Neşe Ceylan Zengin

Neşe Ceylan Zengin


Şeker bağımlılığından kurtulmanın 8 yolu

01 Ocak 1970 - 02:00

Şeker insanoğlunun doğduğu andan itibaren tercih ettiği ilk tattır aslında. Şeker de bir karbonhidrattır; fakat kan şekerini çok hızlı yükselten basit karbonhidrat grubuna girer... Aslında seçimlerimiz yine karbonhidrat olan yani şeker içeren kompleks yapıdaki tahıllar, meyve ve sebzeler olmalıdır.

Şekerin tadı hem bizi rahatlatmayı ve sakinleştirmeyi sağlayan endorfin salınımını uyarır hem de kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğü yenildikçe yenmek istenen bir tattır. Özellikle sporcularda yoğun egzersizle düşen kan şekerini yükseltmek için tatlı tüketimine bir düşkünlük söz konusu olur. 

Bu da aslında toparlanmayı bazen geciktiriyor ve vücut kompozisyonunda değişikliklere sebep olarak yağlanmayı arttırıyor. Peki bu duygudan kurtulmanın yolları neler?

1- GÜNE KAHVALTI ILE BASLAYIN

Gün boyu kan şekerinin normal sınırlarda gitmesini sağlamak ve şeker ihtiyacını en aza indirmek için kahvaltı çok önemlidir. Bütün gece boyunca kan şekeri düşük seyreder ve kahvaltı ile normal değerlere çıkar. Bu nedenle özellikle peynir ve yumurta içeren proteinden zengin bir kahvaltı vücudun gece boyunca düşük giden kan şekerinin düzenlenmesi ve şeker açlığının bastırılması için olmazsa olmaz bir öğündür.

2- DÜZENLİ YEMEK YİYİN

Öğün sıklığı ve sayısı kan şekeri düzeylerini normal sınırlarda tutmak ve şekere saldırmamak için çok önemlidir. Öğünler arasını çok açmak şekerli gıdalara yönelmeye sebep olur. Özellikle atlanan öğle yemeği ikindi de tatlılara, çikolataya yönelmeye sebep olur. 2,5- 3 saatte bir, atıştırmak kan şekerini dengeleyerek, şeker yeme isteğinin azalmasına sebep olur.

3- MEYVEYİ DOĞRU TÜKETİN

Özellikle meyvelerin suları yüksek oranda şeker içerir. Bu yüzden posalı olduğu için meyvenin kendisini tercih edin. Fakat ara öğünlerde özellikle meyveleri tek başına tüketmek yerine bir protein kaynağı olan yoğurt veya süt ile veya badem, fındık , ceviz gibi yağlı tohumlar ile tüketmek kan şekerinizin dengesini sağlamanıza yardımcı olur.

4- TATLI KRİZLERİNİZİ SAĞLIKLI ALTERNATİFLERLE BASTIRIN

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, sütlü veya beyaz çikolata yerine %70 - %80 kakao içeren bitter çikolata şeker ihtiyacınızın ciddi oranda azalmasına yardımcı olur.

Hazır veya paket dondurma yerine süt, buz, muz veya başka meyvelerin mikserden geçirilmesi veya light dondurmalar iyi bir alternatiftir. Bal, reçel, marmelat gibi gıdaların yerine taze veya kuru meyveleri tercih edin. Hurma da şeker ihtiyacınızı en aza indirecek sağlıklı bir alternatiftir.

5- YEMEKLERİNİZE BAHARAT EKLEYİN

Tarçın, kişniş, hindistan cevizi, karanfil ve kakule gibi baharatlar gıdalarınızı doğal yolla tatlandıracak ve şeker açlığınızı azaltacaktır. Özellikle gece yatmadan 1-2 saat önce içeceğiniz 1 bardak tarçınlı süt, gece boyu kan şekerinizi dengeleyecektir.

6- ŞEKER TERMİNOLOJİSİNE HAKİM OLUN

Agave, mısır şurubu, glikoz şurubu, yüksek fruktozlu mısır şurubu, sükroz, dekstroz, bal, şeker kamışı, meyve suyu konsantreleri de basit şeker grubuna girer. Bu yüzden gıdaları tüketirken içeriğine dikkat edin.

7- ETİKET OKUYUN

Ne kadar uzun içindekiler listesi, o kadar şeker bulunma ihtimali demektir. Bu yüzden light ürün diye adlandırılan gıdaları da alırken, etiketlerindeki şeker gramına da mutlaka bakın.1 çay kaşığı yani 4-5 gramdan az şeker içeren ürünleri tercih edin.

8- TATLANDIRICI KULLANIMINA DİKKAT

Tatlandırıcılar, özellikle şeker açlığında basit şeker kullanmamak adına sıkça tercih edilir. Fakat kullanılan miktar önemlidir. Her gün tatlı ihtiyacını bastırmak adına tatlandırıcılı tatlılar veya diğer hazır gıdalar şekere daha fazla istek uyandırabilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum