Çetin Yılmaz

Çetin Yılmaz


Altyapıda veli sendromu

15 Temmuz 2018 - 10:30

Altyapı basketbol organizasyonlarının en temel problemlerinden biri de, geçen ayki yazımda belirttiğim gibi veli davranış ve yaklaşımları...

Bu yazıda köşemi, bir ömrü basketbola adayan, bu sporun her kademesinde görev yapmış, basketbol emekçisi Alaeddin Yakan'a ayırmaya karar verdim.

Altyapılarda birçok oyuncu yetiştiren, yolu milli takımımız ve NBA'e kadar uzanan oyunculara ciddi katkılar veren hocamıza kulak vermemiz gerektiğini düşünüyorum.
Söz sırası kendisinin.

"Altyapı koçlarının baş etmesi gereken önemli bir konuda veli ilişkileridir. Tribünde 'Senin çocuğun, benim çocuğum' diye kavga eden veliler, çocuğuna 'Neden pas veriyorsun? Sen atsana' diyen veliler, 'Çocuk süreyi aldı, ama çembere az top atıyor' diyen veliler ve sadece kendi çocuğuna odaklanan, 'En iyi benim çocuğum olsun, diğerleri beni ilgilendirmez' diyen veliler... Ya da basketbolu kulübe ve antrenörlere bırakıp, çocuğunun düzenli beslenmesi ve dinlenmesini sağlayan, takımdaki tüm çocukları kendi çocuğu gibi gören ve  takımı pozitif anlamda destekleyen veliler... (Pozitif ve negatif örnekler çoğaltılabilir)

Koçlar oyunculara velilerin baktığı pencereden bakmaz ve bakmamalıdır da... Koçlar ellerindeki tüm oyunculara eşit mesafede durarak, onları yetiştirme ve geliştirmek zorundadır. Koçlar söylemde ve eylemde (örneğin herkese süre vereceğini söyleyip, bazılarını oynatmama gibi) tutarlı olmak zorundadır. Veliler her şeyi kazanıp, kazanmamaya göre değerlendirebilirken; koç oyuncuların becerilerini maç baskısı altında uygulayabilmesine odaklanıyor.

Bu tür nedenlerden dolayı velilerle sağlıklı iletişim kurulmasında fayda var. Onlarla belli dönemlerde özel olarak veya topluca bir araya gelip; ne yapmak istediğinizi, nasıl çalıştığınızı, ne düşündüğünüzü, oyuncuların antrenmandaki performanslarını ve oyunculardan neler beklediğinizi onlarla paylaşmalı ve onların da sizin gibi düşünmelerine yardım etmeniz gerekmektedir.

Tüm oyuncular her oyunda oynar. (Bana göre temel doğru) Takım olma kurallarına koçlar, oyuncular ve veliler uymak zorundadır.
 
Dürüstlük, çalışkanlık, söylemde ve eylemde tutarlılık önemli ve gereklidir. Altyapı koçlarının özellikle de küçük takım koçlarının öncelikli hedefi, kısa vadede maç kazanmaya odaklanmaktan vazgeçerek, oyuncularının gelişimine odaklanmak olmalıdır. Bu çok daha faydalı olacaktır. Böylelikle oyuncular, genç takım yaşlarına geldiklerinde kazanmak için daha fazla donanıma sahip olacaklardır. 

Unutmamalıdır ki, koçun başarısı sadece maçları kazanmakla değil, aynı zamanda oyuncularının gelişimleriyle de ölçülür."

YORUMLAR

  • 0 Yorum