Bertan Erman

Bertan Erman


Efsane | Gregg Popovich

07 Nisan 2022 - 10:42

“Oyuncu olmadan NBA’in en iyilerinden olunur mu? Cevabı evet. Yaklaşık 5 yılda bir şampiyon olmak gibi bir ortalamanın yanında en çok maç kazanan başantrenör Gregg Popovich bu sorunun cevabı…”
 
14 Aralık 1996 tarihinde NBA’in seyrini değiştiren bir başlangıç olur. Sakatlıklardan muzdarip, ölü bir sezon geçiren San Antonio Spurs’te takımın başına Gregg Popovich geçer. O günden bugüne de takımın başında yine Popovich var. Benim yaşım kadar koç Pop’un Spurs’te başantrenörlük kariyeri var!
 
1996-1997 sezonunda San Antonio Spurs dibi görür; ama 1997 NBA Draftı’nda ilk sıradan seçme hakkını kazanır. İlk sıradan, ABD Virginia Adalı, Wake Forest Üniversitesi çıkışlı bir uzun forvet seçilir. Adı Tim Duncan. Takımın hali hazırda David Robinson gibi boyalı alan canavarı bir pivotu vardır ve sakatlıktan döner. Yanına da Büyük Fundamental Tim Duncan da gelir ve Spurs’ün ikiz kuleleri oluşur.
 
Bu ikilinin dışında Avery Johnson adında oyun kurucu bir general, Vinny Del Negro gibi bir şutör ve Sean Elliott gibi atletik bir 3 numara vardır. Bençte de Chuck Person, Will Perdue gibi tamamlayıcılar… Gregg Popovich tüm dişlilerin aksamadan çalıştırdığı bir mekanizma oluşturur. Sade bir takım oyunu ile Chicago Bulls’un son dansından sonra NBA’i domine edecek takımını doğurur.
 
Lokavtın olduğu 1998-1999 sezonunda ilk meyvesini yıllardır bir şeyler için çabalayan tecrübeliler ve genç Tim Duncan’dan oluşan kadrosuyla alır ve finalde New York Knicks gibi kuvvetli bir takımı geride bırakarak ilk kupasını müzesine götürür. Arada Los Angeles Lakers’ın bir üçlemesi vardır ve Spurs de gelecek için gençleşmeye başlar. Bu gençlik iksiri, her şeyin 1999’da kalmamasını sağlar.
 
Bu süreçte 2003 yılında ikinci şampiyonlukla birlikte basketbolu bırakacak David Robinson’ın yerine onun gibi biri pek bulunamaz; ama Avery Johnson’ın yerine Fransa’nın altın çocuğu Tony Parker, Vinny Del Negro’nun yerine kritik şutların sahibi, solak keskin nişancı, Arjantinli Manu Ginobili gelir. 2003, 2005, 2007… 3 şampiyonluk daha…
 
2010’lu yıllara gelindiğinde, Duncan’ın da, Parker’ın da, Ginobili’nin de son demleri de gelmiştir. Ama bu takımı taşıyacak yeni yıldızlar da doğuyordur: Kawhi Leonard ve Danny Green. Oyuncular değişir, Popovich ve sistemi değişmez. Spurs, 2013 yılında Miami Heat ile oynanan finalde Ray Allen’ın üçlüğü olmasa bir kupa daha kaldıracaktır; ama bu iş bir yıl ertelenir. 2014 yılında, Kawhi Leonard sahneye çıkar ve San Antonio’ya 5. şampiyonluk gelir.
 
Sonra Golden State Warriors NBA’in düzenini değiştirir ve meşaleyi Teksas ekibinden alır. San Antonio Spurs belki eski günlerinde değil. Yeni bir kimya, yeni bir yapılanma içinde; Keldon Johnson, Dejounte Murray, Lonnie Walker gibi isimlerin öne çıktığı yepyeni, genç bir Spurs. Ama takımın başında yine o isim vardır: Gregg Popovich.
 
Tarihler 12 Mart 2022’yi gösterdiğinde San Antonio Spurs, ligin kuvvetli takımlarından Utah Jazz’i 104-102 yener; ama bu galibiyet tarihi bir zaferdir. 96'dan bu yana Spurs’te başantrenörlük kariyeri olan Gregg Popovich 1336. galibiyetini alır. Sadece Spurs ile bu kadar maç kazanan Koç Pop, NBA’in en çok maç kazanan başantrenörü olur.
 
Spurs’e kimler geldi, Spurs’ten kimler geçti… 5 şampiyonluk, 3 kez yılın koçu ve NBA’in en çok maç kazanan başantrenörü Gregg Popovich, tartışmaya kapalı bir şekilde San Antonio Spurs’ün gelmiş geçmiş en büyük efsanesidir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum