Levent Leventci

Levent Leventci


Türk işi Final Four

08 Haziran 2019 - 13:14

"THY EuroLeague'de aradığı kupayı bulamayan Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko, gözünü Türkiye'ye çevirdi... Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi'nde yarı final eşleşmelerinde Efes, Galatasaray Doğa Sigorta ile eşleşirken, Fenerbahçe'nin rakibi ise geçen yıl finalde karşılaştığı TOFAŞ oldu. Artık sıra şampiyonluk yolunda son kozların oynanacağı kritik 'Haziran'a geldi... Türk işi Final Four'da söz sırası basketbolumuzun yıldızlarında..."

EFES ARDINA BAKMADI

Dominant bir oyunla normal sezonun lideri olan Anadolu Efes, Basketbol Süper Ligi çeyrek final serisinde Hakan Demir’i takımın başına getirdikten sonra büyük bir çıkışa geçen ve 2. yarıda tartışmasız ligin en başarılı takımlarının arasında yer alarak ligde 8. sırayı kapan Banvit ile karşılaştı.

Hem ligde, hem de EuroLeague’de harika bir sezon geçiren Anadolu Efes, serinin favorisiydi. Ancak EuroLeague Final Fouru'ndan sonra kısa süre içinde lig play-off'larına dönmek her zaman zordur. 3 yabancıyla oynayan Banvit, genç oyuncularının enerjisi ve son dönemde yakaladıkları form durumuyla birlikte tehlikeli bir takım olduğunun sinyallerini açıkça veriyordu.

İlk maç çok dengeli başladı. Banvit, Jordan Morgan/DJ Shelton uzun ikilisinin etkili performansları ve Rıdvan Öncel/Tolga Geçim/Şehmus Hazer gibi önü açık genç oyuncuların katkılarıyla soyunma odasına 44-41 önde girdi. Efes, ilk yarıda sakatlanan
yıldız guard Vasilije Micic’i 2. yarıda riske etmedi.

İkinci yarının başlarında tansiyon yüksekti. Banvit’in en etkili hücum silahı Jordan Morgan, faul problemine girdi. 3. çeyreğin ortalarına doğru Efes Başantrenörü Ergin Ataman, üst
üste iki teknik faul alarak oyundan ihraç edildi. O andan sonra özellikle Adrien Moerman/Bryant Dunston ikilisiyle oyunun iki alanını da domine eden Efes, 81-72’lik skorla ilk maçı kazanmayı başardı. Moerman/Dunston ikilisi toplam 49 sayı, 18 ribaund, 7 asist, 1 top çalma, 2 blokla maça damgalarını vurdu.

Birinci maçta olduğu gibi, ikinci karşılaşmanın ilk yarısında da denge vardı. Tolga Geçim/Metehan Akyel/Ragıp Berke Atar gibi yüksek potansiyelli genç oyuncuların etkileyici
performanslarıyla oyunun kontrolünü elinde tutan Bandırma ekibi, soyunma odasına 41-38 önde girdi.

Efes, 3. çeyrekte Larkin ve Simon’un dümene geçmesiyle oyunun kontrolünü ele geçirdi ve skor üstünlüğünü ele alarak farkı açmayı başardı. Bir daha arkasına bakmayan Anadolu
Efes, 87-77’lik skorla maçı kazandı ve yarı finale çıkma hakkı kazandı. Efes adına Larkin/Beaubois/Simon üçlüsünün toplam 51 sayı, 20 ribaund, 19 asistlik performansı belirleyici oldu.

İki maçı toplam 19 sayı farkla Anadolu Efes kazandı; ancak kalite ve mücadele anlamında iyi ve denk bir seri izlediğimizi söyleyebiliriz. Bu seri sayesinde Banvit altyapısının ülke basketbolu için önemini bir kez daha görmüş olduk.

Sadece 3 yabancı ve kendi altyapısında çıkan oyuncularla oynayan Banvit, Avrupa ikincisi Anadolu Efes’e karşı son ana kadar mücadeleci olmayı başardı. Lig şampiyonluğunu hedefleyen Anadolu Efes için sert ve zorlu bir ilk tur sınavı oldu. Ancak bu seride fire vermeyen Efes, Final Four’da olanları unutup tamamen lige konsantre olduğunun sinyallerini verdi.

ASLAN DİKENLİ YOLDAN 

Sezona yavaş başlayan Galatasaray Doğa Sigorta, Ertuğrul Erdoğan yönetiminde sezonun
ortalarından itibaren önemli bir istikrar yakaladı ve iki sezonluk aranın ardından saha avantajıyla play-off'lara kalmayı başardı.

Sezona başlarken kamuoyunun küme düşme hattının üstüyle play-off yarışının alt sıralarının arasında olmasını beklediği Gaziantep Basketbol, sezon boyunca savunma temelli iyi bir basketbol oynadı ve beklentileri bir hayli aşarak 5. sıradan play-off'lara
kalmayı başardı.

Normal sezonun son haftasında bu iki takım karşılaşmış ve maçı kazanan sarı kırmızılılar, bu seriye saha avantajıyla girmeyi başarmıştı. Galatasaray, seriye ufak farkla favori olarak
girdi; ancak denk ve sert bir seri bekleniyordu.

