Neşe Ceylan Zengin

Neşe Ceylan Zengin


Yıldız sporcuların beslenme şekilleri

06 Nisan 2021 - 13:47

Şüphesiz başarılı bir sporcunun en önemli yakıtı besinlerdir... Doğru beslenme olmadan doğru antrenman veya başarılı bir müsabaka geçirmek çok da mümkün değil. Olması gereken vücut kompozisyonu da doğru beslenme düzeni ve şekli ile birlikte gelmektedir.
 
Dünyaca ünlü ve başarılı sporcular da aslında bu yolda ilerlerken pek çok kez farklı beslenme felsefeleri benimsemiş ve vücutlarına olan etkilerini ölçme metoduna gitmişlerdir. Tabii ki Türk sporcular için aynı şeyleri benimsemek, bizlerin beslenme şekline göre değişiklik göstermektedir. Yaşanılan coğrafya, besin çeşitliliği, kültürlere göre oldukça farklıdır.
 
Marc Gasol
NBA yıldızı İspanyol basketbolcu. Çocukken ve lise yıllarında basketbol oynamasına rağmen kilolu olan Gasol, vejetaryen bir arkadaşının vesilesiyle fast food, eklenmiş şeker ve içecek tüketimini bırakarak; sebze ağırlıklı beslenme şeklini benimsiyor. Hatta kendisine İspanya'da evinin bahçesine bir sera kuruyor ve taze sebze yetiştiriyor. İşlenmiş et tüketmiyor. Balık, taze meyve sebze, kuruyemişler ve tam tahıllı gıdalardan oluşan bir beslenme düzeni var.
 
Usain Bolt
Altı olimpiyat madalyası sahibi, kısa mesafe koşucusu. Beslenme şekli de oldukça farklı, hit antrenmanı öncesi sabahları tavuk kanatları yemeye bayılıyor. Hatta 2012 Pekin Olimpiyatları süresi boyunca yaklaşık 1000 adet tavuk nugget yediği raporlanmış. Kahvaltı da kızarmış muz veya tatlı patatesi tercih ediyor. Öğle yemekleri daha çok makarna ve tavuk, akşamları bezelyeli pirinç lapası ve domuz eti tercih ediyor.
 
Novak Djokovic
Dünya bir numarası Sırp tenisçi. Daha önce birçok beslenme şeklini deneyen Djokovic, koçunun da yardımıyla glutensiz beslenmenin kendine daha iyi geldiğini buluyor ve bu şekilde beslenmeye başladıktan sonra başarısının; antrenman dayanıklılığının daha da arttığını kendisinin daha zinde olduğunu belirtiyor. Bolca sebze, meyve, kuruyemişler, kuru baklagiller ve sağlıklı yağlar olmazsa olmazı.
 
Andy Murray
Dünyaca ünlü İngiliz tenisçi. Rutin egzersiz günleri müsli veya yulaf lapası ve devamında yumurta, domuz pastırması ve fasulyeyi kahvaltı olarak tercih ediyor. Öğle yemeğinde smoothieler, protein ve sebze tüketiyor. Akşam yemeğinde başlangıç olarak, çorba, salata veya deniz ürünleri tercih ederken devamında tavuk, patates ve sebze tüketiyor.
 
Venus Williams
Dünyaca ünlü Amerikalı tenisçi. Sabahları yeşil smoothie, meyve smoothie veya protein smoothie ya da yumurta beyazından omlet veyahut granola tercih ediyor. Öğle yemeğinde vegan restoranları tercih ederken daha çok pirinç, yeşillikler gibi bir menü oluşturuyor. Akşamları da tavuk ve salata tüketiyor.
 
Wayne Rooney
İngiliz eski futbolcu ve teknik direktör. Maç günleri cocopops ve muzu kahvaltıda tercih ediyor. Mental olarak kendisini rahatlattığını söylüyor. Tabii ki devamında makarna, tavuk, balık tüketiyor. Maçtan hemen önce gevrekli barları tercih ediyor.
 
Lionel Messi
Dünyaca ünlü Arjantinli futbolcu. Bitkisel bazlı beslenmeyi benimsemiş ve iyi kalitede zeytinyağı, tam tahıllar, taze sebze ve meyveler başlıca beslenme şekli. İşlenmiş şeker ve undan uzak duruyor. Kırmızı et tüketmiyor.
 
Görüldüğü gibi çoğu yıldız sporcu bireysel olarak coğrafya, sosyokültürel özellikler ve fizyolojik olarak vücutlarının verdiği tepkiye göre bir beslenme düzeni oluşturmuşlardır. Başarılı bir sporcunun beslenme şeklini benimsemek, diğer sporcuyu aslında başarıya götürecek diye bir gerçek yoktur.
 
Sporcular özellikle kendilerini ve bedenlerini iyi tanımalı, bağırsak sistemine de olumlu gelecek gıdaları tercih etmelilerdir. Başarının, dayanıklılığın artması ve sakatlık riskinin azaltılmasında beslenme çok büyük rol oynamaktadır.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum