Melda Yakupoğlu

Melda Yakupoğlu


Basketbol çocukların mental gelişimini nasıl etkiler?

05 Eylül 2023 - 12:53

Hemen hemen bütün sporlar çocuk gelişimi için yararlı olsa da basketbolun kendi içerisinde ekstra faydası vardır. Çünkü bir takım oyunudur... Takım oyunları, bireysel olanlara göre sosyal gelişimi de olumlu yönde etkiler.

Genellikle çocuklar 6-7 yaşlarında aileleri tarafından etkinlik faaliyeti için spor okullarına başlatılırlar ya da okulların yaz kampları ile sporla tanışırlar. Bazen aileler çocuklarını profesyonel bir sporcu olabilmesi için bilinçli bir şekilde spora başlatır ki bunun sayısı oldukça azdır, bazen de çocukları çok hareketli olduğu için enerjisini bir spor dalında atmasının iyi olacağını düşündükleri için onları, spora yönlendirirler ya da günümüzde tam tersi olarak çocuklar kapalı alanda, ev ortamında çok hareketsiz kaldıkları için, tablet, telefon, televizyon gibi teknolojik aletlerle çok vakit geçirdikleri için spor yapmaları faydalı görülür.

Ülkemizde ailelerin çocuklarını yönlendirdikleri sporlardan futbol bir dönem popüler olsa da günümüzde basketbol revaçta olmaya başladı. Basketbolun toplum içerisinde elit bir spor olduğu algısı vardır. Basketbol çocuklara ne sağlar ve kazandırır?

İlk olarak mental olarak güçlendirir. Dikkat, odaklanma, konsantrasyon, zamana bağlı çalışabilme, görsel ve mekansal becerileri güçlendirir.

Motor becerileri, büyük ve küçük kas gelişimini destekler. İnce motor dediğimiz kaslar örneğin bilek hareketi gibi... Kaba motor; koşmak, zıplamak, hızlanmak, dengede durmak gibi hareketleri de güçlendirir. 11 yaşa kadar soyut şeyleri algılamakta güçlük çeken çocuklar için önemli olan somut becerileri geliştirir.

Takım çalışması yapabilmeyi, kuralları, disiplini, rekabeti görür. Kurallara uyum göstermeyi, aksi hâlde takımını nasıl tehlikeye atabildiğini görür, takıma ait olabilmenin gururunu hisseder. Disiplin kazanır. Hareketler sonrası enerjisini boşaltır, akşamları rahatça uyku uyumasına yardımcı olur.

Uyku ve beslenme düzenine fayda sağlar. Bazı hormonların artmasına neden olur. Büyüme, boy uzaması, mutluluk hormonunu arttırma gibi faydaları vardır. Güçlü olabilmeye, vücudun fiziksel olarak dayanıklı olabilmesine neden olur. Atiklik ve çeviklik konusunda destek verir. Günümüzde çocuklarda görülen fazla kiloların verilmesine neden olur. Kas oluşumunu destekler.

Arkadaşları ile birlikte hareket edebilmesi, çevre edinmesi ve sosyalleşmesine yardımcı olur. Bir koç yardımı ile takım içi saygıyı, yardımlaşmayı, öncelik sağlayabilmeyi, paylaşmayı öğrenir. Sorumluluk alma konusunda iyileşir. Bir sporu ya da hobiyi uzun zaman sürdürebilmek özellikle çocuğun bir alanda istikrar kazanmasına neden olur ve bu istikrarı ilerleyen yıllarda hayatının başka dönemlerinde ve alanlarında kullanır. Dersleri, okul ve spor ile dengede durmayı öğrenir. Kötü alışkanlıklardan uzak durur. Sporcu yaşamını benimsemeye başlar.

Rakiplerine saygı duymayı, kaybedince yenilginin sorumluluğunu almayı öğretir. Bazı çocukların kaybetmeye toleransı neredeyse hiç yok gibidir. Bu sebeple de daha egolu ve narsisistik kişilik olmaya eğilim gösterebilirler. Ancak spor kendisinden de önemli olanın takım olduğu bilincini yerleştireceği için egosal davranışları daha geri planda kalır ve ben yerine biz demeyi öğrenir.

Özgüveni artar. İnsanlar onu izlerken bireyler yapabilmeyi, topluluk önünde performans gösterebilmeyi öğretir. İletişimin artmasına yardımcı olur. 

Günümüzde artık bazı alanlarda iyi olmak ve işi profesyonelce yapmak bazı üniversitelerde burs imkanı bile yaratmaktadır. Bu sebeple spor hem çocukların kişisel gelişimi hem fiziksel ve ruhsal gelişimini etkilediği için sürdürmeye değer bir alandır. Bu konuda aileler olarak siz bilinçlenin ki çocuklarınızı nasıl bir sporcu gibi yetiştirebileceğinizi ve bu alanda neler yapabilmeni gerektiğini öğrenin.

YORUMLAR

  • 0 Yorum