Melda Yakupoğlu

Melda Yakupoğlu


Basketbola başlama nedeni: Neden basketbolu seçtim?

02 Eylül 2022 - 16:55

"Mesela birçok sporcu geçmiş yaşantısını hatırlarken, o dönemlerde birçok eksiklik yaşadığından bahseder. Şu anda imkânların çok fazlalaştığını ama geçtiğimiz yıllarda spora yönlendirme bilincinin daha az olduğunu, yeni yeni yaygınlaşmaya başladığını söyler. Dolayısıyla profesyonel sporcuların bu alana başlama şekilleri ve spora yönlenme öyküleri önemlidir."
 
Birçok sporcu spora başlama sebebinin ne olduğunu henüz bilemiyor ve kendisini tanıyamıyor. Hatta spora hangi yaşlarda başladığını bile hatırlayamıyor. Özellikle küçük yaşta spor yapmak bir oyun sebebiyken nasıl profesyonel bir basketbolcu olduklarına dair de çok fikir sahibi değiller. Ancak spora başlama nedenleri yetişkin ve profesyonel bir sporcu iken takım içerisinde önem arz eden bir konu hâline gelebiliyor. Nasıl olduğunu inceleyelim...
 
Öncelikle küçük yaşlardan aileler bazen hareketli olan çocukları enerjilerini boşaltmaları amacıyla spora yönlendirebiliyorlar ardından da başarılı oldukça ve yaş ilerledikçe bunu profesyonel bir meslek hâline getirebiliyorlar. Burada şans ve başarı faktörü önemli oluyor. Birçok yıldızın doğuş şekli böyle olabiliyor. Çocukken başlayıp yetenekli olup şansı da yaver gittiğinde çok iyi bir takım tarafından keşfedilebiliyor. Ancak bu durum herkes için aynı olmuyor. Çok başarılı olsalar dahi keşfedilemeyen ve hak ettikleri hâlde yıldızı parlamayan birçok sporcu olabiliyor.
 
Spora başlama nedeni hareketlilik olan çocuklar aslında yetişkin spor yaşamlarında bazen sıkıntılar yaşayabiliyorlar. Örneğin dikkatleri çabuk dağılabiliyor veya o dönemki hareketlilik hâli bir anksiyete, kaygıdan ileri geliyorsa bu kaygıyı kontrol etmekte güçlük çekebiliyorlar. Spor bu enerjinin boşaltılması için çok iyi bir etkinlik olsa bile profesyonel anlamda bu işi yaparken başlama nedeni sadece hareketlilik, kaygı, oyun ya da aktivite olan kişiler yerine gerçek anlamda çocukluktan yetiştirilmiş sporculara ihtiyaç vardır. Spor ciddi bir iştir ve en baştan kurallarıyla disiplinli bir eğitim gerektirir. 
 
Spora daha başka birçok sebep ile başlamış kişiler vardır. Ergenlikte popüler olabilmek için bu alanla uğraşmak, bir basketbol takımına kabul edilmek, akranlarına karşı üstünlük kurmak, lider olmak, tanınır olmak gibi başlama şekilleri de vardır. Ergenlikte cinsel dürtülerin dışa vurumu da sebep olabilir. Spor bunların hepsine iyi gelse bile ciddi bir egzersiz ve düzenle yapıldığı zaman başarı getirir. Çoğu zaman spora devam konusunda ailelerin sözü geçer. Asıl istediğimiz o dönem çocuğun kendisinin buna karar verip ailesinin desteği ile bunun eğitimini profesyonelce aldırmaya başlamasıdır. Bu alanda yeteneği, geleceğe planları, adımları uzmanlarla birlikte geliştirilmelidir. Bu sebeple de ne kadar önce kendisini tanıyabilirse o kadar kararlı olur ve hem kendisi ile hem de ailesi ile eğitimi planlanabilir.
 
Basketbolcular kendilerini tanımak için kendilerine şu soruları sorarak işe başlayabilirler, özellikle de kendinize soracağınız bu sorulardan fark edeceksiniz ki geçmişinizdeki bazı yerlerde ya kontrol sahibi değilsiniz ya yeterince desteklenmemişsiniz ya da olayları tam olarak hatırlayamıyorsunuz. Günümüzde şartlar git gide daha iyi olsa bile bu sorulara profesyonel anlamda dört dörtlük yetiştim diyen basketbolcular daha azınlıkta kalacaktır.
 
“Neden basketbolu seçtim?” Basketbol bir takım oyunudur. Acaba neden bireysel bir spor yerine takım sporu seçtim? Bunda kendi kontrolüm var mıydı, yoksa tamamen akış içerisinde mi gelişti? Kendimi kontrol sahibi olarak görüyorsam ve istekle takım sporu seçtiysem, bunu sürdürebilmekte güçlük çektim mi? Bir gruba ait hissedebildim mi, benim kişilik özelliğime ters düşen bir durum oldu mu, istek ve motivasyonumu koruyabildim mi?
 
Spora nasıl başladım? Bu alana başlarken profesyonel bir sporcu olacağımı biliyor ve planlamış mıydım yoksa yine doğal akış içerisinde kendimi iyi bir sporcu olurken mi buldum? Takımım ve başarılarımın üzerinde kontrol sahibi olduğumu düşünüyor muyum? Kaç yaşında spor yapmaya başladım? O anlara ait anılarımı hatırlıyor muyum? Zorlandığım, istemediğim zamanlar oldu mu? O dönemlerde beni destekleyen birileri oldu mu? Profesyonelleşmem için yeterli destek sağlandı mı? Bu konuda ailem bilinçli miydi? Daha farklı olabilir miydi? Eksiklikler, yetersizlikler ve imkânsızlıklar oldu mu?
 
Mesela birçok sporcu geçmiş yaşantısını hatırlarken, o dönemlerde birçok eksiklik yaşadığından bahseder. Şu anda imkânların çok fazlalaştığını; ama geçtiğimiz yıllarda spora yönlendirme bilincinin daha az olduğunu, yeni yeni yaygınlaşmaya başladığını söyler. Dolayısıyla profesyonel sporcuların bu alana başlama şekilleri ve spora yönlenme öyküleri önemlidir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum