Melda Yakupoğlu

Melda Yakupoğlu


Yeni yıl yeni kararlar...

03 Ocak 2024 - 16:26 - Güncelleme: 03 Ocak 2024 - 19:22

Yine bir yıl daha bitti, yeni bir sene önümüzde... Bu demektir ki yeni kararlar verebilmenin ve uygulayabilmenim tam zamanı... Bu yıl uygulanırsa ve hayatın içine entegre edilirse maksimum performans sağlayacak önerilerden bahsettim. Bu öneriler size ilham olabilir veya kendi kararlarınızı ve hedeflerinizi de belirleyebilir, listenize ekleyebilirsiniz.

Öncelikle alınan kararlar için ertelemeden hemen uygulamaya başlamanın iyi olacağını düşündüğüm için bu madde ile başlamak istedim. En sık yapılan kişinin başarısını aşağı çeken madde 'erteleme' yapmaktır. Bu yıl, düşün, karar ver ve başla mottosunu edinebilirsiniz. Erteleme yapmamalısınız.

İstikrarlı olmak, organize olmak
Hayattaki her kararda organize olup uygulamaya geçmek iyi bir alışkanlıktır. Bu alışkanlığınız yoksa yeni yıldaki hedeflerinizin başında gelmelidir. İyi bir başarı grafiği, istikrar olmazsa olmazlardandır. Tabii ki spor yaşamı içinde başarınız bazen iniş ve çıkışlar gösterebilir ama bu dönemseldir. Bütünen bakıldığında başarı grafiğinizin genellikle iyi olması beklenir. En azından rutin ve ortalamayı korumak gerekir.

İyi kararlar vermek 
Verilen kararların organize olup uygulanmasının yanında, iyi kararlar vermek de gerekir. Alınan yanlış kararlar sporcunun yaşamını olumsuz etkileyebilir.

Ruh sağlığını korumak 
Fiziksel sağlık kadar ruh sağlığınızı da koruyacak şeyler yapmak gerekir.

Uyku düzenine dikkat etmek 
Sıklıkla psikoeğitimlerimde ve terapi seanslarımda danışanlarımın uyku düzenlerinin bozuk olduğunu görürüm. Ya çok uyuduklarını ya da geceleri uykuya dalmakta güçlük çektiklerini söylerler. İyi bir uyku spor yaşamı için çok önemlidir. İyi bir dinlenme ve istirahat olmazsa yeterli enerji ve performans olmaz. 

Egzersizlere önem vermek
Kendi başınıza yaptığınız egzersizleri daha keyifli hâle getirirseniz onu yapmak için daha fazla motive hissedersiniz. Örneğin hoşunuza giden bir müzik eşliğinde bunu açık havada yapabilirsiniz. Zaman tutup bir yarışmaymış gibi kendi kendinizi deneyebilirsiniz. Stresin eşlik ettiği şeyler motivasyonunuzu yitirmenize neden olur... Bu sebeple bu yıl minimum stres maksimum keyif düşüncesiyle yola çıkarak nelerin sizi mutlu ettiğine, egzersizlerinizi nasıl daha keyifli hâle getirebileceğinize odaklanın. Genellikle insanların zihni olumsuzu daha sık görmeye ve strese kapılmaya eğilimli olur. Bu döngüyü kırmaya çalışın. Kahvenizi elinize alın, programınızı organize edin.

Özel hayat ve spor dengesini sağlamak
Sevdiklerinizle vakit geçirmek enerjinizi yükseltecektir. Sürekli profesyonel spor ve iş yaşamına odaklanırsanız sevdiklerinize vakit ayırmakta güçlük çekersiniz. Bu dengeyi bulabilmek hem mutlu olmanızı sağlayacak hem de sizi huzurlu ve dingin tutacaktır. Özellikle tartışmalı evlilikler ve ilişkiler, moral bozan arkadaşlıklar hakkında düşünmek zihni çok meşgul eder. Buralardaki çatışmaları çözmek yeni yıl için iyi bir başlangıç ve hedef olabilir.

Kendine vakit ayırmak ve sınırlarını belirlemek
Spor dışında sizi mutlu eden aktiviteler edinmeye çalışın. Yaşamın diğer alanlarından edindiğiniz tecrübeler sizi olgunlaştırır. Düşünce yapınızı değiştirmenize yardımcı olur ve hayatta zihninizi dağıtabileceğiniz hobilerinizin olması, bunaldığınız zamanlarda destekleyici rol oynayacaktır.

Fitliği korumak
Formunuzu korumak, yeme düzeninize dikkat etmeniz gerekir. Bunun için sağlıklı şeyler pişirin. Kimi insan yediğine içtiğine önem vermez ve özellikle yalnızsa öğünleri geçiştirebilir ya da duygusal olarak çok yemek isteyebilir. En çok da erkek sporcuların kendilerine sağlıklı yiyecekler hazırlamaları büyük bir adım sayılacaktır. Mutfak hem terapi olacak hem de sağlığa dikkat için kendinizi önemsemenizi sağlayacak. Bu alışkanlığı edinmek bu sebeple çok önemli, sağlıklı beslenin.

Aslında basitmiş gibi görünen bu maddeleri uygulamaya başladığınızda yaşamınızda çok şeyin değiştiğini göreceksiniz. Düzen kendini başarı, motivasyon, huzur şeklinde gösterecektir. Yeni yılda kaostan, karışıklıklardan, belirsizliklerden ve stresten mümkün olduğunca arınmaya çalışın. 

Sağlık ve mutluluk dolu bir yıl dilerim...

YORUMLAR

  • 0 Yorum