Melda Yakupoğlu

Melda Yakupoğlu


Takımda iyi bir dinleyici olabilmek

03 Aralık 2021 - 11:58

"Takımların karşısındakini dinleyen, anlayan ve anladığını gösteren oyunculara ihtiyaçları vardır. Antrenörleriyle, takım koçlarıyla ve takım arkadaşlarıyla iyi iletişim kurabilen bir oyuncu olmak sizi daha yukarı basamaklara taşıyacaktır."
 
 Son zamanlarda spor kulüplerinde en çok rastladığım şeylerden bir tanesi de sporcuların birbiri ile konuşurken iyi bir iletişim kuramamasıdır. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi de konuşurken kimsenin kimseyi dinlememesidir. Konuşulanlar dinlenmez çünkü diyaloglar nitelikli değildir. 

Takım koçu ve basketbolcular arasında bu iletişimsizlik ve dinlememe hali olabileceği gibi takım içerisindeki oyuncularla da bu problem görülebilmektedir. Sadece dinlememek değil, dinlediğini aktif bir şekilde uygulamak, komutları almak, doğru anlamak, aynı fikirde uzlaşmak gibi konular maçların gidişatı ve performanslar açısından önemlidir. Takım içerisinde oluşan iletişimsizlik problemlerine çözüm getirilmezse birikir birikir içinden çıkılmaz boyutlara ulaşabilir. Bu sebepler sorunları en baştan çözmek gerekir. 
 
İyi bir iletişim için takımlarda en çok uyguladığımız yöntem iyi bir dinleyici olabilmek için verdiğimiz psiko-eğitimdir. Bu sebeple gelin iyi bir dinleyici olabilmenin, karşınızdaki kişinin anlaşıldığını hissedebilmesinin anahtarlarına birlikte bakalım: 
 
1. Koçunuzla yada takım arkadaşlarınızla göz teması kurun. Göz teması kurarak karşınızdakinin davranışlarına sözel ve sözel olmayan yanlarına dikkat edin. Mimiklerine, beden diline bakın. Size bir şey anlatırken beden dili ile aslında ne demek istediğine bakın. Beden dili gerçekten çok şey anlatır.
 
2. Söylediklerini anlamaya çalışın. Ne mesaj vermek istediğine, gerçekten ne istediğine odaklanın. Söylediklerinin dışında söyleyemediği alt mesajları yakalayın. Söylemek istediklerinizi karşınızdakinin sözünü kesmeden, konuşmasını bitirdikten sonra söyleyin. Karşınızdaki kişi sözünüzü kesmeye başlarsa ondan anlatmak istediklerinizle ilgili müsaade isteyin. Konuşmak için sıra beklemek ve sabırsızlanmak yerine gerçekten anlatılana odaklanın. Sabırlı olun. Hoşunuza gitmeyen konulara karşı bile sakinliğinizi koruyun. 
 
3. Dikkatinizi ayarlamaya çalışın. Farkındalığınızı bu konuda kazanın. Dikkat sürenizin ortalama ne kadar olduğunu fark edip her geçen gün bunu arttırmak üzerine odaklanmaya çalışın. Aklınıza gelen başka düşünceleri zihninizden uzaklaştırın. İnsanlar biriyle diyalog halindeyken sık sık zihinlerinden başka şeyler geçirebilmeye eğilimli olurlar. Dikkatli dinleyici olun. Kaçırdığınız yerlerde teyit alın. “Yani yanlış anlamadıysam böyle demek istiyorsun değil mi?” şeklinde bir soru ile karşınızdakine anladığınızı gösterebilirsiniz.
 
4. Böylelikle iyi bir dinleyici olduğunuzu karşınızdakine gösterebilirsiniz ve onun sizi anladığını gösterebilirsiniz. Anlaşıldığını hissetmesinin bir diğer yolu da dinlerken ona doğru eğilmek, başınızı sallamak, gibi beden dili ile onu dinlediğinizi ilgilendiğinizi gösteren hareketlerdir.
 
5. Açık uçlu sorular sorun. Detay sormaktan kaçınmayın. Karşınızdaki gerçekten önemli bir şey anlatıyorsa gözünüzden kaçırmamak için not alma imkânınız varsa not alın.
 
Bahsettiğim bu basamakları hem özel hayatınızda hem de basketbol hayatınızda kullanmak sizi her bakımdan başarıya taşıyacaktır. Takımların karşısındakini dinleyen, anlayan ve anladığını gösteren oyunculara ihtiyaçları vardır. Antrenörleriyle, takım koçlarıyla ve takım arkadaşlarıyla iyi iletişim kurabilen bir oyuncu olmak sizi daha yukarı basamaklara taşıyacaktır. Sürekli söz kesen, kendinden bahseden biri olmak sizi anlayışsız ve egolu hale getirebilir. Önerileri uygularsanız takım içi ilişkilerinizin zamanla daha iyi hale geleceğini göreceksiniz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum