Neşe Ceylan Zengin

Neşe Ceylan Zengin


Profesyonel sporcularda kas kütlesi ölçüm yöntemleri

02 Nisan 2022 - 10:38

Vücudun kas kütlesi miktarını hesaplayan ya da ölçen çeşitli, metotlar vardır; fakat yüksek yüzdede ve kabul edilebilir invazif, yani girişimsel olmayan teknolojilerle kas kütlesinin ölçümü çok mümkün değildir... Yani bize %100 sonuç vermez; fakat biraz tahmin, biraz da farklı varsayımlar üzerine dayanmış çeşitli ölçüm yöntemleri vardır.
 
İnsan vücudunda iki çeşit ölçüm yöntemi vardır, biz bunları yağ kütlesi ve yağsız kütle -yağ içermeyen- aslında kas kütlesini de içeren kütle olarak değerlendiriyoruz.
 
Yağ kütlesi vücudun yağ yüzdesi kullanılarak hesaplanıyor bunu da; yağ yüzdesi x total vücut kütlesi = yağ kütlesi hesabıyla yapıyoruz. Kilonuzun geri kalanı; yani yağsız kütle içinde kas kütlesi, organlar, kemikler, cildin ve sıvının da olduğu kütle olarak geçiyor. Aslında sadece kas kütlesi bileşimini ölçmek sanıldığından daha karışık ve karmaşıktır.
 
Aslına bakarsak kas kütlesindeki değişimleri görebilmek için vücut çevresi ölçümleri de kullanılabilir, bunlar cildin altındaki yağ dokusunu içerir ve tabii ki yağ hücrelerindeki en ufak bir değişim sonuçları etkileyebilir.
 
Yani aslında deri kıvrım kalınlıkları dediğimiz yerleri skinfold kaliper dediğimiz cihazlarla ölçerek kas kütlesi hesabı da yapılabilmekteyiz. Peki kas kütlesi ölçümünde kullanılan diğer metotlar nelerdir?
 
24 saatlik idrar da kreatin tayini; bu yöntem toplam mevcut kreatin ile kreatinin idrar atılım arasındaki korelasyona dayanır. Neredeyse tüm kreatinin kas dokusu içinde olduğunu kas kreatin içeriğinin sabit kaldığını ve kreatinin aynı oranda atıldığını varsayar.
 
Vücut görüntüleme;
Burada anlatacağım metotlar aslında rutinde çok fazla kullanılan yöntemler değil... Çünkü hem çok pahalı hem de sıklıkla yapılacak metotlar değil; fakat profesyonel spor kulüplerinde veya profesyonel sporcular üzerinde bu yöntemler kullanılmakta...
 
DEXA (dual-Energy X-Ray Absorptiometry):
Yağsız yumuşak dokuyu görmeyi belirleyen bir görüntüleme metodu.

Toplam vücut potasyumu:
Vücudun toplam hücre kütlesini yani vücuttaki aktif büyüyen dokuları doğru bir şekilde bilirler ve bu da yağsız vücut kütlesini tahmin etmek için kullanılabilir. Bu ölçüm, toplam vücut proteininden alınan ölçümlerle birleştirildiğinde toplam organ ve kas kütlesini belirleyebilirsiniz.
 
MRI (Manyetik rezonans görüntüleme):
Bu görüntüleme yöntemi kas yavrum organların yani vücut dokusunun ölçümlerini en kesin şekilde yapan yöntemdir. Toplam vücut elektriksel iletkenliği (TOBEC); yağsız vücut kitlesini tahmin etmek için kullanılabilir.
 
Bilgisayarlı tomografi (BT):
Yüksek kaliteli görüntülemesi ile yağ ve yağsız vücut doku miktarlarını ayırt etmek, ölçmek için kullanılabilir. Yani diyetisyen ofislerindeki BIA denilen profesyonel cihazlarda gerçek kas kütlesi hesabı yapmak mümkün değildir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum