Bertan Erman

Bertan Erman


İhtiyar delikanlılar... Los Angeles Lakers

03 Kasım 2021 - 12:44

“LeBron James, geçen sezon Phoenix Suns karşısındaki hayal kırıklığını unutturmak için düğmeye basmış vaziyette. Özellikle Carmelo ve Westbrook transferleri, Los Angeles Lakers’ı hem oyuncular bazında bireysel anlamda hem de takımın kulüp tarihindeki hedefi doğrultusunda şampiyonluğa aç bir duruma sokuyor.  Son şampiyonluklarını 2 sezon önce almalarına rağmen…”
 
İki sezon önce, salgının bilinmezlikler içinde olduğu dönemde, Orlando’da  düzenlenen bubble’da Los Angeles Lakers’ın sağlıklı bir LeBron James ve sağlıklı bir Anthony Davis ile play-off’ta şampiyonluğa nasıl yürüdüklerini gördük. Ancak işin gerçeği şu ki, LeBron James, yanında 2-3 süperstar olmadan mutlu sona ulaşmakta zorlanıyor.
 
Bunun en güzel örneği, Lakers ile ilk sezonda (2018-19) takımı tek başına sürüklemesine karşın play-off’a kalamamasıydı. İkinci örneği de geride bıraktığımız sezon Phoenix Suns serisinde gördük; Anthony Davis’in sakatlık durumu, belki de Suns karşısında turlayacak Lakers’ın elenmesine neden oldu. 
 
LeBron'un yanında, Miami'deki zaferlerde Dwyane Wade, Chris Bosh, Ray Allen gibi isimler vardı. Cleveland’da gelen mutlu sonda ise Kyrie Irving ve Kevin Love, Kral’a en büyük desteklerdi.
 
Geçen sezona geri dönelim; Anthony Davis’in Suns serisinde yaşadığı sakatlık, yine LeBron’u tek başına bıraktı ve Lakers istediği neticeye ulaşamadı. İşte bu noktada düğmeye basıldı. Los Angeles Lakers, oyun kurucu pozisyonuna Russell Westbrook’u, kısa forvet pozisyonuna da Carmelo Anthony’yi kadrosuna kattı. İki büyük tecrübe, Los Angeles Lakers’ta Kral'ın yanına geldi.
 
Tabii ki, Dwight Howard ve Trevor Ariza gibi iki deneyim daha kadroya dahil oldu; Howard 2020 yılında, Ariza da 2009 yılında Lakers ile şampiyonluk yaşayan isimler. Şimdi, bu yeni gelen tecrübelerin Lakers’a neler katıp katamayacağına bakalım…
 
OLİMPİYAT TAMAM, AMA NBA... CARMELO ANTHONY
 
2003 NBA Draftı’nın ilk 5 sırasından seçilen isimlerden dördü süperstar seviyesinde oldu. LeBron James’i biliyorsunuz zaten. James, bu seçimler arasında Dwyane Wade ve Chris Bosh ile Miami’de iki şampiyonluk yaşadı. Bu darft'taki bir diğer isim de Carmelo Anthony idi.
 
Daha önce ABD Milli Takımı’nda birlikte oynayan ve altın madalyalar kazanan LeBron-Melo ikilisi, ilk kez NBA’de bir takımda buluştu. Bu iki ismin aynı jenerasyondan olmaları ve daha önce birlikte oynamaları, uyumsuzluk gibi bir problemin olmayacağını gösteriyor. Carmelo Anthony’nin gerek Denver’da, gerek New York’ta, gerekse Portland’da nasıl bir dış şut tehdidi oluşturduğunu gördük.
 
Bunun Los Angeles Lakers’a nasıl bir artı sağlayacağını düşünün! Melo ilk 5 de başlayabilir, duruma göre kenardan gelerek de iyi bir 6. adam görevi de görebilir. 
 
Eğer Carmelo Anthony bir şampiyonluk yüzüğü takmak istiyorsa, bu Los Angeles Lakers, onun için hem en iyi alan hem de son şansı. Melo, mutlu sona ulaşmak için her şeyini ortaya koyacaktır.
 
BİREYSELDE İYİ, AMASI VAR! RUSSELL WESTBROOK
 
Russell Westbrook, Washington’dan, draft haklarını bir kenara koyacak olursak, Kyle Kuzma, Kentavious Caldwell-Pope ve Montrezl Harrell karşılığında Los Angeles Lakers’a geldi. Bu takastan kısa vadede açık bir şekilde Los Angeles Lakers’ın kârlı çıktığını görebilirsiniz. Üç görev oyuncusu karşılığında ilk 5’te önemli katkılar sağlayacak bir süperstar kadroya geldi. Hem de bu süperstar, NBA tarihinin görebileceği en atletik oyun kuruculardan biri.
 
Westbrook'un Thunder’da da, Rockets’ta da, Wizards’ta da yaptıklarını biliyorsunuz. En çok ne yaptığını da; triple-double. Russell Westbrook, geçen sezon Oscar Robertson’ı geride bırakarak NBA tarihinin en çok triple-double yapan oyuncusu oldu. Onun için kullanılabilecek en iyi tabir şudur: KOMPLE!
 
Evet, komple. Çünkü dışarıdan isabet bulabiliyor, orta mesafeden şut atıyor, içeriyi delip turnike bırakıyor veya smaç basıyor, ribaund alıyor, asist yapıyor. Daha ne olsun? Ben Russell Westbrook’un top çalmayı da zorlasa, NBA’de quadruple-double yapacak nadir isimler arasına gireceğini düşünenlerden biriyim.
 
Russell Westbrook, kesinlikle “Showtime” ruhuna en uygun isimlerden biri. Zaten UCLA (Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles) çıkışı bir oyuncunun, memleketinde daha da istekli olacağını da hesaba katarak neler yapacağını siz düşünün…
 
YENİ BİR GÜÇ DEANDRE JORDAN
 
Los Angeles Lakers’ın tarihine bakınca, şampiyon olan Lakers takımlarında pivotların önemi ortada; George Mikan, Wilt Chamberlain, Kareem Abdul-Jabbar, Shaquille O’Neal, Pau Gasol ve günümüz basketbolu için düşünürsek Anthony Davis de buna dahil edilebilir. Marc Gasol’ün gitmesinden sonra Lakers, DeAndre Jordan’ı bir başka yıldızlar topluluğu Brooklyn Nets’ten aldı ki, ikisinin final yapma olasılığı yüksek; bu hamlenin Kaliforniya temsilcisi için ne kadar önemli olduğunu açıklayabiliriz:
 
Jordan, boyalı alanda smaç basar, blok yapar, gücünü ortaya koyar vs. 33 yaşındaki pivotun en büyük sıkıntısı şut olarak hep göze çarptı; ama bunun farkında olan Jordan, serbest atışlarını geliştirdi. Sezon genelinde Jordan ve Davis bir arada iyi kullanılırsa, rakip takımların boyalı alanda hücum yaparken çekeceği çok şey var…
 
YENİDEN ALTIN VE MOR İÇİNDE 
DWIGHT HOWARD -  RAJON RONDO - TREVOR ARIZA

 
Biri için eskiden süperstar derdik; fakat basketbolun değişimi, onu süperstarlıktan, benç oyuncusu olmaya kadar geriye itti. Bahsettiğim kişi Dwight Howard’dan başkası değil. Ancak Howard’ın edindiği tecrübeler, Lakers’taki ikinci döneminde; 2019-2020 sezonunda, bir görev oyuncusu olarak verdiği katkılarla iyi anılmasına ve NBA şampiyonluğu görmesine vesile olmuştu.
 
Hatırlayacak olursak, Howard’ın Lakers’taki ilk dönemi sancılıydı. Özellikle Kobe Bryant ile olan anlaşmazlıkları, Howard’ın Houston’a geçtikten sonra Kobe ile ilk karşılaşmaları ve gergin anları… Ancak olgunlaşan ve 'Superman' dönemini bir kenara bırakan Dwight Howard, sıkı çalışmalarına devam etti, kendini geliştirmek için çalıştı, çalıştı, çalıştı…
 
Kobe hayatını kaybetmeden önce de ikilinin arası düzelmişti ve Black Mamba, Howard’ın gelişimini övüyordu. Howard, LeBron-Davis ikilisinin Lakers'ında verimli isimlerden biriydi ve onun LA Lakers’a geri dönmesi, özellikle Anthony Davis’e nefes aldıracak.
 
Rajon Rondo da Lakers’ın 2019-2020 sezonunda, şampiyon olan kadroda yer alan isimlerdendi. Oyun zekası, birbirinden mükemmel asistleri ve güvenilebilecek bir el (bunun en büyük kanıtı, daha önce kendisini meşhur eden Boston Celtics’e attığı son saniye basketiyle galibiyeti getirmesidir) olan Rondo da, Westbrook’a nefes aldıracak oyuncu olacaktır.
 
Trevor Ariza’ya gelince… Dwight Howard önderliğinde ve Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu’nun da kadroda olduğu Orlando Magic’e karşı 4-1 kazanılan 2009 NBA Final Serisi’nde, Kobe, Pau Gasol, Derek Fisher ve Andrew Bynum (bir zamanlar böyle biri vardı. Sahi ne oldu ona!) ile birlikte ilk 5’te yer alan isimdi.
 
Aradan 10 seneden fazla zaman geçti; ama Ariza’nın kariyerindeki en iyi dönem, hiç şüphesiz Los Angeles Lakers’ta olduğu dönemdi. Özellikle savunmadaki etkisiyle -bunu top çalmalarıyla taçlandırıyordu- Lakers’ın şampiyonluğundaki önemli parçalardan biriydi. Yani, daha önce Lakers ile şampiyonluk yaşamış iki tecrübeli ismin burada olması… Bu cümle zaten birçok şeyi anlatıyor.
 
Tecrübeli, ama her daim başarıya aç isimler bir araya geldi. Lakers’ın ihtiyar delikanlıları, bu sezon herkesi geride bırakarak 18. kez mutlu sona ulaşmak ve Kaliforniya ekibinin NBA’de en fazla şampiyon olan takım unvanı için parkeye çıkmayı sabırsızlıkla bekliyor. Eğer bu puzzle, bütünlüğünü korursa, bu güzel tablo, ellerinde kupa ile altın çerçeveye konularak Staples Center’da sergilenir.
 
KADRODAKİ POTANSİYEL OYUNCULAR VE YAŞLARI

Carmelo Anthony: 37
Trevor Ariza: 36
LeBron James: 36
Rajon Rondo: 35
Dwight Howard: 35
Wesley Matthews: 34
DeAndre Jordan: 33
Wayne Ellington: 33
Russell Westbrook: 32
Kent Bazemore: 32
Anthony Davis: 28
Kendrick Nunn: 26
Malik Monk: 23
Talen Horton-Tucker: 20 
Ortalama yaş: 31.4

YORUMLAR

  • 0 Yorum