Neşe Ceylan Zengin

Neşe Ceylan Zengin


Kış için beslenme önerileri

04 Ocak 2021 - 16:20

Metabolizmanızı daha hızlı çalıştıran, kaliteli besin öğelerini içeren yiyecekler tüketerek, daha sağlıklı beslenerek kışı rahat geçirebilirsiniz. Ancak mutlaka yediklerinizden ve yeme düzeninizden düzenli egzersiz yapmaya dek bazı kurallara dikkat etmeniz gerekir.
 
1- Kahvaltının gücüne inanın
 
Kahvaltı deyip geçmeyin, gün içerisinde abur-cubur tüketiminizi en aza indirmek için sabahları kahvaltısız güne başlamayın. Tüm gece boyunca kan şekeri düşük seyreder ve vücudumuz düşük seyreden kan şekerini normal değerlere yükseltmek için basit şeker içeren atıştırmalıklara yönelir. Gün içerisinde bu ihtiyacınızı gidermek için sabahları özellikle peynir ve yumurta içeren, proteinden zengin bir kahvaltı yapmaya özen gösterin.
 
2- Öğün atlamayın
 
Ne kadar yoğun da olsanız öğün atlamamaya mutlaka özen gösterin. Öğünler arasını çok açmak, özellikle atlanan öğle yemeği ikindide tatlılara, cips ve çikolataya yönelmeye sebep oluyor.
 
3- Duygularınıza esir olmayın
 
Sağlıksız atıştırmalıkların ve abur-cubur tüketimini abartmanın sadece açlıktan kaynaklanmadığını hepimiz biliyoruz. Duygusal durumumuzun da bizim yemek seçimlerimizde etkisi var. Stresliyken, depresyonda veya yalnızken hatta mutlu
iken tatlı yeme isteği bir anda bilinç bulanıklığına sebep olup tavan yapmakta. O tatlıyı yemeden önce kendinize ‘bu tatlıyı yersem gerçekten iyi hissedecek miyim?’ diye sorun. Bazen durup düşünmek sağlıksız atıştırmalıklar yapmayı önlemeye büyük katkı sağlayabiliyor.
 
4- Atıştırmalıkları göz önünden kaldırın

 
Televizyon izlerken büyük boy patlamış mısır veya masanızda çalışırken şekerlemeler, kurabiyeler gibi tatlı atıştırmalıklar olmadan duramıyorsanız, onları gözünüzün önünden kaldırın. Böylece hem sağlıksız beslenmenin hem de fazla enerji almanın önüne geçmiş olursunuz.
 
5- Ev yapımı ürünler tüketin

 
Hazır veya paket dondurma ile gofret yerine süt, buz, muz veya başka meyveleri mikserden geçirerek kendi dondurmanızı yapabilirsiniz. Cips yerine ev yapımı, baharatlarla harmanlanmış fırın patates de bir diğer alternatifiniz olabilir. Taze
veya kuru meyveler veya 1 porsiyon meyve yerine geçen 3-4 tane küçük hurma da gün içerisindeki tatlı krizlerini önlemeye yardımcı olur” diyor.
 
6- Sebze ve meyve tüketin

 
Bol sebze tüketmeye özen gösterin. Sebze ve meyveler, baklagiller, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar, tam tahıl içeren yüksek lifli gıdalardan zengin beslenme kan şekerini dengelemeye yardımcı oluyor ve şekerli, nişastalı yiyeceklere yönelmeyi
engelliyor.
 
7- Evde yiyip çıkın
 
Sosyal ortamlara katılmadan önce evde mutlaka yüksek proteinli ve yüksek posalı besin tüketmeye dikkat edin. Böylece bol atıştırmalıklar nedeniyle sağlıklı seçimlerin yapılamayacağı bir durumdan uzak kalmış olursunuz.
 
8- Mutlaka egzersiz yapın
 
Canınız sağlıksız atıştırmalıklar ya da şekerli gıdalar çektiğinde hemen açık hava yürüyüşüne çıkın. Yürüyüşle ya da evde dans ederek isteğinizi bastırabilirsiniz. Egzersiz abur-cubur yeme isteğini azaltmakla kalmayıp, açlık duygusunu bastırmaya da yardımcı oluyor. Öte yandan egzersizle ya da yürüyüşle desteklenmeyen bir diyet, fazla kilolardan kurtulmada yeterli değil. Her gün ya da en azından haftada 3 gün mutlaka en az 45 dakika yürüyün.
 
9- Alışverişe karnınız tok çıkın
 
Özellikle aç çıkılan market alışverişleri o anki açlık ve gözü dönmüşlükle hatalar yaptırabiliyor. Yemeğinizi yedikten sonra alışverişe gidin. Böylece abur-cubur isteğiniz körelecek ve sağlıklı seçimler yapabileceksiniz.
 
10- Kendinizi ödüllendirin
 
Mutlaka diyet başarınızı bir şekilde kutluyorsunuzdur; ancak kendinizi sağlıksız atıştırmalıklarla ödüllendirmek yerine yeni bir elbise veya ayakkabı alarak bu isteğinizi en aza indirebilirsiniz” diyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum