Neşe Ceylan Zengin

Neşe Ceylan Zengin


Zerdeçal ve performans

05 Nisan 2019 - 09:32

Zerdeçal Asya kökenli bir baharattır ve binlerce yıldır da şifalı bitki olarak kullanılmaktadır. Zerdeçalın popülaritesi son yıllarda hızla yükselişe geçti. İçeriğindeki kurkumin adı verilen etken madde sebebiyle antikanserojen ve antiinflamatuvar yapısıyla bağışıklık sistemini oldukça güçlendiriyor. Özellikle sporcular üzerine yapılan çalışmalar da hızla artmaktadır.

Sakatlık dönemi ve sonrasındaki kullanımı ve faydaları, bağışıklık sistemini güçlendirmesi,
antrenman sonrası yorgunluğu geciktirmesiyle de sporcuların, hekimlerin ve sporcu diyetisyenlerinin de fazlasıyla kullanmayı tercih ettiği bir takviye hâline gelmiştir.

- Sporcularda kullanım alanları ve faydaları nelerdir?

- Özellikle egzersiz yapan bireyler aslında bir nevi katabolik sürece girmekte yani egzersiz,
metabolik süreçleri ve oksijen tüketimini arttırarak daha fazla serbest radikal oluşumuna neden olmaktadır ve bu da genel anlamda vücutta inflamasyona sebep olur. Yapılan çalışmalar zerdeçalın tavsiye edilen dozlarda ve uygun zamanda alındığında özellikle eklemlerdeki iltihaplanmayı en aza indirdiğini göstermektedir.

Bazı egzersiz türleri sporcularda kas hasarı veya yıkımına sebep olmaktadır ve bu da kanda kreatin kinaz denilen bir marker'in yükselmesiyle anlaşılmaktadır. Yapılan bazı çalışmalar zerdeçal kullanan sporcularda kreatin kinaz seviyelerinin düştüğünü göstermektedir. Yani kas hasarını veya yıkımını da önleyebilmektedir.

Üst üste yapılan antrenmanlar veya maç temposu sporcularda fazlasıyla bağışıklık sistemini de düşürebilmektedir. Mevsim geçişleri veya yorgunluk kaynaklı yemek yiyememe gibi pek çok problemlerle karşılaşmaktayız.

Bu dönemlerde özellikle zerdeçal kullanımının bağışıklık sistemini oldukça güçlendirdiğine dair pek çok çalışma mevcuttur.

- Maksimum fayda için kullanım şekilleri nedir?

- Zerdeçalın içindeki etken madde kurkuminin, insan vücudundaki biyoyararlılığı azdır yani kapsül şeklinde tüketilmesi maksimum fayda için tavsiye edilmektedir. Özellikle karabiberle birlikte tüketilmesi kurkuminin emilimini arttırmaktadır.

Aynı zamanda oral takviyenin 80-500 mg/gün arasında olması gerekmektedir. Fakat yapılan çalışmalar da 8000 mg gibi fazla alımlarda herhangi bir olumlu etki görülmediği bulunmuştur.

- Zerdeçal kullanımının herhangi bir sağlık riski var mıdır?

- Baharat şeklinde kullanıldığında düşük biyoyararlığı olduğu için belli bir tüketim dozu yoktur; ancak kapsül formun yüksek doz alımında yan etkileri olmaktadır. Kanın pıhtılaşmasını önleyen (aspirin vb.) ya da non-steroid antiinflamatuvar (majezik vb.) ilaçlarla kullanımı önerilmemektedir.

Bir de temelde yatan bir böbrek rahatsızlığı varsa 30 günden fazla kullanılmamalıdır. Aç karnınına yüksek dozda alındığında mide bulantısı gibi durumlar ortaya çıkabilir. Yine de herhangi bir takviye almadan önce mutlaka hekim veya diyetisyeninize danışın.

YORUMLAR

  • 0 Yorum