Neşe Ceylan Zengin

Neşe Ceylan Zengin


Egzersiz sonrası tartıda fazla çıkmanın 5 nedeni

03 Aralık 2021 - 11:33

Özellikle sporcularla çalışırken en çok duyduğum şeylerden biridir: "Tartım neden yüksek çıkıyor? Sen bize kilo mu aldırıyorsun?" Hatta sporcu dışında sadece zayıflamak için egzersize başlayanlar da özellikle ilk haftalarda tartıda fazla çıkabiliyor ve bu durum bazı kişilerin sporu bırakmasına sebep oluyor.

Panik yapmayın bu ortak görülen bir durum ve geçici olma ihtimali çok yüksek. Gelin nedenlerini sıralayalım..

1- SU TUTULUMU

Egzersize başladığınızda vücudunuz, özellikle birkaç hafta yeni bir duruma adapte olmaya yavaş yavaş geçiyor ve en çok da kasları ilgilendiren bir durum oluyor. Egzersiz yaptığınızda bu durum vücutta inflamasyona sebep oluyor ve kas liflerinde minik yırtılmalar oluyor.

Dayanıklılık, direnç veya ağırlık antrenmanı yaptığınızda kas dokunuz stres altında oluyor. Örneğin her ağırlık kaldırdığınızda veya çalışma daha da ağırlaştığında kaslarda yıkım oluyor. Bu stres yırtıklara sebep oluyor; ancak kas hücreleri tarafından tabii ki onarılıyor.

Vücudunuz bu inflamasyonu onarmak için su tutuyor ki; onarımda kullanabilsin ve bu da tartıda fazla gelmenize sebep oluyor. Tabii ki fazlaca su içmek, toparlanma (recovery) için iyi beslenmek ve iyi uyumak en önemli tamir araçları.

Ayrıca kadın sporcular tabii ki mensturasyon dönemlerinde de tartıda fazla sonuçla karşılaşabilirler. Biraz sabrederseniz gerçek sonuçla karşılaşacaksınız.

2- GLIKOJEN DÖNÜŞÜMÜ

Vücudunuz, kaslarınız için gerekli enerjiyi; glikojeni, glikoza çevirerek sağlamaktadır. Düzenli egzersize başladığınızda vücudunuz, daha fazla glikojen depoluyor ve glikojen kaslarınıza gerekli yakıtı sağlamak için suya tutunmak zorunda. Vücudunuz egzersize alıştıkça ve rutine girdikçe depo formuna daha az ihtiyaç duyacaksınız ve kandaki glikozu vücut direkt kullanacak. O zaman da su kaybetmeye başlayacaksınız ve tartıda fazla çıkmayacaksınız.

3- TARTI ZAMANI

Tartılmak için aslında belli prosedürleri yerine getirmek gerekir. Özellikle spor sonrası tartıldığınızda buraya kadar bahsettiğim bazı nedenlerden dolayı fazla kilolu çıkarsınız... Tartılmak için en doğru zaman; gece, 12 saat açlık ve iyi bir 8 saat uyku sonrası ilk idrara çıkılmasının ardındandır. Tartı böylece doğru sonuç verir. Bu arada kadınlar için regl dönemlerinde tartı doğru sonuç göstermez.

4- SAĞLIK PROBLEMLERİ

Tiroid veya insülin direnci, damarsal hastalıklar, yoğun ilaç kullanımı, kortizol, psikoterapik ilaçlar ve benzerleri; vücutta fazlaca ödem yapmaktadır.

5- KAS KAZANIMI

Spor yaparken doğal olarak amaç, kas ağırlığını da arttırmak olduğu için tartıya çıktığınızda yağ yakıyor; ancak kas kazandığınız için ya aynı sonuçta kalıyor veya daha fazla kiloda çıkıyor olabilirsiniz. Ancak bu işi doğru yaptığınızı gösterir.

Kasınız varsa metabolik olarak daha hızlısınız demektir. Tartıdaki sonuca çok takılmayın. Kas kazanımı göründüğünden daha karmaşıktır. O yüzden tartı her zaman doğru sonucu vermez. Buna uzun vadede bakılması gerekir.

Başlarda kas kazanırken yağınız da artabilir. Çünkü yüksek protein alımına da bağlı, yağ topluyorsunuzdur; ancak yeterli kas seviyesine ulaştığınızda doğru beslendiğiniz ve doğru egzersiz yaptığınızda yağ yakmaya başlayacak ve tartıda gördüğünüz sonuç inecektir.

Eğer kas geliştiriyorsanız ve profesyonel sporcuysanız kaliper ile deri kıvrım kalınlığını ölçmeli ve bunu ayda 1 kez tekrar etmelisiniz. Baskülde tartılmak isterseniz, 15 günde 1 tartılmanızı öneriyoruz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum