünlüğü de Metecan’ın 3. periyotta attığı son saniye üçlüğü ile almıştı yeşil kırmızılılar. Pınar Karşıyaka’ya Nymburk karşısında galibiyeti getirecek en önemli unsur savunmaydı ki, başta Raymar Morgan olmak üzere süre alan herkes bu alanda iyi işler çıkardı. 
 
Her iki takımın da pes etmeye niyeti yoktu. Ancak Pınar Karşıyaka son dakikaları çok iyi oynadı ve FIBA Şampiyonlar Ligi’nde, daha önce Umana Reyer Venezia ve UCAM Murcia karşısında aşamadığı çeyrek final engelini Nymburk karşısında 84-73’lük galibiyetle aşmayı başardı. Kaf Kaf’ın rakibi de ev sahibi Nizhny Novgorod’u saf dışı bırakan Casademont Zaragoza oldu.
 
TARİHİ BİR MAÇ VE SANA ŞANS YOK ZARAGOZA
 
Pınar Karşıyaka’nın Final 8’de nispeten karşısında bulabileceği en zayıf İspanyol ekip Casademont Zaragoza idi Tenerife ve San Pablo Burgos ile kıyaslayınca... Tabii ki, ev sahibi takım ile yarı finalde karşılaşmak daha zor olacaktı. 
 
Maça gayet iyi başlayan bir Pınar Karşıyaka ve iyi oynayan bir Sek Henry vardı. M’Baye’nin de Henry’e destek olması da cabası. Bu maçtaki en büyük sorun, Nymburk maçının yıldızı Morgan’ın erken faul problemine girmiş olmasıydı. Başantrenör Ufuk Sarıca, Morgan’ı bu sıkıntıya rağmen verimli bir şekilde kullandı. 
 
Kaf Kaf, farkı çift hanelere çıkarmasına karşın üçüncü çeyrekte ve dördüncü periyodun başlarında, hücumda yine tıkandı. Üstelik faul atışlarının kaçması da bir hayli can yakıyordu; maç genelinde 34’te 20 gibi bir isabet vardı. İspanya temsilcisi, maçın son bölümlerinde öne geçmeyi başarsa da, oyuna sonradan dahil olan Onuralp Bitim’in enerjisini hem defansta hem de hücumda sahaya yansıtması, Pınar Karşıyaka’yı diriltmişti. 
 
Yine pes etmeyen iki takım, yine heyecan dolu son dakikalar ve insanlara kalp krizi geçirtecek cinsten son 40 saniye. Bu kalan sürede 82-79 önde olan temsilcimiz, inanılmaz bir defansif performansla rakibine sayı attırmadı ve hataya sürükledi. 40 dakika sonunda 84-79’lük galibiyete ulaşan Pınar Karşıyaka, istediği Avrupa kupasının bir ucundan tutmuştu.
 
Pınar Karşıyaka’nın finaldeki rakibi ise, geçtiğimiz ekim ayında yarım kalan geçen sezonun Final 8’inde, final maçında ev sahibi AEK’i yenip şampiyon olan Hereda San Pablo Burgos oldu. 
 
Vitor Benite, Thad McFadden gibi dış atış tehdidi yüksek, Dejan Kravic ve Jasiel Rivero gibi pota altında etkili olan, Başantrenör Joan Penarroya önderliğinde kısa sürede büyük işler çıkaran Burgos, hem UNET Holon ile oynanan çeyrek final maçında hem de SIG Strasbourg ile oynanan yarı final maçında çift haneli farkla geriye düşmesine karşın, pota altında bitirdikleri rahatlıkla çözebileceğiniz setler ve özellikle Benite’nin üçlükleri ile rakiplerini mental anlamda çökertip galibiyete uzanmıştı. 
 
Fakat Pınar Karşıyaka, defansif yönü kuvvetli ve ne Holon ne de Strasbourg gibi oyundan bir anda düşebilecek bir takım değildi. Final bir satranç gibi geçecekti ve maç sonucu da bunu gösterdi. Karşılaşmanın genelinde skor bakımında geriden takip eden Karşıyaka, her türlü aksaklığa rağmen aradaki farkın en fazla 7-8 sayıya kadar çıkmasını sağlamıştı ve oyundan hiç düşmemişti. 
 
Kritik yerlerde bulunan sayılarla da beraberlikler yakalanmış ve bazen de skor üstünlüğü de sağlanmıştı. Fakat son dakikaya da 60-59 geride girilmişti. Kaçan 6 serbest atış ve yarı final maçında hiç üçlük kaçırmayan Sek Henry’nin hiç isabetli şut kaydedemeyip sadece 1 serbest atış isabeti ile 1 sayıda kalması ve basit top kayıplarına rağmen maça ortak olmak gerçekten büyük işti. 
 
Ama son hücum tercihlerinde faul hakkı dolmuş rakip karşısında içeriyi zorlamak yerine yapılan 3 sayı denemelerinin başarısız olması, kupanın deyim yerindeyse ellerimizden kayıp İspanya’ya gitmesine neden olmuştu. Hakemlerden bahsetmiyorum; o apayrı bir konu.
 
Sonuç: Pınar Karşıyaka 59-64 Hereda San Pablo Burgos 40 dakika sonunda, kafamda Sezen Aksu’nun “Vay, yine mi keder? Ama artık yeter!” dediğini duyuyordum. 8 yıl önce İzmir’de 1 sayıyla kaçan EuroChallenge vardı. Geçen sezon eze eze alınacak Europe Cup, pandemi yüzünden şampiyonsuz tamamlandı. Şimdi de Burgos’a kaptırılan Basketbol Şampiyonlar Ligi. İkincilik de büyük başarı. 
 
Pınar Karşıyaka’da emeği geçen herkese mücadeleleri için şükranlarımı sunarım. Fakat, bu iş yarım kalmamalı. Ufuk Sarıca ve öğrencilerinin Karşıyaka’ya bir Avrupa kupası getirmesi seneye de olsa olacak; ben buna inanıyorum. Karşıyaka’nın bir hayali var!..
 
ÇEYREK FİNAL: PINAR KARŞIYAKA - ERA NYMBURK (84-73)
Amath M’Baye: 20 sayı, 5 ribaund, 2 blok
Sek Henry: 19 sayı, 5 ribaund, 2 asist
Raymar Morgan: 18 sayı, 16 ribaund, 5 blok
Metecan Birsen: 12 sayı, 13 ribaund, 3 asist
 
YARI FİNAL: PINAR KARŞIYAKA - CASADEMONT ZARAGOZA (84-79)
Sek Henry: 24 sayı, 7’de 7 üç sayı isabeti, 2 asist
Amath M’Baye: 17 sayı, 2 ribaund, 1 asist
Raymar Morgan: 14 sayı, 6 ribaund, 3 asist, 3 top çalma
Tony Taylor: 12 sayı, 6 asist, 2 top çalma
 
FİNAL: PINAR KARŞIYAKA - HEREDA SAN PABLO BURGOS (59-64)
Amath M’Baye: 17 sayı, 8 ribaund, 1 asist
Raymar Morgan: 13 sayı, 6 ribaund, 1 asist,
Metecan Birsen: 10 sayı, 6 ribaund, 1 top çalma
Tony Taylor: 8 sayı, 2 ribaund, 4 asist

YORUMLAR

  • 0 Yorum