Ünal Özüak

Ünal Özüak


Cefa Itoudis'in sefa Saras'ın

03 Ocak 2024 - 19:42

Gelen gideni aratacak mı? Dimitris Itoudis’in nesi eksikti? Sarunas Jasikevicius'un nesi fazla? Fenerbahçe Beko'ya faydası olacak  mı bu değişikliğin?
  
Arkasından konuşmuyorum yüzüne karşı yazmıştım. Gelişiyle gidişi arasındaki süreçteki bütün yanlışlarını söylemiş kişi olarak bir kez daha onu nasıl bilirdik hatırlayalım ki yeni koç bunların üstesinden gelebilir mi görelim. 
 
Fenerbahçe’ye CSKA’daki performansıyla hiç alakası olmayan vasat bir basketbol oynattı Dimitris Itoudis. Eski ünlü çizgi romanlardan Hoş Memo'nun (All Cap) 'Felaket Ahmet' diye kafasında bulutla gezen bir karakteri vardı. Nereye gitse yağmur yağdırır, kâbus yaratırdı. Hakemden tut kendi oyuncusuna kadar herkesle itici mimik ve jestleriyle dalga geçen ITOUDIS onun gibi davrandı. 
 
Oyuna konsantre olmak, doğru taktiksel müdahaleler yapmak yerine kenarda durmaksızın her karara itiraz edip, sürekli oyuncu değiştirip kurcaladıkça takımı maç kazanamaz ritim bulamaz hâle getirdi. ITOUDIS; Wilbekin ve Guduric'e bel bağladı ve onların el ısısı takımın kaderlerini belirledi.Mesela Guduric son topu soksa Baskonia'dan muzaffer dönecekti Fenerbahçe. Aslında koçluk değil bir tür durum monitörlüğü yaptı.
 
Papatya falı açtı durdu Itoudis ‘saldım çayıra Mevlam kayıra’ modunda neredeyse her hücumda onu içinde bulunduğu çıkmazdan kurtaracak 5'i bulmak için sürekli adam değiştirip durdu. Öyle ki Guduric beraber hücuma gittiği Wilbekin'i bir sonraki hücumda yanında göremedi. Oyuncu değiştirmeleri rüzgâr tüneli uygulaması gibiydi. RENK KÖRÜ, boyalı alan kullanma özürlüsüydü.
 
Basketbolun mucidi Dr. Naismith 'basketbol uzunların ve kısaların oyunudur' demiş ama Itoudis bunu ‘sadece kısaların oyunudur’ diye algılamış. Sırtı dönük pivot kavramına tamamen Fransız. 
 
Uzun tercihleri yüzü dönük yay gerisinden şut atan oyuncular. Bknz. Sertaç Sanlı, Motley, Papagiannis. Basketbolun altın kuralı %60 dışarıdan %40 içeriden hücum edilir. Top içeri en az bir kere inip çıkarsa savunma yerinden oynatılarak hücum akışkanlığı sağlanır. 
 
Basketbola dair hiçbir konuda kimyası uyuşmadı Fenerbahçe’yle. Peki ya Saras; oyunculara yukardan bakan, azarlayan ‘patron’ tarzları itibarıyla selefinden pek farkı yok, geçen yaz güçlü kadrosuna karşın hayal kırıklığı yaşattığı Barcelona'dan gönderilmiş olan SARAS’ın. 2016’da Zalgiris’te küçük bütçeli takımın büyük koçu olmayı başarmış ancak Avrupa’nın en büyük kulüplerinden biri olan Barcelona’da, şampiyonluğa susamış bir camianın bu hasretine son vermek misyonunu 2020’den yaz başına kadar yüklendiğinde omuzları o ağırlığı kaldıramamıştı… 
 
Başından beri görüşmekte oldukları duyumları alınan Fenerbahçe Yönetimi, ona kariyerini ve sahasının namağlup efendisi Fenerbahçe'yi önündeki, kolay iç saha maçlarla dolu olumlu fikstürden de yararlanarak toparlama şansı vermiş oldu. Itoudis cefayı çekti Saras sefasını sürecek! O da el hak ilk Monaco maçında dersini çalışmış daha sakin görüntüdeydi.
 
Akıl ve deneyimini konuşturan Litvanyalı teknik adam; Sertaç, Hayes-Davis ve Calathes’li beşle başlamayarak, özellikle Barcelona döneminde aralarında soğuk rüzgârlar esen Hayes-Davis ve Calathes’e 'barış çubuğu' uzattı. Üç oyuncu da verimlilik anlamında bu jesti ödüllendiren performanslara imza attı. Jasikevicius’un ilk maçında en belirgin dokunuşu, oyuncuların son dönemde kronikleşen ribaund sorununa odaklanmalarını sağlamak oldu.
 
Özetle yok aslında birbirlerinden farkları ama SARAS daha sempatik GICIK ve bu özelliğini maç kazanmak için kullanıyor. 

Bütün zamanların en iyi oyun kurucusu olarak basketbol oynamışlığı, oyun okumada teorik Itioudis’e fark atar ve günün sonunda kazanan Fenerbahçe olur...

YORUMLAR

  • 0 Yorum