Tolga Yenigün

Tolga Yenigün


Öncü

01 Aralık 2020 - 12:02

Eğitim hayatını Darüşşafaka'da geçiren Yalçın Granit, yeşil-siyahlı basketbol kulübünün kurulmasına öncülük etti. Granit, Ali Sam Yen sayesinde tanıştığı Galatasaray'ın basketbolda 1950'li yıllarda elde ettiği "Yenilmez Armada" unvanında takımın önemli isimleri arasında yer aldı. Gelin Yalçın Ağabey'in basketbolumuza kattıklarına bir göz atalım...

Hayata gözlerini 88 yaşında yuman Yalçın Granit, Türk basketboluna adını altın harflerle yazdırdı. 17 Eylül 1932'de dünyaya gelen Granit, kısa süren aktif basketbol yaşantısında birçok ilke imza atarak Türk basketbolunu ileriye taşıyan isimlerin arasına girmeyi başardı.

Basketbol oynadığı dönemde Avrupa basketboluna da damga vuran Granit, özellikle Darüşşafaka ve Galatasaray tarihinde önemli bir yer edindi. Eğitim hayatını Darüşşafaka'da geçiren Yalçın Granit, yeşil siyahlı basketbol kulübünün kurulmasında öncülük etti. Sarı kırmızılı camiayla, kulübün kurucu başkanı Ali Sam Yen sayesinde tanışan Granit, Galatasaray'ın basketbolda 1950'li yıllarda elde ettiği "Yenilmez Armada" unvanında takımın önemli ismi oldu.

Granit, sadece 25 yaşına kadar oynadığı basketbolda kulüp takımlarındaki başarısını, A Milli Takım'a da yansıttı. Milli takımla 3 Avrupa Şampiyonası görüp en skorer isim olan Granit, 1952 Helsinki Olimpiyat Oyunları'nda da ay yıldızlı formayı terletti.

Yalçın Granit, efsaneleri arasına girdiği Galatasaray'la da ilginç bir şekilde tanıştı. Darüşşafaka'da eğitimini bitirdikten sonra 17 yaşında Ankara'da Mülkiye'den teklif alan Granit, Galatasaray Kulübü'nün kurucusu Ali Sami Yen sayesinde İstanbul'da kaldı.

Yalçın Granit, toplam 9 sezon formasını giydiği Galatasaray'la 5 şampiyonluk yaşadı. 1948 ile 1955 yılları arasında "Yenilmez Armada" unvanlı takımla 4 şampiyonluk elde eden Granit, 1 yıllık Fransa deneyimi sonrası 1955-1956 sezonunda da Galatasaray formasını terletti. Granit, o sezon beşinci şampiyonluğunu yaşadı ve 25 yaşında basketbolu bıraktı.

1952 Helsinki Olimpiyat Oyunları'nda dünya basketboluna kendini gösteren Granit, Fransa'ya giderek Avrupa'ya transfer olan ilk Türk basketbolcu unvanını elde etti. Fransa basketbolunun bir numaralı ismi kabul edilen ve daha sonra FIBA Başkanlığı da yapacak olan Robert Busnel'in dikkatini çeken Granit 1955'te Fransa'ya gitti. Fransa'da Racing Club
Paris formasını 1 yıl terleten Granit, aynı zamanda Busnel'in asistanlığını da yaparak koçluk kariyerine ilk adımlarını atıyordu.

Erken yaşta aktif basketbolu bırakan Granit, kurucularından olduğu Darüşşafaka'nın yanı sıra Galatasaray, Beyoğluspor, İTÜ ve Eczacıbaşı'nda da başantrenörlük yaptı.

Yalçın Granit, 1959-1960 sezonunda Darüşşafaka'ya ilk İstanbul Ligi şampiyonluğunu kazandırdı. Granit, 1964'te ise efsanesi olduğu Galatasaray'ın başına geçti. Sarı kırmızılılarla 1964-1965 ve 1967-1968 sezonlarında çalışan Granit, 1971-1974'te ise Eczacıbaşı'nın başantrenörü oldu.

Yalçın Granit, bir döneme şampiyonluklarla damga vuran İTÜ ve Eczacıbaşı'nın da temellerini atan isim olarak tarihe geçti. Granit, 1961-1962'de kısa bir süre A Milli Basketbol Takımı'nın da başında yer aldı.

Yalçın Granit, 1984 yılında ise Galatasaray'ın basketbol şubesinde yönetici oldu. Burada yaptığı çalışmalar hızla meyvesini verdi ve sarı kırmızılılar üst üste 2 yıl şampiyonluğa ulaştı. Efsane isim daha sonra Türkiye Basketbol Federasyonu ve yine Galatasaray'da yöneticilik görevleri yaptı. Bir dönem spor yazarlığı da yapan Granit'in hayatı birçok basketbol kitabına da konu olmuştu.

Darüşşafaka'da basketbolun kurucularından olan Yalçın Granit'in dev forması, Ayhan Şahenk Spor Salonu'nda asılı duruyor. 2014 yılında Darüşşafaka Kulübü, gerçekleştirdiği bir törenle Granit'in 4 numaralı formasını emekliye ayırarak Ayhan Şahenk Spor Salonu'na astı.

Işıklar içinde uyu Türk basketbolunun öncüsü Yalçın Granit...

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum