Birsel Vardarlı

Birsel Vardarlı


Gelenek

18 Mart 2021 - 13:45

"2005 yılından bu yana her Avrupa Şampiyonası'nda boy gösteren A Milli Kadın Basketbol Takımımız, 2021 vizesini de cebine koydu ve istikrarını bozmadı. Genç bir ekip ile katılacağımız bu şampiyonada asıl önceliğin tecrübe kazanmak olduğunu düşünüyorum."

2021 Avrupa Basketbol Şampiyonası vizesi aldığımız Litvanya maçı ile başlarsak... Hali hazırda  favorisi olduğumuz maçı kazanıp, farkı da 12'ye (67-55) çıkarınca, en iyi 5 grup ikincisinden biri olarak şampiyonaya gitmeye hak kazandık..

2005 yılından bu yana her Avrupa Şampiyonası'nda boy gösteren A Milli Kadın Basketbol Takımımız, 2021 vizesini cebine koydu ve istikrarını bozmadı. Bu açıdan da şampiyonaya katılmamız önemliydi, kızlarımız geleneği devam ettirdi. 

Litvanya maçından çok kısa bahsedecek olursak...  Çok fazla kısa oyuncunun yer aldığı kadro öncelikli olarak, savunmada tam saha baskı yapıp, top çaldı; hücumda ise rotasyon ile enerjimizi yüksek tuttuk. Skor gücümüzü parkeye koymamız önemliydi.  

Pelin ve Olcay'ın hücumda etkili oyununun yanında, Alperi ve Gizem'in skora katkısı bizi rahatlattı. Q'nun (Quanitra Holingsvorth) erken faul problemine girmesiyle ondan çok faydalanamazsak da; 9 ribaundluk katkısı ve verimli oyunuyla Esra, Q'yu çok fazla aratmadı. Litvanya'da ise 15 yaşındaki Juste Jocyte'i izlemek çok keyifliydi.

Haziran ayında Fransa ve İspanya'nın ev sahipliğinde gerçekleşecek Avrupa Şampiyonası'na geri dönersek... Ay yıldızlılar tecrübesiz ve genç oyunculardan oluşuyor. Takımın en tecrübeli isimleri Tuğçe Canıtez, Bahar Çağlar ve Q. Işıl'ın sakatlığı var ve turnuvada oynayıp oynamayacağını bilmiyoruz. Tilbe ise instagram paylaşımıyla sakatlığı nedeniyle şampiyonaya katılamayacağını açıkladı. 

Bu turnuva katılmak özellikle tecrübe kazanmak açısından çok önemliydi. Tecrübe kazanarak uzun vadede başarıya gidilir. Hiçbir şey bugünden yarına, çok kısa sürede olmaz. Şu anda, Şampiyonada gruptan çıkar mıyız?' sorusuna vereceğim yanıt net değil. Hem kura çekimi henüz gerçekleşmedi hem de bu kadar zor katıldığımız bir turnuvada hedefleri çok yüksek tutmamamız gerekiyor gibi geliyor. 

Pelin güzel bir eleme turu geçirdi, onun dışında Olcay kısalar arasında en tecrübelisi... Onların katkısı, yerine geldiğinde sorumluluk alması önemli... Sakatlar var, kadro şekillenmedi. Turnuva için konuşmak biraz erken şu aşamada...

İspanya ve Fransa, Avrupa Şampiyonalarında her zaman 1. ve 2. favori olarak gösterilir. Ev sahibi olmaları da avantaj gibi gözüküyor. Yalnız şu unutulmasın... Pandemiden dolayı, kadrolarda değişiklikler olması... Seyirci avantajı da olmayacağı için sürpriz sonuçlar alınabilen bir turnuva olabilir. . 

Şampiyonada başarılı olmamız için teknik ekibe de büyük iş düşüyor. Ceyhun Yıldızoğlu tecrübeli bir koç, hem A Milli Takım, hem de ligimiz için önemli bir isim. Yıldızoğlu, birçok Avrupa Şampiyonası'nda koçluk yaptı. Yardımcıları Olcay Orak ve Erman Okerman ile uzun süredir birlikte çalışıyor, Ömer Buharalı da yine Fenerbahçe ve milli takımlarda uzun yıllar çalıştı. 

Menajer olarak Yasemin Horasan gibi Türk basketbolunun önemli ismin olması da takımımız için kazanç. Her zaman söylerim basketbol takım işidir. Kondisyonerinden, fizyoterapistine; malzemecisinden, doktoruna tüm ekibin kazanılan başarılarda payı çoktur. Basketbol teknik ekibin ve oyuncuların birlikteliği ile olur. Bence turnuvada da hep birlikte güzel bir enerji yakalayacaklar.

Turnuva takımı olmak çok önemli... Jenerasyon değişiminin yaşandığı ay yıldızlılara biraz daha zaman gerektiğini düşünsem de, pandemi ortamında oynanacak bu Avrupa Şampiyonası'nda 'neler olacağını' kestirmek epey güç. A Milli Takıma, Avrupa Şampiyonası'nda başarılar dilerim. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum