Bertan Erman

Bertan Erman


Durant, Brooklyn Nets için bir hata mı?

12 Ekim 2019 - 15:39

Kenny Atkinson, NBA’in en iyi koçlarından biri. D’angelo Russell çevresinde yarattığı harika yapı, Nets’i New York’un asıl takımı hâline getirdi. Çok sıkıntılı bir yapı olarak devraldığı Nets’in 2010’ların ilk bölümünde yaptığı hataların enkazı da omuzlarındaydı.

Sean Marks önderliğinde sağlam bir yönetim, sağlıklı bir görüntü ve iyi bir basketbolla; Brooklyn, NBA basketbolunun verimli habitatlarından biri hâline geldi ve Kyrie’nin yanı sıra Durant’i de güçlü rakiplerin elinden kapmayı başardı.

Kyrie Irving, Boston Celtics’in değişen hiyerarşik yapısında kendisine bir türlü istediği yeri yapamadı. Doğu finaline kadar yükselmeyi başaran genç çekirdek, Irving’in liderliğini tanımadı. Boston için, Brad Stevens’ı da aşan kriz yumağı yol ayrımlarını beraberinde getirdi. Kyrie Irving'in rotası da, NBA’in karizması yükselen franchise’ı Nets oldu.

Ancak Brooklyn için çıtayı belirleyecek hamle Kyrie Irving değil. Kevin Durant, kimilerine göre gelmiş geçmiş en büyük skorer ve ligde üzerine en kolay biçimde yapı inşa edebileceğiniz oyunculardan biri. Kevin Durant’i kadroya dahil edebilmek dahi bir takım için bazı şeylerin çok iyi gittiğine işaret.

Erken yapılanma döneminde Seattle/OKC ve akabinde Golden State, ligin en doğru basketbol ortamlarından birini yaratmıştı. Kevin Durant sıkletinde biri için çekici olabilmek, hakikaten şampiyonluk çekirdeğine sahip olabileceğinize işaret. Peki, Brooklyn Nets’in sahip olduğu Kevin Durant daha önceden Thunder ve Warriors’un sahip olduğu Kevin Durant mi olacak? Herhalde tek soru işareti bu.

Brooklyn Nets, sign-and-trade ile Kevin Durant’i kadrosuna kattığında, Kenny Atkinson yönetiminde bugüne kadar getirdiği çekirdekten vazgeçmiş oldu. Bu çekirdek kesinlikle bir şampiyonluk potansiyeline sahip değildi. Öyle dahi olsa, sağlıklı bir Durant ligdeki 2-3 oyuncu grubu dışında her grubu bozmaya ve Durant’le değiştirmeye değer.

Ancak Nets’in Aşil sakatlığı dönüşü parkede göreceği Durant, uğruna tüm riskleri alacağınız bir oyuncu olmayabilir. İşte el yakan soru da bu. 4 yıllık bu kontratın, ne kadarlık kısmı risk/fayda denkleminde artı yazacak? Ve o artı, o marjinal fayda Brooklyn’i ne kadar yukarı götürecek?

1 sene boyunca Durant’in tamamen olmadığı düşünülürse; Kyrie’nin dümen suyuna girecek olan Brooklyn, nasıl ve ne hızla Durant’in kontrolüne geçecek? Kenny Atkinson harika bir koç; ancak ilk kez bu şekilde bir sınanmaya maruz kalacak ve bunun üstesinden gelebilecek mi?

Tüm bu soru işaretleri arasında en masumane duran 164 milyon dolarlık garanti para, Brooklyn’in bir noktada ayağına dolanacak mı? Tüm bu sorulara parkede çabucak çözüm getirebilecek bir oyuncu Durant. Ancak Aşil sakatlığı artık 30’unu bulmuş ve mevcut kontratının sonunda neredeyse 35’ine gelecek bir oyuncu için korkunç bir tehdit.

Brooklyn, Durant hamlesiyle takımın potansiyelini hiç olmadığı kadar yukarı çekmiş olabilir, bu hâliyle bile bu risk alınmaya değer ve benim basketbol görüşüme uygun bir risk, ancak gelecek yılların en büyük tartışma alanı da hiç şüphesiz Nets olacak.

Organizasyonun başarılı günleri yolda olabilir, ama 'huzurlu' günlerinin geride kaldığı kesin. Her hâlükarda fırtına büyük olacak. 'El Yakan' sorunun muhatabı her ne kadar Brooklyn Nets gibi gözükse de, bu sorunun cevabı NBA'in birkaç yılının belirleyici unsurlarından biri olacak.

RJ Barrett'ın potansiyelini yansıtması ve çevresinin doğru oyuncularla donatılması hâlinde,
Durant tarafından bir miktar aşağılanarak reddedilen New York; şehrin diğer yakasında olup biteni bıyık altından gülerek takip edebilir.

Ancak 2019 yazının galibi kim derseniz, cevap şüphesiz Brooklyn Nets olmalı. Durant, 'olabilir' bir yapıya değil, konferansta zirveye oynamaya hazır bir yapıya geliyor. Bu yapıyı zirveye çekebilecek asset de bizzat kendisi. Hâl böyleyken; "Durant, 1 değil, 2 yılı da kaçırsa 4 yıllık bir kontratı verirdim" tarafındayım. Ve parkeye geri döndüğü ilk andan itibaren bu kanıda olan insanları haklı çıkartacağına eminim..

YORUMLAR

  • 0 Yorum