Birsel Vardarlı

Birsel Vardarlı


Hüsrân

01 Temmuz 2023 - 17:58

Son iki Avrupa Şampiyonası'nda gruptan çıkmayı başaramayan A Milli Takımımızın, bu kez en azından çeyrek final oynayacağını düşünüyordum. Hazırlık maçlarında iyi bulduğum ay yıldızlı kızların, Slovenya'daki performansı ben de büyük hayal kırıklığı yarattı. Sakatlıklar ve kadro seçiminin de bu sonuçta etkisi vardı.

A Milli Kadın Basketbol Takımımızdaki kan kaybı sürüyor... Son dönemlerde alınan başarısız sonuçlarla eski günlerini mumla arayan Potanın Perileri, Slovenya'daki EuroBasket 2023'te de beklentileri karşılayamadı. Tabii ki sakatlıkların da bu kötü karneye etki ettiğini ekleyelim. 

Turnuva henüz başlamadan kaptan Bahar Çağlar'ın sakatlığı (yine de Slovenya'da kenardan da olsa destek verdi) ardından iyi hazırlık dönemi geçiren Tilbe'nin (Şenyürek) sakatlığı ile katkı verememesi performansımızı olumsuz etkiledi. Macaristan maçında sakatlanan Olcay'ın (Çakır) Slovakya karşılaşmasında takımını yalnız bırakması da kötü oldu. 

Kadro tercihinden de bahsetmek gerekirse Tuğçe (Canıtez) ile Pelin'i (Bilgiç) hazırlık maçlarından sonra kadroda düşünmeyen koç Ekrem Memnun'un önceki Avrupa Şampiyonası'nda iyi katkı veren Melis Gülcan'ı neden almadığını bilemiyorum. Tabii ki koçun tercihi ama Melis'in Slovenya'da olumlu katkı verebileceğini düşünüyordum.

McCowan'ın da turnuvaya sakatlıktan çıkıp geldiğini belirtelim. Bu arada Tilbe'nin yokluğunda süre bulan Elif Bayram'ın çok istekli olduğunu ve iyi işler yaptığının da altını çizelim. 

Tabii ki olmayanları değil de olanları konuşmalıyız. Gelelim olanlara yani tatsız turnuvaya... Sırbistan ile oynadığımız açılış maçında yenilmemize rağmen takımı kötü bulmadım. Tamam birçok yıldız oyuncudan yoksun olsa da Sırplar son turnuvalarda iyi sinyaller veriyor. Bu maçta Sevgi (Uzun) ve Olcay'ın iyi oynadığını düşünüyorum. Alperi (Onar) ise biraz daha fazla süre alabilirdi gibi geliyor bana... 

Çok iyi mücadele ettiğimiz Macaristan karşılaşmasına gelirsek... Son anda kazandığımız ve turnuvaya tutunduğumuz bu kritik karşılaşma sonrası gruptan çıkacağımızı ve en azından çeyrek final oynayacağımızı düşünüyordum. Ama ne yazık ki bu, pratikte gerçekleşmedi. 

Gruptaki son sınavımız Slovakya'ya karşıydı... Maçın başında takım çok rahat gözüküyordu... Skordan bağımsız Slovakların, Macaristan'a farklı yenildiği maçta Slovakya'yı beğenmiştim. Onların bu maçta da bize karşı iyi oynayacağını düşünüyordum. Ki maalesef de öyle oldu. Tabii ki Olcay'ın yokluğu bu mücadelede bizi oldukça olumsuz etkiledi. Nihayetinde ay yıldızlılar bir kez daha gruptan çıkamayarak bir Avrupa şampiyonasına daha buruk veda etti. En azından elimizde bir Olimpiyat hedefi olsa çok daha anlamlı olurdu. 

Turnuvanın geneline bakınca Gökşen Fitik, işin mücadele kısmında savunmada katkı verdi, Sevgi ve Olcay'ın ise topu yönlendiren isimler olarak oyunun hakkını verdiklerini düşünüyorum. Macaristan ve Slovakya maçında iyi olan McCowan sadece Sırplara karşı beklentilerin altında kaldı. Onun da sakatlıktan çıkarak Slovenya'ya gittiğine zaten değinmiştik. Genç Derin Erdoğan'ın da süre aldığında iyi işler yaptı ve gelecek için umut verdi.

Oyuncu havuzumuz belli bunu geliştirmemiz lazım. Aslında Kadınlar Basketbol Süper Ligi'ndeki yabancı sayısının 3'e düşürülmesiyle süre bulan yerli oyuncuların takımlarına daha fazla katkı vermesi olumlu bir gelişmeydi.

Kendi adıma gerçekten ümitli olduğum turnuvada gruptan çıkamadan geri döndük. Son şampiyonaları boş geçen Periler, 2023 EuroBasket fırsatını da tepti. Bunda hem sakatlıklar hem de oyuncu tercihlerinin etkisi elbette oldu. Gruptan çıkamadığımız ve büyük hayal kırıklığı yaşadığımız EuroBasket 2023 sonrası başarı için maalesef biraz daha bekleyeceğiz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum