Neşe Ceylan Zengin

Neşe Ceylan Zengin


Beslenmenin sakatlık riskleri üzerine olan etkileri

03 Kasım 2021 - 13:50

Sakatlık aslında sporcular için en korkulan durumdur; ancak sporcuların çoğu, yanlış beslenmeye bağlı olarak sakatlık risklerinin artabileceğinin farkında değil.
  
Sporcularda en sık görülen sakatlık veya spor yaralanması türleri; kemik kırıkları, kas, doku zedelenmeleridir ve aslında çoğunun altında diğer sebeplerin yanında yanlış beslenme düzeni yatar. Aslında en çok etkilenme yetersiz beslenmede ortaya çıkıyor. Kas ve iskelet sistemi yeteri kadar güçlenemiyor ve sık sık sakatlıklar ortaya çıkıyor.
 
Tabii ki yağ yüzdesi yüksek sporcularda da özellikle dizlere, bele, ayak bileğine binen yük de fazlalaştıkça sakatlık riskleri maksimum seviyeye ulaşıyor. Tek tip beslenme şekli en büyük etken...
 
Ya sadece protein, özellikle hayvansal kaynaklı protein tüketimi ya sadece sebze ağırlıklı beslenme ya da tam tersi hazır gıdalar ve fast food tarzı beslenmeye bağlı sakatlıklar gözlemleniyor.
 
Yayınlanan yakın tarihli bir araştırma (Oxford Üniversitesi Nuffield Nüfus Sağlığı Departmanı'nda beslenme epidemiyoloğu Ph.D. Tammy Tong'un çalışması) vegan, vejetaryen ya da pesketaryen diyet yapan kişilerin, omnivorlara (çalışmada et yiyicilerdir) oranla daha yüksek kemik kırığı riskini ortaya çıkartabileceğini ortaya koyuyor.
 
Kalça kırığı riskine bakıldığında, omnivorlara kıyasla; balık yiyenlerin yüzde 26, vejetaryenlerin yüzde 25 daha yüksek risk taşıdığı belirlendi. Veganların da yine et yiyenlere oranla 2.3 kat fazla riske sahip olduğu kanıtlandı. 
 
Etsiz kalmak, bu artan riskin suçlusu olmayabilir tabii ki; ancak kaynağı ne olursa olsun kemik sağlığı için önemli olan kalsiyum ve protein eksikliğidir.
 
Sporcular olarak, kemiklerinizi güçlü kılmak ve kırık riskini azaltmaya yardımcı olabilmek için beslenmenizde protein ve kalsiyum gibi besinleri yeteri kadar almanız önemlidir.
 
Sonuçlar, tüm hayvansal ürünleri beslenmesinden çıkaran veganların, omnivorlara göre kalça, bacak ve omurga kırık risklerinin daha yüksek olduğunu kanıtladı. 
 
Kalsiyum, kemiğin temel bir bileşenidir ve kırılgan kemik hastalığını (osteoporoz) önlemek için hayati önem taşır. Protein ayrıca kemik sağlığı için de önemli olabilir; çünkü bağırsaktan kalsiyum emilimini artırır ve kemik büyümesini ve gelişimini destekleyebilecek insülin benzeri büyüme faktörünün üretimini uyarır.
 
Tabii ki sebze her öğünde olmalıdır, kilo kontrolü sağlar ve vitamin mineral ve lif alımından sorumludur. Aynı şekilde meyve de...
 
Kaliteli yağ alımı dengeli olmalıdır ve zeytinyağı özellikle kırık riskini minimuma indirmektedir. Tabii ki kolajen alımı da kıkırdaklar ve bağ dokusu için hayati önem taşır.
 
Kısacası; sporcular her besin türünden gerektiği miktarda, yaptığı sporun türüne ve şiddetine göre beslenmelidir... Bu hem güçlü bağışıklık sağlar hem de sakatlık risklerini azaltır. Sık sakatlanan sporcuların, geriye dönüp beslenmelerini değerlendirmeleri gerekir. Ve mutlaka sporcuların diyetisyenle çalışmaları gerekmektedir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum