Çetin Yılmaz

Çetin Yılmaz


Basketbolumuzun geleceği üzerine...

10 Nisan 2018 - 19:20

Olaylara negatif yaklaşmak Doğu toplumunun maalesef kültürel miraslarından biridir. Kurban ve haksızlığa uğrama feryatları iş yapar bu coğrafya da. Haksız da sayılmazlar, bu isyan eden, ağlaşan ve eleştiren insanlar. Buralarda haksızlık ve saçmalık diz boyudur. Görürler, dayanamazlar, konuşurlar ve konuştukça yalnızlaşırlar. Esasında bu yazdıklarımı adreslemek istediğim yer Türk basketbolunun geleceği.

***

Çok özür dilerim; ama ben kötümser değilim. Ancak her şey çok güzel ve şahane demiyorum bilesiniz... (Bu kısmı okuduğunu anlamayanlar için özellikle yazdım) Bence yapılması gereken hamleler ve alınması zorunlu önlemler var. Bunlara el atılması lazım. Ama belirtmeliyim ve kendi kendinize sormanızı istemeliyim. Türk basketbolu dediğiniz de aklınıza hangi yapının başarısı geliyor. Buna karar vermeden adım atamazsınız.

***

Eğer kulüplerin Avrupa başarısı geliyorsa başka; milli takım başarıları geliyorsa başka kararlar almak zorundasınız. Ben ise her iki yapının da başarılı olması için bazı öneriler sunuyorum. Ve bunlar da öncelik sırası yok.

1- En üst ligimizde yabancı oyuncu sayısını sınırlamamız lazım. Öyle 7 yabancı oyuncu (biri TC vatandaşı) ile Türk Milli Takımları'na oyuncu çıkmaz. Öyle ‘AMA’ ile başlayan cümleleri kurmak da yeterli değildir. Çözüm NET ve ortadadır. Bu konu çözülmez ise kimsenin kimseyi eleştirme hakkı yoktur.

Avrupa kupalarına gelince de isteyen istediğini yapar... İsterlerse kulüp başkanı ve seyircileri bile yabancı olsun! Önerim 5 yabancı, sahada 4 yabancı sınırı.

2- Yabancı antrenör kriterleri, ki bunu geçen sayıda paylaştım. Yeniden yazma gereği görmüyorum.

3- Antrenör eğitimi çok önemli bir nokta... Ancak bu sadece teknik ve taktik donanımları açısından değil. Çünkü bu konuda her seviyede, Avrupalı meslektaşlarından geri olmadıkları gibi birçok parametrede de ilerideler. Sorun, etik değerler ve kültürel olarak zayıf ve yetersiz olduklarını düşünmelerinde... Mutlaka kendilerini geliştirmeliler...

4- Altyapı antrenörleri ise tam tersi, en iyi koçların eğitiminden geçmelidir. Kulüpler altyapıya para harcamamak için en genç ve tecrübesiz antrenörleri buraya vermekte ve sorun daha basketbola atılan ilk adımla başlamaktadır.

5- Altyapı organizasyonlarında; tüm kulüplerin, 1 menajer, 2 antrenör ve 1 sağlık görevlisi ile mecbur bırakılması. Ve bunların göstermelik olmaması için belirli kriterlerde başarı elde etmesi.

6- Veli, menajer ve antrenör sorununu altyapıda ciddi bir problem olarak görmekteyim. En açık şekli ile yazayım, üstüne alınan olursa da çok sevinirim...

Oğlunu Michael Jordan zanneden ve maçlarda yarı beline kadar sarkarak, hakem veya rakip takım koçuna küfreden veli terörü bitmeden...

11-12 yaşında çocuklara, menajer adı altında gelecek vaad eden adamlar durdurulmadan... Ve de bu iki gücün oyuncağı olmuş antrenörleri temizlemeden, TAKIM oyunu oynayan oyuncu yetiştiremezsiniz.

***

Yukarıda yazdıklarım basketbolumuzun net ve temel sorunları... İleride her maddeyi ayrı ayrı açmak ve detaylandırmak istiyorum. Planım ise bir daha ki sayıda ‘Veli sorunu’nu yazmak olacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum