Tolga Yenigün

Tolga Yenigün


Olmasaydı sonumuz böyle...

01 Eylül 2020 - 14:15

“26 yıldır basketbola büyük hizmetlerde bulunan Bandırma Basketbol ve İhtisas Kulübü, mali sorunlar nedeniyle ING Basketbol Süper Ligi’nden çekilme kararı aldı. Bandırma, altyapıya verdiği önemle ve basketbola verdiği diğer katkılarla, damaklarımızda unutulmaz bir lezzet bıraktı.”

1992 yılı, Türk basketbolunun büyük bir yara aldığı dönem olmuştu. Gerek altyapıya verdiği önemle birçok efsane ismi yetiştiren, gerekse 8 lig şampiyonluğuyla sportif anlamda zirvede olan Eczacıbaşı, İstanbul Anadolu Yakası’ndan çıkıp kısa sürede 2 lig finali ve 1 Türkiye Kupası sığdıran Paşabahçe, Mersin’den Çukurova Sanayi ve Gaziantep’ten Beslenspor, mali sorunlar nedeniyle faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmıştı.

Bu olaylardan 2 yıl sonra, Bandırma’nın ünlü markası Banvit’in fabrika çalışanları, aralarında bir takım kurup, daha sonra yerel müsabakalarda başarılı olacak; yıllar sonra ise bu Banvitspor, Türkiye’ye damgasını vuracak bir marka hâline gelecekti. 1992 yılında kaybolan takımların kaderini 28 yıl sonra yaşayacağını bilmeden…

Büyük hikâye ise 2004 yılında başladı. Daha sonra yönetim kısmında yer alacak Turgay Çataloluk’un da formasını giydiği Banvit, 2. Lig’den şu anki Basketbol Süper Ligi’ne çıktığı ilk sezonda, Avrupa’da bir başarı elde etti; FIBA Europe Cup’ta Güney Konferansı Şampiyonu ve Final Four dördüncüsü oldu. Daha sonra ligde istikrar yakalandı.

Orhun Ene’nin yönetiminde adım adım yükselen Bandırma’nın gururu, 2012-2013 sezonunda, Anadolu Efes, Beşiktaş gibi önemli rakipleri geride bırakıp adını finale yazdırmıştı. Banvit, her ne kadar Galatasaray'a seriyi 4-1 kaybedip kupayı İstanbul’a kaptırsa da, göstermiş olduğu performansla gönüllerin şampiyonu olmuştu.

2013-2014 sezonunda antrenör değişikliğine giden Banvit, ilerleyen yıllarda CSKA Moskova’yı 2 kez EuroLeague şampiyonu yapacak Yunan çalıştırıcı Dimitris Itoudis ile normal sezonda fırtına gibi esmiş; sadece 2 mağlubiyetle lider olmuştu. Lakin play-off yarı finalinde, yine Galatasaray engeline takılmıştı.

2014-2015 sezonu, Zoran Lukic ile bekleneni veremeyen Banvit’in Selçuk Ernak yönetiminde nasıl şahlandığını ve EuroCup’ta yarı finale kaldığını gördük. Bu dönemden itibaren Banvit’te yabancı isimler neredeyse sil baştan olmaya başladı; ama her sezon bir oyuncu sivrilip kendini EuroLeague’e taşıdı. 2015-2016 sezonunda Adrien Moerman, 2016-2017 sezonunda Jordan Theodore…

Kadrolarda önemli değişiklikler oluyordu; ama Banvit her sezon herkesi pozitif anlamda şaşırtmaya devam ediyordu. Bunun zirvesi, 2016-2017 sezonu oldu. 7-8 kişinin sıklıkla süre aldığı bir rotasyonla Saso Filipovski yönetimindeki Banvit, hem Türkiye Kupası’nı kazandı hem de FIBA’nın ilk kez düzenlediği Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde 2. oldu. Akabinde, o kadrodan Jordan Theodore Olimpia Milano’nun, takas ile Efes’ten gelen Furkan Korkmaz da NBA’in yolunu tuttu.

Günümüze doğru mali sıkıntılar ortaya çıksa da, Banvit bir şekilde kendini Süper Lig’de ilk 8’in içine soktu. Ancak Banvit markasının, yabancılara satılması sonrası sportif faaliyetlerde
yer almayacağını duyurması, tüm güzellikleri bir anda tepetaklak etti.

Geçen sezon olup olmayacağı konuşulan Bandırma, Gönen’den bir destek aldı, yoluna Tek Süt Bandırma olarak devam etti. İyi bir gidişat vardı. Fakat mali sıkıntılar iyice patlak verdi ve sezon ortasında tüm yabancı oyuncularla yollar ayrıldı. Üzücü haber 21 Ağustos tarihinde geldi. Bandırma BK, ligden çekilme kararı aldı.

Kulüp Başkanı Özkan Kılıç’ın evladı olarak gördüğü, altyapıdan sayısızca isim çıkaran, Türkiye’de basketbola mükemmel bir soluk getiren Bandırma şimdi yok. Söylenecek çok şey var ama… Umarız bir gün Bandırma gibi bir ekolü yeniden ait olduğu yerde görürüz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum