Neşe Ceylan Zengin

Neşe Ceylan Zengin


Sporcular sıcağa nasıl adapte olur?

02 Eylül 2021 - 14:49

Açık veya kapalı bir profesyonel spor dalı yapılsa bile çoğu kulübün bu sıcak havalarda antrenmanlarına start vermesi ile; tansiyon düşmesi, aşırı terleme, yüksek nabız, aşırı yorgunluk gibi problemler ile sık karşılaşılmaya başlandı. 
 
Sporcuların sıcak kaynaklı yorgunluk semptomları nelerdir?
 
Yüksek kalp ritmi, yüksek hızda solunum, aşırı terleme, bulantı, baş ağrısı, kas krampları, ishal, bulanık görme, aşırı susama, düşük kan basıncı... Aslında temel sebep havaların sıcak olması olsa da, sporcuların antrenman adaptasyonunun olmaması da bu semptomları daha da arttırmaktadır.
 
Yani yeterli su içmemek, nefes almayan kıyafetlerle antrenman yapmak, koyu renk giyinmek, antrenman öncesi veya önceki gecesi alkol tüketmek, kronik rahatsızlıklara sahip olmak, sporcuların obez veya hafif şişman olması, ilaç kullanımı gibi durumlar da sıcak çarpmasının etkilerini hızlandırmaktadır.
 
Sporcular bu etkileri yaşamamak için ne yapmalıdır?
 
Antrenman saatlerini ayarlamak:
Hava durumunun çok sıcak seyretmesi halinde teknik sorumlular ve sağlık ekibinin kararıyla antrenmanlar daha uygun saatlere alınabilir.
 
Antrenman öncesinde ve sırasında hidrate olmak:
 Su hayattır. En doğru cümle galiba... Özellikle terle kaybedilen suyu mutlaka yerine koymak sporcuların hem performanslarını olumlu etkileyecek hem de dehidrasyona bağlı sıcak çarpmasını da engelleyecektir. Her 15-20 dakikada bir 50-100 ml suyu tüketmek gerekir. İzotonik sporcu içecekleri de hidrasyonu sağlayan en iyi yöntemlerden biridir.
 
Açık renk, hava alan formalar veya kıyafetler tercih etmek:
Koyu renkler sıcağı daha iyi absorbe edeceği için sıcak havalarda tercih edilememelidir.
 
Peki sporcu sıcak çarpması yaşıyorsa ne yapılmalıdır?

 
Eğer kusma veya solunum yetmezliği yoksa, öncelikle kenara alınıp, serinlemesine yardımcı olunmalıdır. Sonrasında ılık bir duş aldırılabilir, oturtulabilir veya uzanmasını sağlayıp ayakları kaldırılabilir, su, sporcu içeceği, limonata gibi bir sıvı almasına yardımcı olunabilir. Eğer semptomlar ilerlemiş durumdaysa mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum