Neşe Ceylan Zengin

Neşe Ceylan Zengin


Glutamin ve spor

16 Kasım 2019 - 14:17

Glutamin; vücut tarafından doğal olarak üretilen , bunun yanında takviye olarak ve gıdalardan da alınabilen bir aminoasittir. Glutamin bağırsak duvarında yer alan enterosit denilen hücrelerin enerji kaynağıdır, bu yüzden de bağırsak sistemi ve bağışıklık için çok önemlidir. Glutamin çok fazla olduğu için aslında vücutta kas ağrılarından, birçok hastalıklara ve strese karşı da yardımcıdır.

- Glutamin'in sporcunun bağırsak sağlığı üzerine olumlu etkileri nelerdir?

- Glutamin bağırsaklardaki dokuların sağlıklı kalmasını destekleyerek besin öğelerinin emilimine yardımcı olup, onlardan maksimum fayda görülmesini sağlar. Bağırsak duvarını aslında bir nevi korur. Bağışıklık savunmasını arttırır. Herhangi bir gast rointestinal rahatsızlıkta serbest radikal dediğimiz zararlı maddeleri nötralize etmektedir.

Sporcularda sindirim sistemi rahatsızlıklarını aslında sıklıkla görüyoruz. Bilinenin aksine sadece kabızlık ya da ishal durumu değil; bağırsaklarımız bağışıklık sistemimizden de sorumludur. Sporcuların bağışıklık sistemini bu açıdan da desteklemek şarttır.

Erkeklerde yapılan yakın zamandaki bir çalışmada Kron hastalığı olan bireylerde 2 ay boyunca takviye olarak alınan glutamin'in bağırsak geçirgenliğini arttırdığı bulunmuş. Bazı çalışmalarda da IBS denilen huzursuz bağırsak sendromlu hastalarda da glutamin'in, bütünsel olarak iyileştirmese de olumlu sonuçları verdiği görülmüş.

- Glutamin'in performans üzerine etkileri nelerdir?

- Glut aminin bağışıklık sistemine olumlu etkisi düşünülünce tabii ki bu da toparlanmadaki etkisini oldukça arttıracaktır. Uzun süren dayanıklılık sporlarında, örneğin uzun maraton koşuları, triatlon gibi sporlarda; glutamin seviyelerinin hızla düştüğünü görüyoruz. Takviye glutamin alımı; aşırı yorucu ve çok uzun antrenmanlarda glutamin düşüşünü dengeleyerek, bağışıklık cevabına bağlı olan yorgunluk, hastalık, düşük performansın giderilmesine yardımcı olur.

Glutamin hızlı toparlanmaya yardım ederek kas depolarının dolmasını sağlar, özellikle spora bağlı sakatlıklar sonrasında takviye olarak dışarıdan alımı; iyileşmeyi destekleyerek sporcunun daha çabuk dönmesini kolaylaştırır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum