Neşe Ceylan Zengin

Neşe Ceylan Zengin


Protein tozu ve spor performansı

07 Şubat 2020 - 12:48

Protein tozu spor yapan elit veya elit olmayan sporcular tarafından oldukça sık kullanılan
bir takviye türü. Aslında kullanmadan önce bireyin protein tozunu kullanıp kullanmama
konusunda mutlaka uzmanlar tarafından yardım alması şart. Piyasada sayısız
takviye markası var ve içlerinde bulaşan riski fazla ve dozajını belirlemeden kullanılan
tozlar karaciğer ve böbrek yükünü arttırarak olumsuz sonuçlara sebep olabiliyor.

- Protein tozu nedir ve insanlar neden kullanmalı?

- Whey protein, piyasada protein tozu olarak en sık tercih edilen proteindir. Whey, bir süt proteini ve peynir yapımında kullanılıyor. Whey aslında tüm esansiyel aminoasitleri içeren bir tür ve bu yüzden tamamlanmış proteindir.

BCAA dediğimiz dallı zincirli aminoasitleri içerir. Ve kaslar için yakıt, protein sentezini hızlandıran ve bağışıklığı güçlendiren aminoasitlerdir. Çünkü vücut protein tozunu hızla emer ve bu da antrenman sonrası için hızlı protein sağlar.

Bir de kazein olarak kullanılan protein tozları vardır. Bu da süt proteinidir; fakat hızlı emilmediği için yatmadan önce tüketen sporcuların kas sentezler inin arttığı görülmüştür. Diğer kullanılan protein tozları ise soya, bezelye gibi bitkisel protein tozlarıdır.

- Protein tozları ne zaman ve nasıl kullanılmalıdır?

- Özellikle antrenman sonraları protein kaynakları ile kullanımı tavsiye ediyorum. Ancak yeterli proteine veya yemeğe ulaşılamadığı takdirde; su yer ine sütle ve içine meyve veya sebze gibi antioksidanlar eklenerek tüketilmelidir. Protein tozları kilo almak isteyen sporcular tarafından da kullanılabilir.

Özellikle bir oturuşta fazla hacimde gıda alamayan sporcular ara öğün olarak da tercih edebilir. İçeriğinde mono and digliserid, aroma vericili, kristalize fruktoz, mısır şurubu, kıvam arttırıcı yapay tatlandırıcılı (sükraloz/splenda, as esülfam K, aspartam vb.) bulunan ürünleri kesinlikle tercih etmeyin. Gastrointestinal problemlere sebep olabilir.

- İzole ve konsantre protein tozları arasındaki fark nedir?

- İzole protein tozları %90 protein içermektedir ve laktoz içeriği yoktur. Özellikle intoleransı olanlar tercih edebilir. İki tip de kolay sindirilir.

- Peki tüm protein tozları güvenilir mi?

- Tabii ki hayır. Özellikle takviyeler FDA (Food and Drug Administration) tarafından yurt dışında denetlenmiyor. Temiz içerik olamayan bir sürü ürün var. Hatta bazı protein tozlar ında söylenenin aksine düşük protein ve bolca şeker içeriği olabiliyor. Tabii ki mutlaka diyetisyene danışarak, ihtiyaç durumu belirlenmeli ve protein tozları duruma göre kullanılmadır. Protein kaynaklarının kendisinin tüketilmesi her zaman en doğru yoldur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum