Burçin Badem

Burçin Badem


Bizim ekipler

01 Aralık 2023 - 14:48

Turkish Airlines EuroLeague bu sezonunu artık 3 takımla takip ediyoruz. Tarafı olduğumuz ekipler Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko’ya Ergin Ataman’ın Panathinaikos’a transferiyle Yunan ekibi de eklendi. Maalesef üçü de tam olarak ritmini bulmuş değil.

'Bizim Ekipler'in ortak noktası 3’ünün de ne yaptığını ve ne yapacağını henüz kendileri de tam olarak ön göremiyor. Sanki hâlâ üç takımda sezon öncesi hazırlık döneminde gibi sorunlarla boğuşuyor.

Savunma sertliği Anadolu Efes ve Panathinaikos’un en büyük sorunuyken Fenerbahçe Beko’nun kimin, ne zaman, nasıl, nereden şut atacağını bilinmezliğine kadro yapılandırmasında yaşanan sakatlık ve belirsizlikler sebep... Takımdan göndermek istedikleri Nick Calathes’i 18 dakika ortalamayla oynatmak zorunda kaldılar.

Bir de bence basketbol zekası ve hücum becerileriyle Sertaç’tan yeterince faydalan(a)mıyorlar. Sertaç Şanlı mı formsuz yoksa koç kararı mı bilmiyorum ama daha fazla sayı atıp rakiplere sorun yaratmak istiyorlarsa iyi bir Sertaç’ın aktif duruma gelmesi lazım. Bu arada yaralanma yaşayanların tedavi süreçleri ve döndüklerinde gösterecekleri performans takımın yönelimine karar verecektir. Kasım ayının son günü evlerinde karşılaşacakları Real Madrid maçında sahanın her iki tarafını da kusursuz oynamaları gerekiyor. Siz bu yazıyı yayınlandığında umarım harika bir maç seyretmiş oluruz.

JONES'TAN HINES ÇIKAR MI?

Anadolu Efes, çok kötü başladığı sezonu toparlamaya başladı. Özellikle savunmada baskılı alan yarı saha ve 3/4 saha trap zone press denemeleriyle Erdem Can’ın ekibi sonuç almaya başladı. Savunma kaynaklı sayılar üreterek tempoyu yükselten Anadolu Efes özellikle Partizan maçının 4. çeyreğinde müthiş bir oyun sergiledi… Shane Larkin’in yönetime el koyduğu final periyodunda Will Clyburn de 5. oyuncu olarak dahil olması gerektiğine karar verince keyifli bir galibiyet oldu. Temsilcimiz normal MTM savunmada ciddi problem yaşıyor.

Tyrique Jones’dan yeni bir Kyle Hines yaratabilme ihtimali kısa dönemde yok gibi. Özellikle Avrupa basketbolunun olmazsa olmazı adam değişmeli pick and roll savunmasında hiç kısa ve çabuk ayaklı bir uzun savunması yapmıyor. Çok enteresan dikey patlamaları gösterişli işlere imza attırmasına rağmen savunma ayaklarında sahada yatay hareketi bence bu seviye için yeterli değil. Lacivert beyazlıların en istikrarlı oyuncusu kuşkusuz Darius Thompson… Yirmi sekiz yaşındaki ABD'li oyuncu, Barca karşısındaki kötü oyunundan sonra tüm maçlarda gösterişsiz ama seviyeli bir katkı yapıyor. 

EuroLeague’de ilk başantrenörlüğünü yapan Erdem Can’ın şu anda yapılacaklar listesinde en tepede, savunma seviyesini yükseltmek yer alıyor. Temel Men To Men savunmada Zizic, Pleis, Jones ile kısa değişimlerinde sorun yaşarken özellikle kısaların aşağıya inmek zorunda kaldığı durumlarda da savunma ribaundu problemi var. Şu anda savunma ribaundunda ligde 16. sırada yer almaları korkutucu! Yedikleri sayı ortalaması 86! Bu soruna çözüm bulmadan istikrar sağlamaları imkânsız…

BİR ŞEYLER EKSİK USTA…

Hani anneniz, eşiniz yeni bir yemek denediğinde size tadım yaptırıp fikriniz sorarlar; siz de eksik bir şeyler olduğunu anlamanıza rağmen neyin noksan olduğunun tam olarak tanımlayamazsınız ya…
- Tuzu mu? Yaaani, tarhun da mı koysaydın acaba?
- Peki ya acısı yerinde mi?
- Valla anlayamadım. Biraz acı ama sanki biber yanmış gibi...
İşte Yoncalar'ın oyununu seyrederken hissettiğim aynı bunun gibi bir şey…

Pozisyonlara bakarsak 1 numaraya en az 1 oyuncu lazım Kendrickk Nunn, Ergin Hocamı keser mi bilemedim! Onun uzun yıllardır alışık olduğu becerikli, zeka küpü, lider, yıldız oyuncular gibi olmadığından eminim. Açıkçası pozisyonunun gerçek adamı 3 oyuncusu var. Onlar da uzunlar Lessort, Grigonis ve Mitoglu… Bu üçlüye eklememiz gereken Kostas Sloukas benim için her daim özellikle bu sezon daha da çift taraflı bıçak gibi…

Galibiyet serisine bağladıkları son 4 maçta 88 sayı atıp, 76 sayı yediler. Özellikle geçiş hücumlarında topu koşturmaya başladıklarında kolay sayı üretip savunmaları hırpalıyorlar. Bu da moralli bir takımın daha verimli savunma yapmasını sağlıyor.

Sezonun kalanında daha iyi savunma ve daha ne yaptığını bilen hücum beklentisiyle bizim üçlüyü seyretmeye devam edeceğiz. Bakalım hangi(si)leri beklentilerimizi karşılayacak?

YORUMLAR

  • 0 Yorum