Tamer Oyguç

Tamer Oyguç


Sahi Kokoskov niye geldi, niye gitti?

01 Ağustos 2021 - 12:53

"Obradovic gibi büyük bir ismin ardından koç olarak bir takıma gelmek sorumluluk ister. Kokoskov bunu bilerek geldi. Eğer siz bu cesareti gösterdiyseniz, NBA'den gelen ilk teklifte; üstelik transferleri de siz yaptıysanız gitmeyeceksiniz!"
 
- Fenerbahçe Beko'dan ayrılan Igor Kokoskov'un Dallas Mavericks Yardımcı Koçu olması, sarı lacivertli takımın yeni sezon yapılanmasını nasıl etkiler? Kokoskov'un yeni sezona az bir zaman kala aldığı karar için ne söylersiniz?

 
- Zeljko Obradovic gibi büyük bir ismin ardından koç olarak bir takıma gelmek sorumluluk ister. Kokoskov önce niye geldi? Geçen yıl ben Obradovic ekolünden gelen Erdem Can'ın Fenerbahçe Beko'nun başına geçmesini istediğim için, sosyal medyada yerden yere vuruldum. Geçen yıl Erdem Can'a bu şans verilmiş olsa, onun 2. sezonunda çok daha başarılı bir Fenerbahçe Beko izleyebilirdik.
 
Muhteşem başarılar kazanmış Obradovic sonrası takımın başına gelmek cesaret ister. Eğer siz bu cesareti gösterdiyseniz, NBA'den gelen ilk teklifte; üstelik transferleri de siz yaptıysanız gitmeyeceksiniz!
 
Fenerbahçe camiası kollarını açmış şekilde, Igor Kokoskov'u bağrına bastı... Onun ilk fırsatını bulduğunda kulüpten ayrılması, koçun kulübe aidiyeti olmadığını gösteriyor. Hiçbir zaman Fenerbahçeli olmamış, bana sorarsanız, gitmesi de iyi oldu.
 
Sezon yaklaşıyor onun kurduğu bir takım, transferler onun isteği doğrultusunda yapıldı, çekip gitmesi etik olmadı. Madem NBA hastasıydı, buraya niye geldi? Son dönemde çıkan haberler sonrası kalsa da yararlı olur muydu? Bence olmazdı...
 
Kafada git-gel yaşadıktan sonra takımı kontrol altına alması zorlaşacaktı. Çünkü Kokoskov'un ikilemini oyuncular da hissetti, bu açıdan bakınca gitmesi iyi oldu...
 
Fenerbahçe Beko'da koç için en önemli aday olarak Sasha Djordjevic gösteriliyor. Evet Djordjevic çok iyi bir oyuncuydu, antrenör olarak da Fenerbahçe'de başarılı olabilir; ama Obradovic sonrası kim gelirse gelsin, işi hiç kolay olmayacak... 
 
OBRADOVIC PARTİZAN'A GÜZEL BİR JEST YAPTI
 
- Zeljko Obradovic'in yuvası olarak gördüğü Partizan'a dönüşü hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz? 

 
- Obradovic zaten pandemi sürecine oldukça yoruldu. 9 kez EuroLeague şampiyonluğu olan ve Avrupa'da her türlü başarıyı kazanan Zeljko Obradovic gibi bir koçun, kariyerini NBA'de devam ettirmesini beklerdim. Fakat o antrenörlüğe başladığı kulübü Partizan'a duygusal bağlılık göstererek güzel bir jest yaptı. 
 
Benim oynadığım dönemde çok önemli bir kulüp olan Partizan, zaman içinde değerini yitirdi; ama Obradovic, onları tekrar yukarı taşıyacaktır... 
 
ANADOLU EFES, SERTAÇ'I TUTMALIYDI
 
- Anadolu Efes ile unutulmaz bir sezona imza atan Sertaç Şanlı'nın Barcelona tercihine ilişkin düşünceleriniz neler?

 
- Aslında çok göreceli... Barcelona gibi köklü kulüpte oynamak her basketbolcu için çok önemli... Fakat şu var, Anadolu Efes'e bakınca da 2 yıldır Avrupa'nın en büyük kulübü...
 
Avrupa'da uzun sıkıntısı var! EuroLeague'deki takımlarda bulunan uzun nesli, yaşlanmaya başladı. Önemli pivotlardan bırakanlar oldu ve uzunlar değer kazandı. 
 
Bana sorarsanız Sertaç'ın 'Avrupa Şampiyonu' olan takımdan gitmemesi gerekiyordu. Ama çok arada kaldığını düşünüyorum. Bir tarafta Barça büyük rakamlar telaffuz ediyor. Efes yuvası; onların biraz daha özveride bulunması gerekiyordu. Nasıl ki Micic ya da Larkin'in kalması için kulüp özveride bulunuyorsa, yerli oyuncu için çok daha fazla çaba gösterilip, Sertaç'ın takımda tutulması gerekirdi.
 
Sertaç Şanlı 1 yıl daha Efes'te kalsa daha iyi olurdu diye düşünüyorum, fakat Barcelona kendini ispat edebilmesi açısından yeni bir meydan okuma...
 
İyi oynadığı sezon sonrası, transferi için 'hayırlı olsun' desek de gönül Efesli idarecilerin, Sertaç Şanlı'yı kulüpte kalmaya ikna etmesini dilerdim. Ergin Ataman ona bu yıl önemli süreler verdi, Efesli idarecilerin de üzerlerine düşeni yaparak, Sertaç'ı takımda tutmalarını isterdim. Aldığı ücreti bilmeden konuşuyorum; ama menajerlerin biraz daha etkili davranıp, Türk oyuncuyu takımda tutmaları gerekirdi. Sonuçta antrenör bir yere kadar etkili oluyor. Ergin Ataman şu an Avrupa basketbolunun en önemli antrenörü, transferlerde yöneticilere de büyük iş düşüyor.   
 
BUNDAN SONRA EFES'İ KİMSE TUTAMAZ
 
- Son EuroLeague ve ING Basketbol Süper Ligi Şampiyonu Anadolu Efes'in ve koç Ergin Ataman üzerinde oluşan yeni sezon beklentileri için neler söylersiniz?  

 
- Ergin Ataman'ın deyimiyle, Efes'ten çalınan (!) bir şampiyonluk ve ikinci yıl gelen bir şampiyonluk var. Kadronun da büyük bölümünü, Sertaç dışında korudular... Geçmişte Efes'in başarısız olmasının nedeni sürekli olarak hem koç hem de oyuncu rotasyonu yaşamasıydı. Son 3 sezonda Ergin Ataman ile birlikte istikrarı yakaladılar. Dolayısıyla bundan sonra bu kadro yapısı korunduğu taktirde hem Avrupa'da hem de Türkiye'de Efes'in şampiyonlukları art arda gelir. Artık Efes'i kimse tutamaz! Çünkü takım, beraber oynamaya alıştı, herkes birbirini bilerek oynuyor. O Efes ruhu tekrar yakalandı. 
 
ALPEREN NBA'DE ÇOK BAŞARILI OLUR
 
- NBA Draftı'nda boy gösteren Beşiktaşlı Alperen Şengün'ü nasıl değerlendiriyorsunuz, yeni jenerasyonda en beğendiğiniz isimler kimler?

 
- Alperen Beşiktaş'ta ve milli takımda müthiş bir sezon geçirdi. İlk defa uzun süreler aldığı ING Basketbol Süper Ligi'nde MVP seçildi ve çok başarılı oldu. Doğal olarak NBA asistan koçlarının da ilgisini çekti. 
 
NBA'de gerekli çabayı gösterip, hak ettiği değeri göreceğini düşündüğüm Alperen Şengün, orada ülkesini en iyi şekilde temsil edecektir... Onun için NBA erken miydi? Hayır değildi!
 
Kendimden örnek vereyim... 90'larda NBA, Avrupa'dan fazla oyuncu almıyordu. Bana transfer teklifi gelince o dönem ülkede öyle bir vizyon olmadığı için kabul etmedim. Ama daha sonra Mirsad Türkcan NBA'i düşünerken, 'Hiç durma git' dedim. Mirsad'ın arkasından Hidayet (Türkoğlu), Mehmet (Okur), Ersan (İlyasova) gitti. 
 
Ben Alperen'in NBA'de çok başarılı olacağına inanıyorum, onun oynadığı basketbolu çok beğeniyorum. Alperen Şengün; koşan, ribaund alan, savunma yapan hareketli bir uzun... Bu özellikleriyle NBA'de kalıcı olur. Burada 1 sene iyi süreler alıp, oraya gitmesi bence erken değil...
 
Ayrıca Türkiye'de Beşiktaşlı Şehmuz Hazer'i çok beğeniyorum. Banvit'te oynadığı dönemden bu yana Şehmuz'u başarılı buluyorum. Yine Beşiktaş'tan Furkan Haltalı da iyi bir oyuncu. 
 
Bizim evladımız olarak sayabileceğim Yiğitcan Saybir de 2 aydır kondisyoner bir arkadaşımın eşliğinde çok iyi çalışıyor. Yiğitcan'ın kalıp olarak da iyi duruma geldiğini söyleyebilirim. Bakalım o da başarılı olacak mı? Onuralp Bitim'i de beğeniyorum; ama istediği yerlere gelemedi. Son olarak çıtır ile kıtır arası Berkan Durmaz'ı da başarılı bulduğumu ekleyeyim.

YORUMLAR

  • 0 Yorum