Tolga Yenigün

Tolga Yenigün


Eve dönüş

06 Ekim 2021 - 12:49

“THY EuroLeague’de bu sezon ilginç bir transfer dönemini geride bırakmak üzereyiz. 2021-2022 sezonunda bazı isimler eski yuvalarına geri döndü. Bazısı kariyerlerine başladığı noktaya geldi. Bazıları ise, çıkış yaptığı takıma gelerek eski günlerine kavuşmanın ve katkı sağlamanın peşinde. İşte, bu sezon THY EuroLeague’de eski takımlarına geri dönen 5 göze çarpan oyuncu!
 
1- ALEXEY SHVED (CSKA MOSKOVA)

Geldiği takım: BC Khimki
Bir önceki CSKA Moskova dönemi: 2006-2012
Geçen sezon EuroLeague istatistikleri (23 maç): 19.8 sayı, 3.7 ribaund, 7.7 asist, 1.3 top çalma
 
Sadece bu listede değil, THY EuroLeague’de sezon öncesi en flaş 5 transfer diye bir dosya yapsaydık, Alexey Shved yine bu isimler arasında olurdu. Geçen sezon hem CSKA Moskova hem de Shved için hayal kırıklığı bir sezondu. CSKA, Final Four’a kalsa da, yarı finalde Anadolu Efes’e, üçüncülük maçında da Olimpia Milano’ya yenildi. Aslında Fenerbahçe Beko’daki Covid-19 vakaları olmasa, belki de
yakaladığı yükselişle temsilcimiz, CSKA yerine Final Four’da olabilirdi.
 
Shved ise, bireysel olarak iyi işler çıkarsa da, mali sorunların patlak verdiği Khimki’de bütün yük onun üzerindeydi ve tek başına ne yapabilirdi ki? Şimdi tecrübeli gard, her zaman zirveyi hedefleyen ve onu NBA seviyesine getiren CSKA Moskova’ya geri döndü. Shved’in Mike James gibi kriz yaratmayacağı bariz. Rusya temsilcisi, sadece etkili bir şut opsiyonunu takımına eklemedi…
 
2- NIKOLA KALINIC (KIZILYILDIZ)

Geldiği takım: Valencia Basket
Bir önceki Kızılyıldız Dönemi: 2014-2015
Geçen sezon EuroLeague istatistikleri (34 maç): 10.4 sayı, 3.4 ribaund, 3.2 asist
 
Nikola Kalinic, eski formatta, Kızılyıldız ve Sırbistan Milli Takımı ile göstermiş olduğu performansla kendini göstermiş ve bu şekilde Zeljko Obradovic yönetimindeki Fenerbahçe Beko’nun altın çağı diyeceğimiz döneminde önemli roller oynamıştı. Tabii ki Kalinic’in kariyerindeki en iyi kısmı, sarı  lacivertli forma ile 2016-2017 sezonunda THY EuroLeague şampiyonluğunun geldiği dönemin ikinci yarısında attığı üçlüklerle damga vurduğu kısımdı. Fakat Nikola Kalinic’in yaşadığı sakatlıklar, onun performansını da olumsuz etkiledi. Yine önemli maçlar çıkarsa da, Sırp forvet o çıkışı bir daha yakalayamadı.
 
Geçen sezon Fenerbahçe Beko’dan Valencia’ya geçen Nikola Kalinic, İspanya’da pek fazla durmadı ve ülkesine döndü. Bakalım; Kalinic, Kızılyıldız’ın yeniden çıkış yakalamasını sağlayabilecek mi? Ya da şöyle soralım; Nikola Kalinic, Kızılyıldız bir çıkış yakalasa da, o çıkışta ne kadar etkili olacak? Bunu sezon içinde izleyip göreceğiz.
 
3- NICOLO MELLI (AX OLIMPIA MILANO)

Geldiği takım: Dallas Mavericks
Bir önceki Olimpia Milano dönemi: 2011-2015
Geçen sezon NBA istatistikleri (45 maç): 3 sayı, 2.7 ribaund, 1 asist
 
İtalyan forvet Nicolo Melli’nin nasıl bir strech 4 oyuncu olduğuna dair uzun uzun açıklamalar yapmaya gerek yok. Ancak bu durum Avrupa bazında etkili oldu. Yükseliş dönemi Olimpia Milano ile başlayan, daha sonra Brose’de yükselen ve Fenerbahçe Beko ile zirveye çıkan Melli’nin NBA’de oynayabileceği konuşuldu. Fakat Melli, NBA’de umduğunu bulamadı. İtalyan forvet, teknik olarak NBA’e uygun olsa da, o platform için uygun bir isim değildi. Zira geçen sezon ne Pelicans’ta ne de Mavericks’te istediği performansı tam anlamıyla gösterebildi.
 