İstanbul’da oynanan ilk maç, Aslan’ın kontrolünde geçti. 2. çeyrekte maçın kontrolünü eline alan ve farkı çift hanelere yükselten Galatasaray, farkın kapanmasına izin vermedi ve 79-61’lik skorla galibiyete ulaştı. Yüksek yüzdeyle 13 sayı üreten Caner Erdeniz, sarı kırmızılılar adına maçın anahtarı oldu. Gaziantep'in Hırvat oyuncusu Marko Tomas, bu maçta sakatlandı ve serinin geri kalanında forma giyemedi.

Gaziantep’te oynanan ikinci maç, çok heyecanlı geçti. Shaq McKissic-Aaron Harrison düellosu şeklinde geçen ilk 3 çeyrekte oyun ve skor çok dengeliydi. Son çeyrekte maç çok sertleşti.

Oyunun ana odağı savunmaya dönünce bu alandaki farkını konuşturan Gaziantep Basketbol, son çeyrekte Cimbom'a sadece 8 sayı izni verdi ve 79-69’luk galibiyetle seriyi dengeledi. 19 sayı, 4 ribaund, 4 asistle oynayan Shaq McKissic, maçın yıldızı oldu.

Serinin karar maçına iyi başlayan taraf Galatasaray Doğa Sigorta oldu. Mücadeleye çok verimli hücum ederek başlayan sarı kırmızılı ekip, takımdaki herkesin katkı vermesiyle birlikte oyunun kontrolünü tamamen eline geçirdi ve maçın büyük bölümünü çift haneli farkla önde götürdü. Hem hücumda, hem de savunmada takım hâlinde çok etkili olan Aslan, Gaziantep Basketbol’a 16 top kaybı yaptırmasının etkisiyle 89-77’lik skorla maçı kazandı ve yarı finale yükseldi.

Bu seride Galatasaray Doğa Sigorta’nın takım hâlinde bir bütün olarak hareket ettiğini söylemek lazım. Yabancı oyuncuların hepsi belli çizgilerde katkı verdi, yerli oyuncular sorumluluk almaktan çekinmedi. Gaziantep adına serinin öne çıkan oyuncusu Shaq McKissic oldu. Her maçta çift haneli skor üreten McKissic, bu seride toplam 56 sayı üretti.

Gaziantep Basketbol adına başarılı bir sezon geride kaldı. Savunma temelli istikrarlı basketbol oynandı, çoğu oyuncu seviye atladı, takım içinde keyifli bir aile ortamı yaratıldı. Galatasaray için sezon devam ediyor. Kapasitelerini parkeye iyi yansıtan Ertuğrul Erdoğan’ın öğrencileri, iki sezonluk aranın ardından Galatasaray’ın ligde yarı finale kalmasını sağladı.

Sarı kırmızılıların yarı finalde Anadolu Efes’e karşı işi çok zor. Ancak takım hâlinde oynamayı iyi bilen ve taraftarlarının desteğini arkasına alınca parkede büyüyen Galatasaray Doğa Sigorta, yarı finalde Efes’e karşı tüm şansını deneyecek. Ancak Avrupa’nın en formda takımlarından biri olan Anadolu Efes, bu serinin büyük oranda favorisi…

FENER DÖNDÜNCÜYÜ ARIYOR

Özellikle son 2 sezonda ligde büyük bir dominasyon kuran Fenerbahçe Beko, bu sezon
ise biraz zorlandı. Çoğu otoritenin normal sezonu ilk sırada bitirmesini beklediği Fenerbahçe, harika başladığı sezonunun ortalarından itibaren ligde 3 mağlubiyet aldı ve liderlik koltuğunu Anadolu Efes’e kaptırdı.

Sezona güçlü bir kadroyla giren ve dönem dönem dalgalı performanslar sergileyen Türk Telekom, son bölümde hata yapmadı ve 7. sıradan play-off'lara girmeyi başardı.

Son dönemde birçok farklı oyuncunun sakatlığıyla boğuşan ve kalan oyuncuların yorgunluklarının artmasıyla performans anlamında normal çizgisinden uzaklaşan Fenerbahçe Beko, bu sebeplere rağmen bu seriye ağır favori olarak başladı.

Burak Gören yönetimindeki Türk Telekom, serinin ilk maçına muhteşem start verdi. Parkenin iki tarafında da Fenerbahçe Beko’ya üstünlük kuran Türk Telekom, ilk yarıda farkı 20 sayı civarına çıkarmayı başardı. Ancak fark 20 sayılara geldikten sonra, savunmada vidaları sıkan ve Sloukas/Melih/Guduric/Kalinic dörtlüsüyle skor bulan Fenerbahçe, taraftarlarının desteğini arkasına alarak momentumu ele geçirdi ve 82-72’lik skorla maçı kazandı.

İkinci maçın genelinde parkede denge vardı. Toplam 30 üçlük atılan bu maç, adeta bir dış şut düellosu gibi geçti. Sarı lacivertlilerin kısalarının etkili performanslarına, TJ Campbell/
Sylven Landesberg ikilisiyle cevap veren Türk Telekom, bu iki oyuncusunun son çeyreği iyi oynaması sayesinde 88-85’lik skorla maçı kazandı ve seriye denge getirdi. Campbell/
Landesberg ikilisi bu maç toplam 10 üçlük isabetiyle toplam 45 sayı üretti.

Üçüncü maçı kendi sahasında 92-59 kazanan Fenerbahçe Beko, seride durumu 2-1’e getirdi ve yarı finale yükseldi. Ancak bu serinin genelinde yaşanan gerginlik, parkedeki basketbolu gölgeledi.

Sürekli hakem kararları tartışıldı, sivri açıklamalar yapıldı, dönem dönem oyuncular ve tribünlerle yöneticilerin arası gerildi... Bunların basketbolumuz adına hoş şeyler olmadığını
ve bize hiçbir fayda sağlamayacağını hatırlatmakta fayda var.

Türk Telekom adına bu sezon geçiş sezonu gibiydi. Geçen sezon TBL’de mücadele eden Türk Telekom, Süper Ligi’e dönüşünün ilk sezonunda play-off'lara kalmış oldu.

Fenerbahçe Beko için sezon devam ediyor. Yorgunluklarla ve sakatlıklarla boğuşan Obradovic'in öğrencileri, üst üste 4 defa lig şampiyonluğunu kazanmak için elinden geleni yapıyor.

Ancak bu yolda önce TOFAŞ engelini, daha sonra finaldeki rakibini geçmesi gerekiyor sarı lacivertlilerin. Fenerbahçe Beko, form olarak zirvede değil; ama bu dönemlerdeki sorunları
çözmek için gereken tecrübeye sahip.

TOFAŞ UYGUN ADIM

Geçen sezon Orhun Ene önderliğinde hem ligde hem de kupada finale kalarak eski günlerine geri dönüşünün sinyallerini veren TOFAŞ, yine istikrarlı bir performans sergiledi ve Basketbol Süper Ligi’nde normal sezonu 3. sırada tamamladı.

Tecrübeli koç Dusko Ivanovic yönetimindeki Beşiktaş Sompo Japan, sezon içinde maddi problemler yaşamasına, Jason Rich/Ivan Buva ikilisini kaybetmesine ve dönem dönem sakatlıklarla mücadele etmesine rağmen ligde 6. sırayı kapmayı başardı.

Kaliteli oyunculara ve işleyen bir düzene sahip olan TOFAŞ, takımın yıldızları Rich ve Buva’yı kaybettikten sonra 4 yabancıyla oynayan ve hücum stratejilerini büyük ölçüde değiştirmek zorunda kalan Beşiktaş karşısında seriye favori olarak girdi.

Hem ilk hem de ikinci maç dengeli başladı. İlk yarılarda enerji seviyesini üst seviyede tutabilen ve Joe Alexander’ı hücumda etkili kullanarak oyunun içinde kalan Kartal, ikinci yarılarda TOFAŞ’ın enerjisine ve daha derin, daha kaliteli kadrosuna cevap veremedi.

İlk maçı Bursa’da 102-76 kazanan TOFAŞ, ikinci maçı Akatlar’da 82-73 aldı ve yarı finale yükseldi.

Bursa temsilcisi adına seride belirleyici faktör olan iki oyuncu Sammy Mejia ve Travis Trice oldu. Artık adını TOFAŞ efsaneleri arasına yazdırmaya hazırlanan Sammy Mejia; iki maçta toplam 42 sayı, 10 ribaund, 8 asistle oynadı. Mejia, sergilediği bu performansla serideki en iyi oyuncu olduğunu ispatladı.

TOFAŞ adına Travis Trice’ın performansı umut vericiydi. Takımın hücum sisteminde önemli rol oynayan Diante Garrett’ın sakatlığı sonrası sezonun son döneminde Bursa temsilcisinin
kadrosuna katılan Trice, hem kendi skorunu yaratma hem de takım arkadaşlarına pozisyon yaratma konusunda etkileyici işler yaptı. Trice, bu serideki iki maçta toplam 34 sayı, 9 ribaund, 14 asist üretti. Maçların belli bölümlerinde Trice, Anadolu Efes’in yıldızı Shane Larkin’in performansından esintiler sundu.

Beşiktaş adına saha dışı sıkıntıların sıkça konuşulduğu ancak parkede önemli karakter gösterilen bir sezon sonlanmış oldu. Oyuncuların son ana kadar mücadeleyi bırakmamasını
takdir etmek gerek.

TOFAŞ adına bu sezon yine başarı sayılacak. EuroLeague Final Four’una iki takım gönderen ligimizde yarı final oynamak, başarılı bir sonuç. Geçen sezon yarı finalde Efes’i etkileyici bir oyunla saf dışı bırakan Orhun Ene’nin öğrencileri, yine bunun benzerini yapmaya çalışacak. Ancak işleri hiç kolay değil. Hem rakipleri Fenerbahçe, geçen sezonki Efes'ten daha güçlü hem de TOFAŞ geçen sezonki çizgisinin biraz altında.

YORUMLAR

  • 0 Yorum