Melda Yakupoğlu

Melda Yakupoğlu


Vedalarla yüzleşebilmek

02 Mayıs 2022 - 16:28

"Bir basketbolcu olarak takım değiştirirken karşınızdaki size ayrılma adabıyla yaklaşmadıysa, bitirirken vedalaşma imkânı sağlamadıysa; siz içinizden sessizce vedalaşıp, kabullenme aşamasına daha hızlıca geçin. En önemlisi de çevrenizdeki güzellikleri iş fırsatlarını görmeye devam edin..."
 
Her sezonun başında lig başlıyor, güzel anlar yaşanıyor, her zaman işler yolunda gitmeyebiliyor... Bazen sorunlar çıkıyor, takımdan gitmeniz gerekiyor, onlarla geçirdiğiniz zamanın bitmesi gerekiyor ve hatta bitmesine izin vermek gerekebiliyor. Nasıl ki profesyonel spor hayatında bir takıma başlarken insanların birbirinden beklentileri varsa ayrılırken de var. Ayrılık anında da son dakikaya kadar bu beklenti sürüyor. Sağlıklı ayrılığı başarabilmek de olgun insanlardan beklenilenlerden...
 
Bazen takımdan ayrılırken hoş olmayan gerginlikler yaşanabiliyor. Ayrılık sebebinin ne olduğu, bu anlardaki gerginliği etkilese de profesyonel olmak; zor durumlar yaşansa bile daha nötr kalmayı ve kendi kişisel hak ve çıkarlarını korumayı gerektiriyor. Bazen takımda öyle anlar yaşanıyor ki; takım koçu, antrenman ya da yöneticiler ile anlaşamayan sporcular nötr kalmayı başaramayabiliyorlar. Öfke, kontrol kaybı gibi duygular yaşayabiliyorlar. Bu duygularla da yanlış hareketler yapabiliyorlar. Yapılmaması gereken hareketler de kişinin profesyonel kimliğine zarar verebiliyor.
 
Sıklıkla ayrılık esnasında yapılan hareketlerden bazıları, başka bir takıma geçtiğinde o takım hakkındaki grup içerisindeki sırların deşifre edilmesi, arkadan olumsuz yorumlar yapılması, medyada eski takıma dair göndermeler yapılması vb. olabiliyor. Bu tarz duygusal kontrolün kaybedildiği davranışlardan kaçınmak gerekiyor.
 
Bazen takımlardan ayrılırken kişiler oradakilerle vedadan ve bununla yüzleşmekten çekinirler. Bazı insanlar düşüncelerini açıkça söylemek istemezler, duygularını itiraf etmekten kaçarlar ve hatta yüzleşmekten problemleri etkili bir şekilde çözmekten, konuşmaktan kaçarlar. Bu davranış tarzı kendi yapıları sebebiyle de olabilir, karşı tarafı kırmamak için yapılmış bir davranış tarzı da olabilir. 
 
Profesyonel iş ilişkisini sonlandırmak için 'karşı tarafta nasıl bir etki bırakırım?' diye nasıl ayrılacağınızı düşünürken; aslında karşı tarafa daha çok zarar verileceği bu noktada gözden kaçar ve görülmez. O sırada yeni bir transfer gerçekleştirebilir, zaman kazanabilir, takım hakkında net kararlar alınabilirken söylenmekten kaçılan ayrılıklar zaman kaybı yaratır. Böyle bir gündem varsa mutlaka en kısa sürede birinci ağızdan gerçekleştirilmelidir. Bir başkası aracılığıyla yönetimin bilgisi olan ayrılıklar etik karşılanmaz.
 
Yeni takımınıza adaptasyon için kendinize vakit verin. Her takımın kuralları, taktikleri ve fırsatları başkadır, buna alışabilmeniz için kendi kendinize zaman vermelisiniz. Bir anda adaptasyon olmazsa kendinizi bu konuda baskılamayın. Kıyaslamalar yapmayın.
 
Takımınızdan dolayı size hayranlık duyan taraftarlar da olacaktır ve siz takım değiştirdiğinizde sevildiğiniz bir kitle tarafından eski sempatinizi kaybetme gibi ihtimallerle karşılaşabilirsiniz. Bunu kabullenmek sizi zorlayabilir; ancak yeni takımınızdan da sizi destekleyenler olacaktır.
 
İş konusunda sağlıklı ayrılık, iki tarafın ortaklıklarının sürmeyeceği konusunda hem fikir olduğunda, sorunları oturup konuşabildiklerinde olur. Karşı tarafın kendini ifade ediş biçimine izin verildiğinde, içinden gelenleri söylemesine izin verildiğinde, empati yapıldığında olur.
 
Ayrılığın bazı aşamaları vardır ve insanlar her türlü ayrılıkta kayıp hissiyatı yaşarlar. Gerek iş gerek insan ilişkileri gerek zaman olsun, hepsinden biraz kaybetmiş hissederler. Bitişinin veda ile olmasının her iki tarafın ruhsallığı için iyi olacağını öneririm. 
 
Veda süreci de duygusal olarak yeni işler için hazırlık yapabilmeye, çevredeki fırsatları görebilmeye yardımcı olur. Kişiler yarım kalmış hissetmezler. En azından saygılı bir ayrılık bu süreçlerin kolay geçmesi açısından fayda sağlar. Tatsız şeyler yaşanmış bile olsa bütün ilişkiler saygı adına bunu hak eder.
 
Ayrılık sonrasında eski takımınızdaki iş arkadaşlarınızla, yöneticinizle, takım koçunuz ile iletişimde kalabilirsiniz. Yine sık yapılan hatalardan biri onlardan gelen aramaları açmamak, mesajlarına cevap vermemek gibi durumlardır. İletişimin tamamen kesildiği durumlardır. Profesyonel iş hayatı size ne getirir bilinmemektedir. Birçok sporcunun takımı ile yolları ayırdıktan sonra başka takımlara transfer olup, sonra eski takımlarına döndükleri de olmaktadır. Siz profesyonel olduğunuz için aranızdaki ilişkilerinizi nitelikli kurarsanız, insanlar da ayrılık sonrasında sizi pozitif hatırlayıp iyi referans olacaklardır. Kimse yeni takımına eskisinden negatif referans ile başlamak istemez. Bu sebeple iletişiminizin güçlü olmasına özen gösterin.
 
Son olarak takımdan zorla ayrılmak zorunda kaldıysanız, aslında istemiyorsanız ve bu sizi üzüyorsa da bitmiş bir duruma daha fazla duygusal yatırım yapmayın. Bitirin! Genellikle her türlü ilişkisinde bitirme ile ilgili güçlük çekenler iş ilişkilerinde de bu konuda zorluk yaparlar. Karşınızdaki size ayrılma adabıyla yaklaşmadıysa, bitirirken vedalaşma imkânı sağlamadıysa; siz içinizden sessizce vedalaşıp, kabullenme aşamasına daha hızlıca geçin. En önemlisi de çevrenizdeki güzellikleri iş fırsatlarını görmeye devam edin.

YORUMLAR

  • 0 Yorum