Melda Yakupoğlu

Melda Yakupoğlu


2023 yılında neleri değiştirmeli?

13 Ocak 2023 - 16:58

Geride bıraktığımız 2022 yılını nasıl değerlendirirsiniz? Maçlarda nasıldınız peki ya da antrenmanlarda? Geçen yıl profesyonel basketbol hayatınızda kendinize kattığınız bir yenilik var mıydı? Kendinizi ne anlamda geliştirdiniz? Kaç maçta yeterli hissettiniz, kaçında yeterince iyi olmadığınızı görüp durumunuzu kritik ettiniz? 

Yeni bir yıl yine geldi, her yıl biterken ve başlarken bütün bir yılın analizini kendinize yapıyor musunuz? Bütünüyle iyi bir sene miydi, kötü müydü, neler beklediniz, neler umdunuz, neler buldunuz? Bu yıl sizi en çok mutlu eden şeyler neydi, en çok mutsuz eden, şaşırtan, endişelendiren ve heyecanlandıran şeyler nelerdi? Yaşadığınız olaylara nasıl anlamlar yüklediniz? 

Her yeni bir yıl başlarken sporcuların geçirdikleri seneye dair daha farkındalıklı olmasını faydalı bulurum. Bunun için sakin bir kafayla durum değerlendirmesine ihtiyaç vardır. Hiç düşündünüz mü yıllar geçerken bir sonraki yıldan ne umuyorsunuz? Herkes birbirine iyi dilekler dilerken, mutlu, sağlıklı, bol kazançlı, aşk dolu, başarılı vs. gibi birçok özellik sayar. Peki hepsi bir arada olsun diye temenni ederken siz gerçekten ne istediğinizi biliyor musunuz? 

Gelin bu sene hayatınızda bir şeyleri değiştirme yılı olsun. İşe bütün davranışlarımızın temeli olan psikolojimizi iyileştirmekle başlayalım. Otomatikleşmiş davranışlarınızı, kalıplaşmış yaşamınızı bozan bazı düşüncelerinizi değiştirerek işe başlarsanız iyi bir psikolojiye sahip olabilirsiniz. Bu 10 maddeye dikkat!

1- Kendinize iyi bakın

Sporcular kendilerine iyi bakmak için günümüzde birçok yol deniyorlar. Örneğin fiziksel sağlıklarını korumak için ve meslekleri olduğu için spor yapıyor, yediklerine içtiklerine dikkat ediyor, gerekli vitaminleri ve ilaçları kullanıyor, yenilikleri takip ediyorlar. Ancak konu psikolojik sağlıklarına geldiğinde problemlerin üstünü çoğu zaman kapatıyor ve kendiliğinden geçer diye bekliyorlar. Oysa psikolojik sağlık en az fiziksel sağlık kadar önemli bir durumdur. Eğer mutsuz, üzüntülü, kaygılı, öfkeli, korku doluysanız, hayata baktığınız pencerede bu şekilde olacak ve davranışlarınız duygu durumunuzdan etkilenecektir. 

2- Duygu ve düşünce kontrolünü öğrenin

Birçok sporcu duygusal kararlar alırken mantığını devre dışı bırakır; ama sonucunda da zarar görebilir. Birçok sporcu da tamamen mantığı ile hareket ederken duygularını hep göz ardı eder. Terapiler bu iki ucun arasında bir kontrol sağlamayı öğretir. Bunu öğrenip uygulamaya geçirmek önemli bir gelişim olacaktır. 

3- Kendinizi geliştirin

Yeni her şey beynimizi geliştirir. Yeni aktiviteler yapmak, hobiler edinmek, yeni arkadaşlıklar - dostluklar edinmek, yeni yerler görmek gibi... Tüm bunlar eski alışkanlıklarından uzaklaşıp zihninin otomatikleşmiş şekilde davranma eğilimini de kıracaktır. Kendini geliştirmenizin hayatın her anı içerisinde olabileceğini unutmayın. Yaşadığınız her iyi yada kötü deneyim bir hayat dersi. Örneğin yolunda gitmeyen ilişkilerden hayat dersi çıkarmak ve bir sonrakinde ona göre davranın.

4- Sınır koyun

İnsanlarla ilişkinizde nerede zarar görebileceğinizi kestirip yerine göre mesafenizi ayarlamayı öğrenin. Birçok kişi kendilerini üzse dahi karşı taraf için fedakarlık yapmaktan, hayatından, kararlarından ödün vermekten kendini alıkoyamaz. Sınır koymayı öğrenmek ilişkilerin ayarında gitmesine de yardımcı olur.

5- Toksik ilişkilerden uzak durun

Bazı ilişkiler toksiktir. Yani kişiyi üzer, yaşamından zamanı, mutluluğu ve birçok önemli şeyi alır götürür. Bu tarz toksik ilişkilerden uzak durmak gerekir. Yeni bir yıl daha iyi insan ilişkileri kurabilmek ve eskiyle vedalaşmak için ideal bir başlangıç olabilir.

6- Düzen kurun

Hayatınızda düzen kurmayı deneyin. Uyku saatleriniz, yeme düzeniniz, size iyi gelen rutinlerinizle; dağınık yaşamınızı nasıl daha kaliteli hâle getirebileceğiniz üzerine düşünün ve uygulamaya geçin.

7- Ertelemeyin

Yeni yılda alınan kararların sene içerisinde uygulanamaması gibi bir durum vardır. Bu erteleme yapmanızdan kaynaklanır. Bu sebeple bu yıl ki kararları ertelemeyin. Hemen başlayın.

8- Kötü alışkanlıklarınızı değiştirin

Bugün değiştireceğiniz kötü alışkanlıklar yarınlar için çok şey ifade edecektir. Zorlu görünse bile denemeye değer, bu yıl değiştirmek istediğiniz yanlarınızı, alışkanlıklarınızı bulup başlangıçlar yapın.

9- Geçmişten arının

Sizi üzen birçok şey yaşadığınıza eminim; ama bütün bunları içinizde tutmanız, geçmişle vedalaşmamanız ne yazık ki şu anınızı da bozuyor. Bu sebeple geçmişin yüklerinden arınıp şu ana odaklanmayı öğrenmek, anda kalabilmeye çalışmak güzel bir hedef olacaktır.

10- Olayları büyütmeyin

Olayları adeta bir felaketleştirme tarzıyla büyütmekten arınmak en önemlisi. Daha olaylar gerçekleşmeden sonucunu olumsuz düşünüp moralinizi ve motivasyonunuzu bozmayın. 

Sporcuların bir çoğu kişisel gelişimin sadece spor üzerinde olduğunu düşünerek yazdığım şeylerde gelişim göstermenin spor performansını arttıracağını, hayat kalitesinde iyileştirme sağlayacağını ve yaşamını düzene sokacağını düşünmez. Bu maddelerde atılan adımlar düzenli bir yaşam sağlar ve bu da yaşamın her alanında etkili olur. Söylediklerimin birçoğunu genel bilindik şeyler gibi algılasanız bile çok az kişinin yaşamında bunları gerçekten uygulayabildiğini unutmayın. 

Herkese farkındalıklı, kişisel gelişim dolu güzel bir yıl diliyorum…

YORUMLAR

  • 0 Yorum