Nicolo Melli için Olimpia Milano güzel bir adres. Çünkü hem Ettore Messina gibi deneyimli bir antrenör ile çalışacak. Aynı zamanda eski gücüne kavuşan eski takımının daha iyi yerlere gelmesi için tecrübesini konuşturacak bir Avrupa oyuncusu. Eğer Melli, Fenerbahçe’deki gibi oynarsa, İtalyan ekibini bir kez daha Final Four’a taşıyacak isimler arasında muhakkak olur.
 
4- JAYSON GRANGER (BASKONIA)


Geldiği takım: Alba Berlin
Bir önceki Baskonia dönemi: 2017-2020
Geçen sezon THY EuroLeague istatistikleri (28 maç): 8.1 sayı, 2.7 ribaund, 4.9 asist, 1 top çalma
 
Jayson Granger’ın Baskonia hasreti uzun sürmedi. Geçen sezon Bask ekibinden Alba Berlin’e geçen Uruguaylı gard, THY EuroLeague bazında takımıyla birlikte istediği gibi bir sezon geçiremedi. İyi bir şut opsiyonu olan Granger, Anadolu Efes’te gösterdiği performansların neticesinde Baskonia’nın radarına girip İber Yarımadası’na yolcu olmuştu. Jayson Granger, Baskonia formasıyla THY EuroLeague’de önemli roller aldı ve bu takımın yeniden play-off takımı modunda olduğu döneme denk geldi. Hatta ve hatta,
Granger’ın Baskonia’daki ilk döneminin son sezonu, İspanya Ligi şampiyonluğuyla taçlanmıştı.
 
Jayson Granger Alba Berlin’e geçen sezon geçti; ama ne kendisi ne de Baskonia play-off yüzü gördü. Uruguaylı gard, Wade Baldwin, Vanja Marinkovic gibi diğer başarılı ve potansiyel gardlarla birlikte, Bask Bölgesi’ndeki ikinci döneminde yepyeni bir sayfa açmayı ve yeniden başarılı sonuçlar almayı hedefliyor.
 
5- EDGARAS ULANOVAS (ZALGIRIS KAUNAS)


Geldiği takım: Fenerbahçe Beko
Bir önceki Zalgiris Kaunas dönemi: 2014-2020
Geçen sezon THY EuroLeague istatistikleri (28 maç): 4.5 sayı, 1.6 ribaund, 1.4 asist
 
Edgaras Ulanovas, gerek uzun zaman boyunca Zalgiris Kaunas’ta, gerekse Litvanya Milli Takımı’nda, ülke basketbolunun ekolüne uygun bir şekilde performans sergileyen bir forvet. Özellikle de 3 sayılık isabetleriyle kritik hamlelere imza atıyor. Ulanovas, geçen sezon Igor Kokoskov yönetimindeki Fenerbahçe Beko’da, geniş EuroLeague rotasyonunda yer aldı almasına ama… Edgaras Ulanovas, Kokoskov’un oynatmak istediği basketbola uygun bir oyuncu değildi ve bu da onun potansiyelinin Fenerbahçe Beko’ya yansıyamamasına neden oldu. Evet, Ulanovas’ın sarı lacivertli forma ile iyi maçları oldu; ama genele bakacak olursak, Ulanovas için İstanbul’da parlak bir sezon geçmedi. Zaten rakamlar da bunu kanıtlar nitelikte.
 
Deneyimli forvet, bir sezon aranın ardından Zalgiris’e geri döndü. Bakalım, Saras sonrasında, Schiller yönetiminde farklı bir yapıda olan ama Litvanya’nın temel yapı taşlarını yıkmayan Zalgiris’te Edgaras Ulanovas’ın dönüşü nasıl olacak?

YORUMLAR

  • 0 Yorum