Bertan Erman

Bertan Erman


Fırsat kapıda | Barcelona

06 Ocak 2022 - 11:12

“Uzun yıllar sonra bir bütünlük sağlayan Barça, bu sezon başta Anadolu Efes olmak üzere, temsilcilerimizin yaşadığı aksiliklerden en çok faydalanan takım oldu. 2021 yılının sonunda zirvede yer alan Barcelona, yıllar sonra hiç bu kadar kupaya yakın hissetmemişti…”
 
Dile kolay gelir 12 yıl ama büyük bir takımın başarıya hasret kalması için çok uzun bir süredir. Eğer dünyanın tanıdığı ve Los Angeles Lakers gibi bir NBA gücünü en iyi zamanında bileğini bükmüş Barcelona, uzun bir süredir zirvelerden uzaktı. Geçen sezona kadar…
 
Sarunas Jasikevicius’un takımın başına geçmesiyle geçen sezon yeni bir sinerji yakalayan Barça, gelebildiği en iyi noktaya geldi; ama muhteşem Anadolu Efes karşısında kupanın Köln’den İstanbul’a gidişini izledi. Katalan ekibi için gelecekteki tek hedef çok net bir şekilde EuroLeague şampiyonluğu... Bunun için de önemli parçalara önemli takviyeler yapmak gerek.
 
Eğer gerçek bir kazanan olmak istiyorsanız, güçlü bir ilerleme zorunludur; bunun için de bazı düzenlemeler şarttır. İşte tam da bu noktada Barcelona, 2021 yılında kupanın gittiği İstanbul’un Avrupa Yakası’ndan en önemli ihtiyacı karşılayacak kişiyi getirdi.
 
BOŞLUĞU DOLDURUNUZ: SERTAÇ ŞANLI
 
Galiba temsilcilerimizden biri şampiyon olamazsa, Barcelona’nın sezon sonundaki şampiyonluğu bizi Sertaç Şanlı sayesinde gururlandıracaktır. Uzun zamandır bir milli basketbolcumuz Avrupa’nın en üst seviyesinde bir yurt dışı takımında oynamıyordu. En son Ersan İlyasova pişip NBA’e dönmek için Barcelona’da oynamıştı. Şimdi aynı formayı Sertaç terletiyor ve bizleri gururlandıran işlere imza atıyor.
 
Sertaç Şanlı, yarım kalan işlerinde Sarunas Jasikevicius’un tam da aradığı oyuncuydu. Hem fiziği hem de geliştirdiği tekniği sayesinde, kimsenin beklemediği çıkışı sonucunda Barcelona’nın yolunu tuttu.
 
Hem içeriden skora ulaşan hem de dışarıdan isabetler bulan Sertaç, Brandon Davies’in de yükünü hafifletti. Sertaç ve Davies birbirinden farklı iki pivot ve Saras gibi kurt olduğunu gösteren bir antrenörün himayesinde, görevlerini iyi yapıyor, birbirlerinin eksikliklerini kapatıyorlar.
 
Bu sezon eski takımı Anadolu Efes’e karşı uzatmada 95-93 kazanılan maçta 24 sayı ile EuroLeague kariyer rekorunu kıran Sertaç Şanlı, aslında bize iki farklı mesaj verdi:
1- Barça’nın ihtiyacı olan boşluğu dolduran Sertaç Şanlı
2- Sertaç Şanlı’nın boşluğunu dolduramayan Anadolu Efes
 
Bunun sonucu da şudur; bazı yenilikler sizi hedefe daha da yakınlaştırır. Şimdi Anadolu Efes için Final Four’un başarı olacağını konuşulurken, Barcelona bir numaralı favori. Ancak Barcelona’nın daha diri ve daha kuvvetli olduğunu, sadece Sertaç Şanlı’nın gelişine bağlayamayız. Başarıya aç, kazanma hırsına sahip süperstarların olduğu bir topluluktan bahsediyoruz. Bunların başında tahmin ettiğiniz o forvet var.
 
KENDİNDE O GÜCÜ HİSSEDİYOR: NIKOLA MIROTIC
 
Barcelona eski günlerine geri dönmek için 2019’da yaptığı en iyi hamle açık ara Nikola Mirotic idi. NBA’den getirilen Mirotic’in Avrupa’daki şut tehdidi ve kazanma arzusu, herkes tarafından biliniyordu ki, Karadağ asıllı İspanyol forvetin Barça’ya gelişi gündem olmuştu. Daha doğrusu EuroLeague için sansasyonel bir transferdi. Mirotic, Katalan ekibindeki ilk sezonunda kalitesini ortaya koymuştu.
 
Ancak Covid-19 nedeniyle yarım kalan sezonda, her şeyde olduğu gibi Barcelona’da da birçok soru işareti oluşmuştu. Acaba şampiyon olurlar mıydı?
 
Mirotic, üç sezondur Barça’da oynadığı ve ucu ucuna kazanılan kritik maçlarda öne çıkan isim olmayı başardı. Yakın zamanda İstanbul’da oynadıkları ve kazandıkları iki maçta da onun attığı imzalar vardı. Hele ki Fenerbahçe Beko karşısındaki maç kazandıran basketi, gözlerimin önünde. Hataları ve fırsatları iyi değerlendiren önemli bir tecrübeden bahsediyoruz.
 
GÜNÜN SONUNDA BARÇA…
 
Tabii ki Nikola Mirotic Barcelona’nın en değerli oyuncusu ve adım adım sezonun MVP’si olmaya doğru ilerliyor. Mirotic ve Sertaç’ın yanı sıra Katalan ekibinde çok önemli parçalar var. Defansif yıldırıcı Adam Hanga, oyun kurucu kavramının hakkını veren Nick Calathes, üçlükleri isabetli olduğunda çok can yakan Kyle Kuric, saha içindeki dominasyonu ile Cory Higgins…
 
Anlat anlat bitmez aslında Barcelona. Önceki iki sezondan farkı ise, Barça oluşturmak istediği bütünlüğü sağladı ve 18 takım arasında zirvede. Şampiyonluğun da bir numaralı adayı olan Katalan ekibi, 2010 yılından sonra ilk defa mutlu son için ağır basan takım durumunda. Tabii ki play-off’ta olası bir Efes eşleşmesi olur ve kendi açılarından hayal kırıklığı yaşayabilir; ihtimaldir. Final Four’da olsalar da ne olacağı belli olmaz ama görünen köy de kılavuz istemez. Barcelona’nın 12 yıl sonra EuroLeague Kupası'nı Berlin’de kaldırıp merkeze götürmesi de tüm durumlar arasında en yakın ihtimal…

YORUMLAR

  • 0 Yorum