Melda Yakupoğlu

Melda Yakupoğlu


Hakemlerin psikolojisi

09 Haziran 2024 - 10:25

"Sıklıkla hakemlerin şaibeye karıştğı, yanlış karar verdiği, başka bir takımı desteklediğine dair söylentiler ortaya atılır. Mesleği icra etmek isteyen hakemlerin; bu tarz ismini, kariyerini karalayabilecek şeylerden uzak durarak olgun ve süreçleri denge de tutabilecek bir kişiliğe sahip olması gerekir.""

İzlediğiniz maçlarda oyunculara odaklanırken birçok zaman o karşılaşmayı yönetmek zorunda olan hakemleri ve aslında ne kadar önemli bir görev üstlendiklerini gözden kaçırabiliyorsunuz. Taraftarlar bazen hakem kararlarını sorguluyor, onları suçlayabiliyor, onlara sayıp sövebiliyor, takımlarının kaybedip kazanmasında onları sorumlu tutabiliyor. Hatta bazı maçlarda şiddete uğramış hakemler dahi var. 

İzlediğiniz maçlarda arka planda böyle rolü olan hakemlerin de psikolojilerinin ne kadar önemli olduğuna değinmek ve bu konuda farkındalık kazandırmak istedim. Hakemlerin zaman zaman zorluk yaşadıklarında psikolojik destek almalarının doğru olacağını düşünüyorum. Gelin şimdi maçın kilit noktalarından biri hakemlere değinelim... 

Baskı altında hakemlerin psikolojisi nasıl, neler hissediyorlar ve ne tür özelliklere sahip olmalılar?

Öncelikle haklarında birçok iddia olan hakemlerin maçlarda nötr ve adaletli olması önemlidir. Sıklıkla hakemin şike yaptığı, yanlış karar verdiği, başka bir takımı desteklediğine dair söylentiler ortaya atılır. Hakemlerin bu tarz ismini, kariyerini karalayabilecek şeylerden uzak durarak olgun ve süreçleri denge de tutabilecek bir kişiliğe sahip olması gerekir. 

Kendi kişisel düşünceleri, tutuğu takım ile doğrular arasında nötr ve sağlıklı kararlar vermelidir. Hiçbir takımı kayırmamalı, bu söylentilerin bile çıkmasına izin vermemelidir. Ancak hakemler bunlara ne kadar dikkat ederlerse etsinler bazen bu tarz söylentiler çıkar. Bu durumlarda da bu baskılar içerisinde kendi psikolojik durumlarını korumaları gerekir. 

Kriz anlarında süreci yönetebilmesi, sporcularla iletişimin kuvvetli olması, karşısındaki kişi sinirliyse ona göre yaklaşım göstermesi, kendi sakinliğini ve soğukkanlılığını koruması, basın ile olan ilişkilerinin iyi olması mesleki açısından olmazsa olmaz özelliklerdendir. 

Maç içerisinde olanları, hamleleri doğru değerlendirmesi, kaçırmaması, dikkatli olması, olayların başını ve sonucunu iyi değerlendirmesi, verdiği kararların arkasında durması, tüm baskıya rağmen doğru olan kararı alması şarttır.

Ayrıca hakemler dış faktörlerden etkilenmemelidir. Bazen medyadaki yorumlar onları etkileyebilir ve ilerleyen maçlarda doğru karar alma yetisinde sıkıntı yaşayabilirler. Ancak her zaman kontrol odağının kendisinde olması gerektiğini, dış uyaranlardan etkilenmemesi gerektiğini bilmeliler. 

Hakemler aynı zamanda psikolojilerinin yanısıra fiziksel olarakta bir sporcu gibi kondisyonlu olmalı ve maçı takip edebilecek fiziksel efora sahip olmalıdır. Hem fiziki hem de mental açıdan iyi olmaları ve maçlara böyle hazırlanmaları onların kariyerlerini olumlu anlamda etkileyecektir...

YORUMLAR

  • 0 Yorum