Bertan Erman

Bertan Erman


Çubuklu'ya veda

02 Ekim 2021 - 12:37

“Siz onun 1.78 boyunda olduğuna bakmayın. Bobby Dixon, Chicago’nun zorlu hayat koşullarından çıktı, Avrupa’da birçok kez şansını denedi, Pınar Karşıyaka ile hayatı değişti ve Fenerbahçe Beko ile ilerleyen yaşına rağmen inanılmaz işler çıkardı. Aslan yürekli Bobby ve daha sonra Ali, tüm Türkiye’nin gönlünde taht kurdu.”

Fenerbahçe ve Karşıyaka tarihinden birçok yabancı efsaneler geldi geçti; saymakla bitmez. Son 10 yıl içinde her iki takımın formasıyla da inanılmaz başarılar gösteren tek bir isim gördük. Bobby Dixon. Ya da Türk vatandaşı olduktan sonraki adıyla Ali Muhammed.
 
Uyuşturucu bataklığı içinde doğup büyüyen hayatını, hapishaneye girip çıktıktan sonra az bir ücrete uzun saatler bir kargo şirketinde çalışıp basketbol oynadığı dönemde keşfedilmesi, akıllı ve gerçekten birçok şeyin farkında olan bir ismin Avrupa yolculuğundaki “Gezgin oyuncu” hali ve Türkiye’ye gelişi ile değişen bir süreç. Bunu en iyisi biz anlatmayalım uzun uzun; Dixon’ın “Savaşçı” adlı otobiyografi kitabını alıp okumanızı tavsiye ederim.
 
Dijon’da oynayan Dixon’ı, Mire Chatman’ın yerine getiren ve Ufuk Sarıca ile yepyeni bir sayfa açan Pınar Karşıyaka’nın nasıl bir yükselişe geçeceğini kimse bilmiyordu. Sıkça şut kullanan bir isim sahada görüyorduk. Dixon, Sarıca’nın onu iyi bir şekilde anlayıp, onunla yakaladığı uyumla, birçok yüksek bütçeli İstanbul takımlarına nefes aldırmayan Pınar Karşıyaka’nın EuroChallenge finali, ilk kez kazanılan Türkiye Kupası, 28 yıl sonra gelen Cumhurbaşkanlığı Kupası ve Lig şampiyonluğunda Bobby Dixon ismi hep öndeydi. 
 
1.78 metrelik koca yürekli isim, daha sonra Türk vatandaşlığına geçti, adı da Ali Muhammed oldu. Ali hedefi yükseltti ve 35.5 plakalı İzmir ilçesinden İstanbul Anadolu Yakası’na geçti.
 
Zeljko Obradovic yönetiminde büyük hedefleri olan ve EuroLeague’de yükselen bir yıldız haline gelen Fenerbahçe’nin kadrosuna dahil olmuştu Ali. Bu durum Karşıyakalılar için üzücüydü; ama Ali Muhammed’in tercihi ve yolu, sarı lacivertli çubuklu ile Avrupa’nın en büyük kupasını kaldırmaktı.
 
O sıralar herkesin kafasında Obradovic gibi belli kuralları olan sistematik bir antrenör ile Ali Muhammed’in nasıl birbirine uyum sağlayacağı konuşuldu. Her iki ismin de basketbol tarzları birbirinden çok farklıydı. Ancak Ali Muhammed, otobiyografisinde, Obradovic’in bireysel yetenekleri, takım için nasıl kullandığı ve başarılı olduğunu açıklayan bir kısmı vardı. 
 
Bu açıklamalar da, birçok şeyi netleştiriyor. Ali, Obradovic’ten sorumluluk aldığı her dakika elinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştı; başarılı da oldu, zorlandığı anlar da… Ama mücadeleden asla vazgeçmedi. Çünkü Aslan Yürekli olmak bunu gerektirirdi.
 
Ali Muhammed, Fenerbahçe’nin hangi döneminde olursa olsun, her dakikada, topu eline aldığı her an yapacağını yaptı, insanları büyüledi. 6 yıl boyunca çubuklu formayı terletti ve Fenerbahçelilerin çok sevdiği bir isim oldu.
 
Bir yerde uzun süre kaldıktan sonra yaşanan vedalar hep hüzünlü olur. Ali Muhammed artık İstanbul Anadolu Yakası’ndan ayrıldı. Kariyerine nasıl devam eder; bilemeyiz; ama 3 sezon Pınar Karşıyaka’da, 6 sezon Fenerbahçe Beko’da, toplam 9 yıl inanılmaz işler çıkardı ve adını Türk basketbolunun efsane isimleri arasına yazdırdı.
 
TÜRKİYE KARİYE
PINAR KARŞIYAKA (2012-2015)
2014-2015 BSL Şampiyonluğu
2014 Cumhurbaşkanlığı Kupası Şampiyonluğu
2013-2014 Türkiye Kupası Şampiyonluğu
2012-2013 EuroChallenge ikinciliği
FENERBAHÇE BEKO (2015-2021)
3 BSL Şampiyonluğu
2 Cumhurbaşkanlığı Kupası Şampiyonluğu
2 Türkiye Kupası Şampiyonluğu
4 kez EuroLeague Final 4
2 kez THY EuroLeague ikinciliği
1 THY EuroLeague Şampiyonluğu (2016-2017)

YORUMLAR

  • 0 Yorum